Bütçe
8000 TL - 12000 TL
Flat versiyonu yok G65B'nin. Çoğu VA monitör Curved olduğu için VA da kaliteli düz ekran bulmak zor. Eğer 1080p olur derseniz bu model kaliteli.

Nadiren online satışa açılıyor, haliyle 1080p olur derseniz acele etmenizi öneririm. Çünkü online satıştan tekrar kalkabilir. Renk, hız, kontrast ve parlaklık gibi değerlerde başarılı. Ayrıca flat, yani sizin için uygun.

IPS'te siyahlar VA'ya göre kesinlikle gri gözükecek. Miniled olmadığı sürece bu böyle. TR de miniled monitör pek yok, yanma mevzusu da yok bu monitörlerde.

Eğer muadillerinden biraz daha iyi kontrast oranına sahip IPS monitörler arıyorsanız R27qe, G274qpx, 27GR83Q-B, 27M2N5500 vb modellere bakmanız lazım. Yine siyahların gri gözükeceğini söylemeliyim, bunun için minimum VA almanız lazım.
1440p kullanıyorum yine bu çözünürlekte almaktan yanayım, yine de teşekkür ederim öneriniz için, sağolun :)

Flat versiyonu yok G65B'nin. Çoğu VA monitör Curved olduğu için VA da kaliteli düz ekran bulmak zor. Eğer 1080p olur derseniz bu model kaliteli.

Nadiren online satışa açılıyor, haliyle 1080p olur derseniz acele etmenizi öneririm. Çünkü online satıştan tekrar kalkabilir. Renk, hız, kontrast ve parlaklık gibi değerlerde başarılı. Ayrıca flat, yani sizin için uygun.

IPS'te siyahlar VA'ya göre kesinlikle gri gözükecek. Miniled olmadığı sürece bu böyle. TR de miniled monitör pek yok, yanma mevzusu da yok bu monitörlerde.

Eğer muadillerinden biraz daha iyi kontrast oranına sahip IPS monitörler arıyorsanız R27qe, G274qpx, 27GR83Q-B, 27M2N5500 vb modellere bakmanız lazım. Yine siyahların gri gözükeceğini söylemeliyim, bunun için minimum VA almanız lazım.

Evet malesef TR'de miniled neredeyse yok veya çoğunluğu 32 inç ve dediğiniz gibi IPS ile pek VA siyahlarını yakalayamayacağım. Önerdiğiniz modellerin hepsine baktım, 27GR83Q-B'de karar kılabilirim, rtings incelemesinde, kontrast oranı mevcut monitörümden nispeten daha iyi görünüyor. Çok teşekkürler :thumbsup:

Son düzenleme:
1440p kullanıyorum yine bu çözünürlekte almaktan yanayım, yine de teşekkür ederim öneriniz için, sağ olun :)

Evet maalesef TR'de miniled neredeyse yok veya çoğunluğu 32 inç ve dediğiniz gibi IPS ile pek VA siyahlarını yakalayamayacağım. Önerdiğiniz modellerin hepsine baktım, 27GR83Q-B'de karar kılabilirim, RTINGS incelemesinde, kontrast oranı mevcut monitörümden nispeten daha iyi görünüyor. Çok teşekkürler :thumbsup:

Bu arada ASUS önermeyi unutmuşum, VG27AQML1a da 1350:1 civarı kontrast oranı sunuyor. 500 nit parlaklık, %140sRGB ve %90 DCI-P3 renk gamutuna sahip. Hız açısından da iyi bir model.

1750078337305.webp

Bu arada ASUS önermeyi unutmuşum, VG27AQML1a da 1350:1 civarı kontrast oranı sunuyor. 500 nit parlaklık, %140sRGB ve %90 DCI-P3 renk gamutuna sahip. Hız açısından da iyi bir model.

