Bütçe
750 ve altı

Köroğlu

Uzman
Yer
Bolu
Evet yeni bir ekran kartı aldım onu beklerken de sistemimi yükseltmek için ihtiyacım olan PSU'yu arıyorum. Ama şöyle bir şey var araştırdığım kadarıyla verimlilik diye bir şey var mış. Yani üstünde 500W yazan bir güç kaynağı 350W verebiliyormuş. Bir de pin sayısı gibi bir şey diyordu her PSU her sisteme olmuyor galiba. Benim aldığım ekran kartı Gigabyte'ın RX 570 8 pinli olan modeli bütçem sınırlı olduğundan 2. el PSU bakıyorum ne yapmalıyım?

Bu arada PSU hesaplama sitesinde sonuç böyle. Ekran kartında RX 5600 XT yazdığına bakmayın. Oradaki RX 570'i seçince voltajı farklı olduğu için sonuç yanlış çıkıyordu o yüzden aldığım ekran kartıyla aynı voltajda diye RX 5600 XT seçtim.

Anakartımda 2 tane kablo takacağım yer var mış. Biri 24 pin diğeri 4 pin onlara hangi kabloların takılacağına baktım. SATA kablosu nereye takılıyormuş ona da baktım. Ekran kartı güç girişi 8 pinli onunda hangisi olduğuna baktım. Verimlilik konusuna da baktım mesela verimlilik %80'se 500 watt güç kaynağının 400 Watt'ını kullanabiliyormuşum. 80+, 80+ Bronze falan sertifikaları var mış. Bazı markalar kaliteliymiş bazıları alınmazmış. Ben bu kadar şeyi araştırırken bu konu niye hala onaylanmadı? (bu arada hatam varsa düzeltin lütfen)

Dosya Ekleri

• 1744548554202.webp
    1744548554202.webp
    53,9 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleyen: Moderatör:
Verimlilik konusunada baktım mesela verimlilik %80'se 500 watt güç kaynağının 400 Watt'ını kullanabiliyormuşum.

Bu bilgi yanlış. PSU'larda bahsi geçen verimlilik hadisesi şebekeden çekilen güç ile çıkişta verilen güç arasındaki oranla ilgilidir. Üzerinde 500W yazan bir PSU'nun 12V kanalından 400W verebilmesi daha çok çıkış kanalında kullanılan regülasyona ve devre elemanlarının kalitesine göre değişir ki bu, verimlilik hesabında kullanilan bir veri değildir. 12V kanalında düşük güç veren modellerde, 12V ve 5V kanalları ortak olarak kullanılır ki bu da kayba sebep olur. Kapasitesinin tamamını 12V kanalından verebilen bir modelde ise her çıkış kanalı ayrı düzenlenir. Bu da tabii ki ekstra devre ve elemanlarla sağlanır ve PSU'nun fiyatını arttırır.

PSU iç yapısı, çalişma mantığı, değerlendirme kriterleri hakkında forum içinde @Oreki'nin gayet güzel ve açıklayıcı makaleleri mevcut. Biraz göz gezdirirseniz konu hakkında daha doğru bilgilere ulaşabilir ve kafanızdaki soru işaretlerini biraz daha azaltabilirsiniz.

RX 570 için de 450W bir PSU yetmeli. Elinizde bir PSU varsa etiket fotoğrafını paylaşabilir misiniz?

Son düzenleme:
Bu bilgi yanlış. PSU'larda bahsi geçen verimlilik hadisesi şebekeden çekilen güç ile çıkişta verilen güç arasındaki oranla ilgilidir. Üzerinde 500W yazan bir PSU'nun 12V kanalından 400W verebilmesi daha çok çıkış kanalında kullanılan regülasyona ve devre elemanlarının kalitesine göre değişir ki bu, verimlilik hesabında kullanilan bir veri değildir. 12V kanalında düşük güç veren modellerde, 12V ve 5V kanalları ortak olarak kullanılır ki bu da kayba sebep olur. Kapasitesinin tamamını 12V kanalından verebilen bir modelde ise her çıkış kanalı ayrı düzenlenir. Bu da tabii ki ekstra devre ve elemanlarla sağlanır ve PSU'nun fiyatını arttırır.

PSU iç yapısı, çalişma mantığı, değerlendirme kriterleri hakkında forum içinde @Oreki'nin gayet güzel ve açıklayıcı makaleleri mevcut. Biraz göz gezdirirseniz konu hakkında daha doğru bilgilere ulaşabilir ve kafanızdaki soru işaretlerini biraz daha azaltabilirsiniz.

RX 570 için de 450W bir PSU yetmeli. Elinizde bir PSU varsa etiket fotoğrafını paylaşabilir misiniz?
Hocam bendeki 250w markasını hatırlamıyorum.

Hocam bu arada benim kafam bu yazıyla daha da karıştı. Ben böyle şeylerden hiç anlamıyorum. Şimdi ben PSU bakarken ondan aldığım gücün sistemime yetip yetmediğini nasıl anlayacağım?

Son düzenleme:
@Köroğlu, etiket değerlerine bakabilirsiniz. Tabii düşük kaliteli modeller için, tolerans payını biraz yüksek tutmak daha sağlıklı olur. 12V kanalı altında yazan amper (A) değeri ile ikisini çarparsanız, kağıt üzerindeki kapasitesini öğrenmiş olursunuz.

Bir de yine modeli aratıp forumlarda kalitesi hakkında bilgi bulunabilir. Ya da buraya konu açarsanız, bilen arkadaşlar yardımcı olmaya çalışacaktır.

@Köroğlu, etiket değerlerine bakabilirsiniz. Tabii düşük kaliteli modeller için, tolerans payını biraz yüksek tutmak daha sağlıklı olur. 12v kanalı altında yazan amper (a) değeri ile ikisini çarparsanız, kağıt üzerindeki kapasitesini öğrenmiş olursunuz.

Bir de yine modeli aratıp forumlarda kalitesi hakkında bilgi bulunabilir. Ya da buraya konu açarsanız, bilen arkadaşlar yardımcı olmaya çalışacaktır.

Hocam 12v+ var 12v+1 falan bir şeyler yazıyor hangisini hangisiyle çarpacağım.

x5_1162952049o1k.webp

Misal üstte +12V1 ve +12V2 olarak iki adet +12V (bizi daha çok ilgilendiren kanal) kanalı mevcut. Her biri 20A etiketlenmiş ki tek tek 240W ama toplamda 480W yapar. Buna ek olarak altta max. output (maksimum çıkış) 350W demiş ki biz bunu dikkate almalıyiz. Eğer maksimum verisi olmasaydı 480W olarak düşünebilirdik.

Ha model düşük kaliteli tabii, o da ayrı bir konu.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu PSU benim sisteme olur mu? 8 pinli ekran kartı kablosu var mış falan filan oluyor galiba ama siz yine de bakın.

Arkadaşlar FSP'nin 450W modelini tercih ettim. Güzel bir tercih olduğunu düşünüyorum. Voltaj falan kontrol ettim. Pin sayılarınıda kontrol ettim. Hayırlısı olsun inşallah.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-04-13-18-39-24-018_com.sahibinden.webp
    Screenshot_2025-04-13-18-39-24-018_com.sahibinden.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme: