Bütçe
750-950 TL
Makaleler
6
Selam,

CPU: i3-12100F
Anakart: Gigabyte H610M-H
Kasa: DeepCool CC560

Mevcut olarak CPU'nun stok fanı bulunuyor ve RDR2 gibi oyunlarda yaklaşık 40-45 W gibi bir tüketime rağmen önce 85-90 derece, oyunu bir süre oynamaya devam edince de 100 dereceye kadar çıkıyor ve thermal throttle yiyor. CPU thermal throttle yiyince GPU'nun da gücü kısıtlanıyor ve dolayısıyla FPS bayağı bir düşüyor.

GPU'nun kendisi halbuki sağlıklı ve sıcaklık olarak da normal sınırda çalışıyor, undervolt yaparsam daha da rahat. Ama CPU tarafı çok problemli. Kasanın toz temizliğini yılda 1-2 kere yapıyorum. Ama termal macun değişimini hiç yapmadım, bir aralar yapmayı düşünüyordum ama sonra Intel'in stok soğutucusuyla alakalı yorumları görünce vazgeçtim. Zaten elimin ayarına da hiç güvenmiyorum, sakar biriyim. İllaki bir zarar veririm.

Direkt sıfırdan yeni bir hava soğutucu alırsam işlemci artık doğru düzgün nefes almaya başlar, benim de artık kafam rahat eder diye düşünüyorum. Mevcut haliyle stok fan ile çalışırken tek başına bütün kasadan daha fazla bağırıyor. Bıktım artık.

Bu ikisi nasıldır? X90 ile X120 arasında kayda değer bir fark var mı? İşlemciyi mining, render vb. işler için kullanmayacağım. Genel olarak normal masaüstü tarayıcı, yazılım kullanımı, arada sırada da oyun. Sisteme upgrade yapmayı da düşünmüyorum. O yüzden aşırı üst düzey bir şey olmasına gerek yok, i3-12100F'i artık rahat bir şekilde aşırı inlemeden soğutsun yeter.

Siz ne önerirsiniz?

Selam,

CPU: i3-12100F
Anakart: Gigabyte H610M-H
Kasa: DeepCool CC560

Mevcut olarak CPU'nun stok fanı bulunuyor ve RDR2 gibi oyunlarda yaklaşık 40-45 W gibi bir tüketime rağmen önce 85-90 derece, oyunu bir süre oynamaya devam edince de 100 dereceye kadar çıkıyor ve thermal throttle yiyor. CPU thermal throttle yiyince GPU'nun da gücü kısıtlanıyor ve dolayısıyla FPS bayağı bir düşüyor.

GPU'nun kendisi halbuki sağlıklı ve sıcaklık olarak da normal sınırda çalışıyor, undervolt yaparsam daha da rahat. Ama CPU tarafı çok problemli. Kasanın toz temizliğini yılda 1-2 kere yapıyorum. Ama termal macun değişimini hiç yapmadım, bir aralar yapmayı düşünüyordum ama sonra Intel'in stok soğutucusuyla alakalı yorumları görünce vazgeçtim. Zaten elimin ayarına da hiç güvenmiyorum, sakar biriyim. İllaki bir zarar veririm.

Direkt sıfırdan yeni bir hava soğutucu alırsam işlemci artık doğru düzgün nefes almaya başlar, benim de artık kafam rahat eder diye düşünüyorum. Mevcut haliyle stok fan ile çalışırken tek başına bütün kasadan daha fazla bağırıyor. Bıktım artık.

Bu ikisi nasıldır? X90 ile X120 arasında kayda değer bir fark var mı? İşlemciyi mining, render vb. işler için kullanmayacağım. Genel olarak normal masaüstü tarayıcı, yazılım kullanımı, arada sırada da oyun. Sisteme upgrade yapmayı da düşünmüyorum. O yüzden aşırı üst düzey bir şey olmasına gerek yok, i3-12100F'i artık rahat bir şekilde aşırı inlemeden soğutsun yeter.

Siz ne önerirsiniz?
Fiyat farkı yok zaten X120 iyidir daha sessiz soğutur, amacın sadece i3'te kullanmaksa dark x123 gibi fason soğutmalarla daha ucuza da kapatabilirsin ama fanları daha gürültülü çalışabilir.

X 120 modelini tercih etmeni öneririm. İki soğutucu da i3-12100F için yeterli ve aralarındaki fiyat farkı neredeyse yok denecek kadar az, ancak sundukları kullanım konforunda farklılıklar var.