Eki Görüntüle 155357

Çok teşekkürler hocam, kontrast oranını gayet iyi mevcut monitörüme göre, VG27AQ3A modelinin kontrast değerine ulaşamadım. Sizin önceki gönderide ss'i ilettiğiniz siteyi bulamadım :) müsait olduğunuzda VG27AQ3A'nın kontrastına bakabilir misiniz ?

260hz biraz fazla bana FPS oyunları oynamıyorum 144-180 yeterli olacaktır. Eğer aradaki fiyat farkı sadece hz ise 3A'ya yöneleceğim, 3A'nın kontrast değer 1A'dan düşükse, 1A'yı alacağım. Bu akşam karar verip siparişi oluştururum diye düşünüyorum. Teşekkürler.

Çok teşekkürler hocam, kontrast oranını gayet iyi mevcut monitörüme göre, VG27AQ3A modelinin kontrast değerine ulaşamadım. Sizin önceki gönderide SS'i ilettiğiniz siteyi bulamadım :) müsait olduğunuzda VG27AQ3A'nın kontrastına bakabilir misiniz?

260Hz biraz fazla bana FPS oyunları oynamıyorum 144-180 yeterli olacaktır. Eğer aradaki fiyat farkı sadece Hz ise 3A'ya yöneleceğim, 3A'nın kontrast değer 1A'dan düşükse, 1A'yı alacağım. Bu akşam karar verip siparişi oluştururum diye düşünüyorum. Teşekkürler.

Zamanında bakmıştım VG27AQ3A modeline, 800:1 civarı kontrast oranı var.

Forumda incelemesi var mış zaten:

Alttaki de benim şimdi bulduğum kaynak.
IMG_3339.webp

Son düzenleme:
Zamanında bakmıştım VG27AQ3A modeline, 800:1 civarı kontrast oranı var.

Forumda incelemesi var mış zaten:

Alttaki de benim şimdi bulduğum kaynak.
Eki Görüntüle 155387

Hocam son ilettiğiniz bilgilere istinaden VG27AQML1A'nın siparişini verdim, yardımlarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Beş gündür monitör bakmaktan yılmıştım artık :), çok sağolun.

Hocam son ilettiğiniz bilgilere istinaden VG27AQML1A'nın siparişini verdim, yardımlarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Beş gündür monitör bakmaktan yılmıştım artık :), çok sağ olun.

Rica ederim, burada detaylı bilgi verilmiş:

Hocam tekrar selamlar @2254 ,

G65B için siparişi verdim Samsung resmi sitesinden ve beklemedeyim. VA monitörlere bakışım sayenizde değişti. Ürün konusunda da daha çok araştırma yapmak istemedim artık deneme vakti geldi de yine de sormak istiyorum.

G65B için bi forumda RTings verilerine göre minimum %88 DCI-P3 renk gamı vermesi, Edge-lit'in HDR verimini minimuma indirmesi, 350 nitin yetersiz bi aydınlatma olduğunu ve 2500:1 kontrast oranının piyasanın çok altında bi oran olduğunu söylemiş. Şahsen benzer seri ürünleri Mediamarkt'ta incelediğim için Samsung Odyssey konusunda bu kadar olumsuz fikrim yok. Bu paylaştığım yorumu eleştirirseniz sevinirim.

Her halükarda bu monitörü kullanıcam zaten ama meraktan sormak istedim. Belki ikinci monitör olarak mini-led veya oled için 2-3 ay sonrasına tekrar kafanızı şişirebilirim :)

Bu arada aklımı VA'larda çelen tek monitör MSI MPG 275CQRXF oldu onu da arkadaşım alacak ben G65B denedikten sonra. Referans alandan sonra veren olacağız galiba.

Son düzenleme:
Hocam tekrar selam @2254,

G65b için siparişi verdim Samsung resmi sitesinden ve beklemedeyim. VA monitörlere bakışım sayenizde değişti. Ürün konusunda da daha çok araştırma yapmak istemedim artık deneme vakti geldi de yine de sormak istiyorum.

