Bu mantık çok doğru değil. Y-cruncher atacağım, o net bilgi verir. 65W TDP için ayarla görseldeki gibi. PPT-tdc-EDC değerleri. Y-cruncher 3600 saniye başlat. HWiNFO'dan takip et değerleri.

Eki Görüntüle 227998

Y-cruncher VT3 testi yapacaksın sadece, CPU+RAM bas oradan, sonrasında sadece VT3 başında tik olsun. 3600 saniye ayarlayıp başlat. Hata veren logical Core değerini 2'ye böleceksin, sana 0-1-2-3-4-5. çekirdeklerden hangisi olduğunu söyleyecek. Logical 5 hata verirse mesela Core 2 eder, alta yuvarlayacaksın. @Ehwenisher

Çok teşekkürler hocam akşam tekrar deneyeceğim. Limitler aynı kalsın mı hocam?

Çok teşekkürler hocam akşam tekrar deneyeceğim. Limitler aynı kalsın mı hocam?

Limitleri anakart yerine 65W TDP için olanı ayarla. Sende farklı bir sorun var, az uğraşla çözülür. Yaşadığın durum çok mantıklı gelmiyor bana. PBO+CO denemeleri esnasında RAM ayarları stokta kalsın, düz EXPO aç sadece. Belki IMC tarafı yüzünden PBO failliyor. Ryzen'de UCLK arttıkça PBO verimi düşüyor. Her çip için geçerli değil ama böyle bir durum var.

6000 1:1 moddayken -40 yapan çip, 6600 1:1 modda -15 üzerini yapamıyor mesela. Bu bir örnek.

88W PPT ile sınırlı kalacağı için 100W civarında çektiği testlere göre düşük puan ya da skor alabilirsin. Onlara çok takılma, Gaming değişmez bu durumda. @Ehwenisher

CPU LLC 7, Spread Spectrum Disabled, SoC Uncore OC Mode Enabled kalsın. Global C-State Enabled, DF C-States Disabled, SVM Enable ayarı Disabled, IOMMU ve TSME Disabled bırak. DFE Read Training Enabled kalsın. Düz EXPO üzerine bunları uygula. 1:1 mod UCLK=MCLK, FCLK=2000, 6000 CL30-38-38-96 1.4V kalsın 3 tane EXPO voltajı da. PBO+CO denemeleri bu ayarlar üzerine olsun. iGPU yine her halükarda kapatılacak ama sende mevcut değil. @Ehwenisher

Power Supply Idle Control ayarını Typical olarak değiştir bir de. MSI'de gerekli olabilir. Fast Boot kapat mevcutsa eğer, Nitro ayarları eskisi gibi yapılı olsun. 6000 1:1 modda dene, sonra 6200-6400 1:1 bakarsın. PBO'yu bozar bunlar. Ayrı bakmak lazım, hem CCD hem IMC iyi olan çip denk gelmemiş sana belli ki. FCLK da muhtemelen 2200 açarsın ya da açamazsın. Onu denedin mi, bilmiyorum.

Memory Context Restore ve Power Down kapalı kalsın.

Son düzenleme:
Limitleri anakart yerine 65W TDP için olanı ayarla. Sende farklı bir sorun var, az uğraşla çözülür. Yaşadığın durum çok mantıklı gelmiyor bana. PBO+co denemeleri esnasında RAM ayarları stokta kalsın, düz EXPO aç sadece. Belki ımc tarafı yüzünden PBO failliyor. Ryzen'de uclk arttıkça PBO verimi düşüyor. Her çip için geçerli değil ama böyle bir durum var.

6000 1:1 moddayken -40 yapan çip, 6600 1:1 modda -15 üzerini yapamıyor mesela. Bu bir örnek.