X 120 modelinde 120 mm fan bulunurken X 90 modelinde 92 mm fan yer alıyor. 120 mm fan, aynı soğutma performansını yakalamak için daha düşük devirde döneceğinden stok fanın gürültüsünden sonra aradığın sessizliği sana sunacaktır. Ayrıca hava akış gücü de
X 90'a göre yüksek olduğundan işlemci yük altına girdiğinde bile fan zorlanmadan çalışmaya devam eder.

Uyumluluk tarafında da için rahat olsun. Kasan 163 mm'ye kadar soğutucu yüksekliğini destekliyormuş, X 120 ise 148 mm yüksekliğinde.

Donusleriniz icin tesekkur ederim, X120'nin fiyat farki buyuk degilmis evet.

Bana da daha mantikli geldi ozellikle @Heitaus'un soylediklerinden sonra. Sanirim bunu tercih edecegim. Bu arada bunun montaji cok zor olur mu? Bilginiz var mi?

Stok fanın rahat soğutması lazım termal macun bitmiş ya da oturtamamışsınızdır fanı. Alacaksanız X120'yi alın boyut farkı var.
Daha once hic sokmedim ki, karismadim stok fana. Hazir sistemi satin aldigimda geldigi gibi kullandim 3.5 yil boyunca. Benden kaynaklaniyor olamaz o yuzden.

Donusleriniz icin teşekkür ederim, X120'nin fiyat farki buyuk degilmis evet.

Bana da daha mantikli geldi ozellikle @Heitaus'un soylediklerinden sonra. Sanirim bunu tercih edecegim. Bu arada bunun montaji cok zor olur mu? Bilginiz var mi?

Montaj tarafında gözün korkmasın, Intel'in o gıcık plastik klipsli stok fanından katbekat daha kolay ve sağlamdır :D vidalı ve arka plakalı bir yapısı olduğu için anakartı bükme ya da zorlama derdin de olmaz.

Şu noktalara dikkat et yine de; eski macunu peçeteyle güzelce temizleyip yenisini tam ortaya nohut tanesi kadar sık. Soğutucu bloğunun altındaki şeffaf koruma jelatinini takmadan önce söktüğünden emin ol, sanırım en çok unutulan detay bu.

Kasanın arka kapağını açıp plakayı oturtup vidalaman 10 dakikanı alır.

Montaj tarafında gözün korkmasın, Intel'in o gıcık plastik klipsli stok fanından katbekat daha kolay ve sağlamdır :D vidalı ve arka plakalı bir yapısı olduğu için anakartı bükme ya da zorlama derdin de olmaz.

Şu noktalara dikkat et yine de; eski macunu peçeteyle güzelce temizleyip yenisini tam ortaya nohut tanesi kadar sık. Soğutucu bloğunun altındaki şeffaf koruma jelatinini takmadan önce söktüğünden emin ol, sanırım en çok unutulan detay bu.

Kasanın arka kapağını açıp plakayı oturtup vidalaman 10 dakikanı alır.
Anladim. Bazilari termal macunu sogutucunun uzerine de uyguluyor. Buna gerek var mi? Sadece dedigin gibi islemcinin uzerine nohut tanesi kadar siksam ve direkt sogutucuyu uzerine taksam yeterli olur mu?

Anladim. Bazilari termal macunu sogutucunun uzerine de uyguluyor. Buna gerek var mi? Sadece dedigin gibi islemcinin uzerine nohut tanesi kadar siksam ve direkt sogutucuyu uzerine taksam yeterli olur mu?
Hiç gerek yok, hatta soğutucu tabanına da macun sürmek katman kalınlığını artıracağı için soğutma performansını olumsuz etkileyebilir.

Sadece işlemcinin tam ortasına nohut tanesi kadar sıkman yeterli. Soğutucu bloğu üzerine oturtup vidaları sıktığında oluşan basınç, macunu işlemci yüzeyine ihtiyaç duyulan incelikte ve eşit bir şekilde kendisi yayacaktır. Ekstra bir şey yapmana gerek yok.

Donusleriniz icin teşekkür ederim, X120'nin fiyat farki buyuk degilmis evet.

Daha once hiç sokmedim ki, karismadim stok fana. Hazir sistemi satin aldigimda geldigi gibi kullandim 3.5 yil boyunca. Benden kaynaklaniyor olamaz o yuzden.

3.5 yılda termal macun işlevini yitirmiş olamaz mı sizce.