G65b için bir forumda RTINGS verilerine göre minimum %88 DCI-P3 renk gamı vermesi, Edge-lit'in HDR verimini minimuma indirmesi, 350 nitin yetersiz bir aydınlatma olduğunu ve 2500:1 kontrast oranının piyasanın çok altında bir oran olduğunu söylemiş. Şahsen benzer seri ürünleri MediaMarkt'ta incelediğim için Samsung Odyssey konusunda bu kadar olumsuz fikrim yok. Bu paylaştığım yorumu eleştirirseniz sevinirim.

Her halükarda bu monitörü kullanacağım zaten ama meraktan sormak istedim. Belki ikinci monitör olarak mini-LED veya OLED için 2-3 ay sonrasına tekrar kafanızı şişirebilirim :)

Bu arada aklımı VA'larda çelen tek monitör MSI MPG 275CQRXF oldu onu da arkadaşım alacak ben G65b denedikten sonra. Referans alandan sonra veren olacağız galiba.

Bu yorumu yapan arkadaş gidip OLED monitör alsın o zaman. VA'nın en büyük sıkıntısı hız, istediği kadar yüksek kontrast oranına sahip olsun muadil modeller daha yüksek kontrast oranına sahip ama Black smearingten geçilmiyor. İnternette gezerken bile bu sorunu yaşıyorsun.

Örnek miniled VA monitör:

Yavaş bir panel, her ne kadar görüntü kalitesi iyi olsa da ghosting sorunlu. İkinci olarak RTINGS'te 3500:1 çıkmış 32inç modeli, 27inç versiyonu gtıd incelemesinde 2750:1 çıkmış. IPS'ten kat kat iyi, önemli olanda bu zaten. Bir alanda çok iyi olmaktansa her alanda iyi olmak monitörlerde çok daha iyidir. Renk gamutu da gayet iyi, gtıd incelemesinde %93 DCI-P3, RTINGS incelemesinde %88.8 DCI-P3 çıkıyor. RTINGS incelemesinde çoğu monitörün DCI-P3 oranı diğer incelemelerden zayıf çıkıyor. ASUS ROG STRIX XG27acs aynı paraya satılan IPS monitör RTINGS'te %91 çıkmış. Monitors unboxed incelemesinde %96 çıkan XG27acs burada %91 çıkıyor. Çünkü monitör piyangosu da var bu işin içinde. VA olmasına rağmen İPS monitörlerin dibinde bitiyor renk açısından. Heralde beklentisi %95-98 civarı bir DCI-P3 renk gamutu falan sunması. VA da o kadar yüksek renk gamutuna ulaşan model sayısı oldukça az. İPS monitörler zar zor ulaşıyor bu değerlere. %97-98 civarını görenler zaten QD İPS oluyor genelde.

HDR için miniled veya oled monitör alınması lazım. Bu bütçelerde hdr sunabilecek ips veya va monitör yok. Displayhdr600 sertifikasına sahip ips bile yok bu bütçelerde. GTID incelemesinde de 380 nit çıkıyor, 10k civarında satılan xg27acs 390 nit çıkıyor. R27QE 365 nit civarı çıkıyor. Eğer 27gr83q-b veya vg27aqml1a almazsan 450-500 nit oldukça zor. G274QPF E2 falan var ama onunda kontrast oranı çok daha zayıf.

Dediğim gibi önemli olan her alanda iyi olması, 1-2 alanda iyi olması bir şey ifade etmiyor. Hız desen kralı var, 380 nit gayet gayet yüksek bir parlaklık, %90 DCI-P3 gayet geniş bir renk gamutu, 2750:1 kontrastta gayet yüksek bir değer. 4000:1 kontrast olup 250 nit parlaklık verecekse veya ghosting sorunu varsa bir anlamı olmaz. Boş bir eleştiri olmuş. Belki yurt dışında daha iyi modeller yakın fiyatta vardır ancak TR de gördüğüm en iyi model bu. Samsung'un da hız konusunda diğer markalardan bariz üstün olduğunu tekrar tekrar söylememe gerek yok sanırım.

