8.000 TL'ye Linux uyumlu, Mopria/AirPrint destekli lazer yazıcı önerisi

Bütçe
8.000 TL

Max Caulfield 109

Bilgin
Makaleler
17
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Temmuz 2026'dan beri ana işletim sistemi olarak CachyOS kullanıyorum. Ofisteki bilgisayarda ise Windows 11 yüklü. Ofiste kullandığımız yazıcı Canon LBP6000B model bir yazıcı. Maalesef LBP6000 serisi yazıcılar CAPT tabanlı sürücüler kullanıyor ve bu yazıcıyı Linux'ta çalıştırmak tam bir işkence. Bizzat ofisteki bilgisayarda harici SSD'ye CachyOS kurup denedim, maalesef rezalet çalışıyor. Yazdır diyorum, yazdırmıyor. Yazıcıyı kapatıp açınca yazdırıyor, ama sonra yazıcı tekrar kapatıp açınca aynı sayfayı tekrar yazdırıyor. Zaten kurulumu yaparken "Bu özellik deprecate edilmiştir, ilerleyen CUPS sürümlerinde kaldırılacaktır" gibi bir uyarı da verdi, yani bu yazıcıyla yol olmaz.

Ofiste bu yazıcıyı kullanmaya devam edeceğiz, zira ofiste Windows 11 kullanılmaya devam edilecek. Fakat evde Linux ortamında kullanabileceğim güzel bir yazıcıya ihtiyacım var.

Bu yüzden doğum günümde yeni bir yazıcı almak istiyorum (önümüzdeki ayın sonunda doğum günüm olacak). Bütçe olarak şimdilik 8.000 TL düşünüyorum, gerekirse biraz daha üzerine çıkabilirim.

Öncelikle kesinlikle HP yazıcı önermeyin, toner DRM'i konusunda gerçekten yazıcı sektörünün Ubisoft'u gibiler. Bu yüzden özellikle muadil toner kullanımını kasıtlı olarak engellemeyen bir yazıcı olması şart. Bu konuda da en çok Brother yazıcılar övülüyor. Şimdi kriterlerime geçiyorum.
  1. Yazıcının Mopria ve AirPrint sertifikalı olması çok iyi olur. Bu sayede yazıcıyı sadece bir kere ağa bağladıktan sonra hiçbir sürücüye gerek olmadan hem Windows, hem macOS, hem de Linux üzerinde çıktı alabilirim.
  2. Tarama özelliği şart değil, ama olursa iyi olur. Tabii tarama özelliği olunca bütçenin de 2-3K civarı artması gerekiyor, doğum gününde ne kadar para biriktirebileceğime bağlı. Bu yüzden hem 8.000 TL bütçe kalemine uygun tek fonksiyonlu yazıcı önerisi, hem de biraz daha yüksek bütçe ile tarama ve fotokopi destekli yazıcı önerisi yaparsanız iyi olur.
  3. USB bağlantısı tarafında Linux sürücüsü güncel olmalı, veya açık kaynaklı alternatif sürücüler bu yazıcıyı desteklemeli. Mesela Brother lazer yazıcılar için geliştirilen brlaser sürücüsü (Link), birçok Brother yazıcı modelini destekliyor, buna güncel olarak satılan HL-L1232W gibi modeller de dahil. Bu sürücü de CachyOS'e kolayca kurulabiliyor. Fakat aynı zamanda Brother'ın resmi .rpm sürücüsünü de CachyOS için tekrar paketledim (PKGBUILD sistemini kullandım), yani yazdırma özelliğini bir şekilde resmi sürücüyle de çalıştırmayı deneyebilirim.
  4. Eğer Brother dışı bir marka önerecekseniz yazıcının toner ve drum için agresif bir muadil toner/drum engellemesi olmamalı. HP'den bu yüzden uzak duruyorum.
Bu kriterlere uygun hangi lazer yazıcı modellerini önerirsiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…