88W PPT ile sınırlı kalacağı için 100W civarında çektiği testlere göre düşük puan ya da skor alabilirsin. Onlara çok takılma, gaming değişmez bu durumda. @Ehwenisher

CPU llc 7, spread Spectrum disabled, SoC uncore OC mode enabled kalsın. Global C-state enabled, df C-states disabled, SVM enable ayarı disabled, IOMMU ve TS'me disabled bırak. Dfe read training enabled kalsın. Düz EXPO üzerine bunları uygula. 1:1 mod uclk = mclk, FCLK = 2000, 6000 CL30-38-38-96 1.4v kalsın 3 tane EXPO voltajı da. PBO+co denemeleri bu ayarlar üzerine olsun. iGPU yine her halükarda kapatılacak ama sende mevcut değil. @Ehwenisher

Power Supply idle Control ayarını typical olarak değiştir bir de. MSI'de gerekli olabilir. Fast boot kapat mevcutsa eğer, Nitro ayarları eskisi gibi yapılı olsun. 6000 1:1 modda dene, sonra 6200-6400 1:1 bakarsın. PBO'yu bozar bunlar. Ayrı bakmak lazım, hem ccd hem ımc iyi olan çip denk gelmemiş sana belli ki. FCLK da muhtemelen 2200 açarsın ya da açamazsın. Onu denedin mi, bilmiyorum.

Çok teşekkürler hocam akşam yapacağım hepsini ama unutmadan yazayım en son RAM hakkında uğraştığımızda FCLK 2000 kalsın demiştiniz fakat şimdi fark ettim testlerin hepsinde 2100 ancak düşük seviye co ayarlarımda sorun çıkarmamıştı. Acaba sorunun kaynağı bu olabilir mi?

Hocam sizin PBO limitleriniz nedir? Akşam motherboard olarak ayarlayacağım ama bendeki silikon testlerde pek 14700 ve 4975MHz üstünü hiç görmüyor.

@Ayhan Dönmez dediğiniz gibi yaptım hocam ama limitleri motherboard yaptığım için teste bile girmeden çöktü. Geri aldığımda düzeldi.
120 85 100 diye hatırlıyorum hw infodan yüke sokarak çektiği sınırları görerek biraz üstünü koymuştum.

Hocam dediklerinizi harfiyen yaptım aynen o programları kullandım ve limitleri motherboard yaptığım anda daha Steam açılırken çöktü.

Limitler 140 110 140 iken ise bütün çekirdekleri test ettim hepsini -5 arttırdım ve hiçbiri yemedi hepsi shader derleme de çöküyor ama yukarıdaki bıraktığım dizilim sağlam.

Hocam OCCT ve P95 gibi testlerin yükü ben zaten hiç yapmayacağım normal kullanımda. Bu yüzden stabilite için 3 adet oyunun shader derlemesini ardı ardına yapıyorum sizce mantıklı olmaz mı?
İşlemci silikon kaliten kötü olabilir benim en iyi çekirdek -30 a kadar iniyor çünkü!

@Ayhan Dönmez hocam şimdi dediğiniz gibi yaptım. PBO limitlerim 120 95 150 X4 95 derece limit ve co ise bütün çekirdekler -20 iyi olan -30 kötü olan -10 R23 ve shader testlerinden geçti fakat hiç güven vermiyor 14750 MC 1909 sc.

1771431810346.webp

1771431797494.webp

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez hocam bana yaptığınız ayarlar kayboldu, dolayısıyla sizin burada verdiğiniz ayarları bire bir geçirdim ve stabil duruyor. MSI anakart ve 1x16 A-die.

Eki Görüntüle 245133

Eki Görüntüle 245134

6200 ve 6400 1:1 mod paylaşacağım. Bonus olarak 8000 1:2 de ekleyeceğim rehbere. Aktif soğutma dahilinde isteyen deneyebilir.

1.45 üzeri zararlıymış, verirseniz işlemciyi ve RAM'leri uçurursunuz, diyen vatandaşlar umarım bu rehberi ziyaret ederler. Onları beklemekteyim. 2 yıldır rehberi güncellemedi, bir de üzerine gelip böyle bir şey yazarsa o zaman kıyamet kopacaktır. :)

3 yıl oldu, 3. Uçmasını bekliyorum ama halen uçmadı. Ağzı olan konuşuyor. Laf olsun, torba dolsun. Kendi üzerinde denemedikçe de asla öğrenemeyecek limitleri:

1777641829612.webp