Desktop Screenshot 2025.06.17 - 23.22.28.05.webp

Desktop Screenshot 2025.06.17 - 23.22.47.74.webp

Bu yorumu yapan arkadaş gidip OLED monitör alsın o zaman. VA'nın en büyük sıkıntısı hız, istediği kadar yüksek kontrast oranına sahip olsun muadil modeller daha yüksek kontrast oranına sahip ama Black smearingten geçilmiyor. İnternette gezerken bile bu sorunu yaşıyorsun.

Örnek miniled VA monitör:

Yavaş bir panel, her ne kadar görüntü kalitesi iyi olsa da ghosting sorunlu. İkinci olarak RTINGS'te 3500:1 çıkmış 32inç modeli, 27inç versiyonu gtıd incelemesinde 2750:1 çıkmış. IPS'ten kat kat iyi, önemli olanda bu zaten. Bir alanda çok iyi olmaktansa her alanda iyi olmak monitörlerde çok daha iyidir. Renk gamutu da gayet iyi, gtıd incelemesinde %93 DCI-P3, RTINGS incelemesinde %88.8 DCI-P3 çıkıyor. RTINGS incelemesinde çoğu monitörün DCI-P3 oranı diğer incelemelerden zayıf çıkıyor. ASUS ROG STRIX XG27acs aynı paraya satılan IPS monitör RTINGS'te %91 çıkmış. Monitors unboxed incelemesinde %96 çıkan XG27acs burada %91 çıkıyor. Çünkü monitör piyangosu da var bu işin içinde. VA olmasına rağmen İPS monitörlerin dibinde bitiyor renk açısından. Heralde beklentisi %95-98 civarı bir DCI-P3 renk gamutu falan sunması. VA da o kadar yüksek renk gamutuna ulaşan model sayısı oldukça az. İPS monitörler zar zor ulaşıyor bu değerlere. %97-98 civarını görenler zaten QD İPS oluyor genelde.

HDR için miniled veya oled monitör alınması lazım. Bu bütçelerde hdr sunabilecek ips veya va monitör yok. Displayhdr600 sertifikasına sahip ips bile yok bu bütçelerde. GTID incelemesinde de 380 nit çıkıyor, 10k civarında satılan xg27acs 390 nit çıkıyor. R27QE 365 nit civarı çıkıyor. Eğer 27gr83q-b veya vg27aqml1a almazsan 450-500 nit oldukça zor. G274QPF E2 falan var ama onunda kontrast oranı çok daha zayıf.

Dediğim gibi önemli olan her alanda iyi olması, 1-2 alanda iyi olması bir şey ifade etmiyor. Hız desen kralı var, 380 nit gayet gayet yüksek bir parlaklık, %90 DCI-P3 gayet geniş bir renk gamutu, 2750:1 kontrastta gayet yüksek bir değer. 4000:1 kontrast olup 250 nit parlaklık verecekse veya ghosting sorunu varsa bir anlamı olmaz. Boş bir eleştiri olmuş. Belki yurt dışında daha iyi modeller yakın fiyatta vardır ancak TR de gördüğüm en iyi model bu. Samsung'un da hız konusunda diğer markalardan bariz üstün olduğunu tekrar tekrar söylememe gerek yok sanırım.

Eki Görüntüle 155623
Eki Görüntüle 155624

Çok teşekkürler hocam. Çok aydınlatıcı oldunuz. Arkadaşa ileticem bunu. Videoyu izledim ben zaten de arkaşıma onu da yolluyacağım bugün fikir vermesi açısından iyi olur.

Genel güncelleme: Monitör elime dün ulaştı. Kolay bir şekilde kurulumu yaptım. Çok tatlı ve hoş bir monitör. Renkleri çok canlı, 240Hz akıcılığı bariz hissediliyor. Deadpixel testinden kusursuz geçti. Bacakları masada çok yer kapladı ama gayet güzel bir görüntüsü var. Flat monitörden geçen biri olarak söylüyorum hiç rahatsızlık hissetmiyorsunuz. FPS oyunlarında da performansı gayet iyi. 32" ve 27" arasında 27" bana makul geldi. Zaten oldukça büyük bir monitör. Malzeme kalitesi, Tizen işletim sistemli akıllı TV özelliği ve kumandası inanılmaz bir konfor. İş ve oyun mesaisi dışında bir şeyler seyretmek büyük keyif. Default parlaklık ve ses ayarına aldanmayın. Ayarları kendinize göre yapınca monitör inanılmaz bir kaliteye çıkıyor. HDR açık değilken bile oldukça keyifli bir deneyim sunuyor. Ambilight LED ışıklandırmaları kapalı kullanıyorum. Atmosferlik durumlarda açık kullanıyorum. HDMI 2.1 ile kullanmanızı ve 10-bit seçeneğini kontrol etmenizi de tavsiye ediyorum. Şu anlık sağladığım tecrübe bu yönde. Olumsuz olarak gördüğüm de iki nokta var. Birincisi bacak boyu. Curved olduğu için ekranı tutan boynun dengesi için mecburi bir tercih olarak görüyorum bunu. İkincisi de tarayıcı üzerinde bir şeyler seyrederken sağ alttan Discord logosuna tıkladığımda ekranda 2sn aralıklarla kararıp geri gelme durumları oluyor. Bunu da çözerim gibi. Merak edenlere için naçizane deneyimim böyledir.

Son düzenleme:
Çok teşekkürler hocam. Çok aydınlatıcı oldunuz. Arkadaşa ileticem bunu. Videoyu izledim ben zaten de arkaşıma onu da yolluyacağım bugün fikir vermesi açısından iyi olur.

Genel güncelleme: Monitör elime dün ulaştı. Kolay bir şekilde kurulumu yaptım. Çok tatlı ve hoş bir monitör. Renkleri çok canlı, 240Hz akıcılığı bariz hissediliyor. Deadpixel testinden kusursuz geçti. Bacakları masada çok yer kapladı ama gayet güzel bir görüntüsü var. Flat monitörden geçen biri olarak söylüyorum hiç rahatsızlık hissetmiyorsunuz. FPS oyunlarında da performansı gayet iyi. 32" ve 27" arasında 27" bana makul geldi. Zaten oldukça büyük bir monitör. Malzeme kalitesi, Tizen işletim sistemli akıllı TV özelliği ve kumandası inanılmaz bir konfor. İş ve oyun mesaisi dışında bir şeyler seyretmek büyük keyif. Default parlaklık ve ses ayarına aldanmayın. Ayarları kendinize göre yapınca monitör inanılmaz bir kaliteye çıkıyor. HDR açık değilken bile oldukça keyifli bir deneyim sunuyor. Ambilight LED ışıklandırmaları kapalı kullanıyorum. Atmosferlik durumlarda açık kullanıyorum. HDMI 2.1 ile kullanmanızı ve 10-bit seçeneğini kontrol etmenizi de tavsiye ediyorum. Şu anlık sağladığım tecrübe bu yönde. Olumsuz olarak gördüğüm de iki nokta var. Birincisi bacak boyu. Curved olduğu için ekranı tutan boynun dengesi için mecburi bir tercih olarak görüyorum bunu. İkincisi de tarayıcı üzerinde bir şeyler seyrederken sağ alttan Discord logosuna tıkladığımda ekranda 2sn aralıklarla kararıp geri gelme durumları oluyor. Bunu da çözerim gibi. Merak edenlere için naçizane deneyimim böyledir.
Hayırlı olsun, memnun kaldığınıza sevindim. Bu sayede VA panel kötüdür algısından da kurtulmuş oluyoruz.