Rehber 8 GB VRAM yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sensei
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    vram
GDDR6 hayatımıza 10 yıl önce girmedi, 2018'de Turing RTX 20 serisi ile yaygınlaşmaya başladı. Ondan önce tüketici GPU'larında standart olarak GDDR5 GDDR5X vardı. Arada GDDR6X çıktı, şimdi de GDDR7'ye geçtik.

Ayrıca GPU fiyatlarının yükselişini sadece SK Hynix'in bir bellek zarının maliyetine bağlamak gibi bir şey söylemedim. GPU üretiminde wafer maliyetleri, daha gelişmiş üretim süreçleri, çip zarları, paketleme, bellek maliyetleri, AR-GE, lojistik ve ürün segmentasyonu ile şirketlerin kar marjları gibi birçok fark var. NVIDIA'nın yüksek marjlarını ve fiyatlandırma politikasını eleştirmek mümkün, ama 500 dolar bellek üreticisine gidiyor gibi basitleştirmek doğru değil.

büyük SSD'ye neden ihtiyaç duyuyoruz benzetmesi de DCC'nin ne yaptığını tam karşılamıyor. GPU'nun belleğe yazıp okuduğu verinin temsilini daha verimli hale getirerek bellek bant genişliği üzerindeki yükü azaltıyor. Konsollarda da benzer şekilde özel bellek sıkıştırma mimarileri kullanılıyor, yüksek çözünürlüklü oyunlarda bellek bant genişliğini verimli kullanabilmesinin önemli parçalarından biri de bu.

Ve evet, o bant genişliğini ve kapasiteyi tasarlayan firma GPU mimarisini belirliyor. NVIDIA'nın kendi ürünlerini bilinçli şekilde segmentlere ayırması ve VRAM kapasitesini bazı modellerde düşük tutması eleştirilebilir. Benim söylediğim şey bundan farklı..

RTX 3060'ın kullandığı GA106 GPU'su 192 bit bellek arayüzüne sahipti. 192 bit demek 6 adet 32bit bellek kanalı demek.O dönemde standart GDDR6 bellek yongaları 2 GB yoğunluğundaydı. 6 kanal × 2 GB = 12 GB şeklinde doğal ve simetrik bir bellek dizilimi ortaya çıkıyordu.

3060'ın 12 GB olması NVIDIA canı istediği için 192bit'e 12 GB taktı kadar basit bir durum değil. dönemin bellek yongası yoğunluğu ve GA106'nın 192 bit bellek organizasyonu bu kapasiteyi doğal hale getiriyordu.

3070 ise GA104 256 bit, yani 8 adet 32bit bellek kanalına sahipti. 8 kanal × 1 GB = 8 GB şeklinde standart GDDR6 yongalarıyla 8 GB kapasite elde edilebiliyordu.

farklı GPU'ların farklı bellek veri yolu genişlikleri ve o dönemde mevcut olan bellek yongası yoğunluklarıyla tasarlandığını gösterir..

Ben doğruyum sen yanlışsın beğenmediysen sen git çünkü ben gitmiyorum. Güzel mantıkmış.

Yazdıklarımın yanlış bilgi olduğunu düşünüyorsan raporlayıp yanlış bilgi, doğrusu şu, kaynağı da bu. Diye bildirebilirsin.

Tasarlamak kadar üretmekte önemli.

5000 sersinde kalıbı bozuk ürün yok mu? Ryzen 1000 ailesinin en üst segmenti 1600 serisi mi?

Ben 8 GB VRAM'in oyunlarda yetiğini yazmadım. Siz uydururuyorsunuz ben 8 GB olmasının teknik nedenini yazdım. Sanırım tartışmanın bağlamını unutup şu an yazdıklarıma göre sadece cevap veriyorsunuz.

Konulara yazmak için sizden izin alacak değilim, göz ardı ederken de sizden izin alacak değilim, ayrıca istediğim konuya da bakarım. Bana emir verecek konumda değilsiniz. Haddinizi bilin.

Benimki sadece iyi niyetten bir uyarı, yoksa bu konu ya kilitlenecek çünkü amacından çıkıyor. Ya da ikimizden birini bu forumdan banlanmadığı sürece sonsuza kadar sonu bitmeyen bir şekilde tartışacağız.

Son düzenleme:
Ben 8 GB VRAM'in oyunlarda yetiğini yazmadım. Siz uydururuyorsunuz ben 8 GB olmasının teknik nedenini yazdım. Sanırım tartışmanın bağlamını unutup şu an yazdıklarıma göre sadece cevap veriyorsunuz.
Konu "Neden 8 GB VRAM üretildi?" değil, 8 GB VRAM'in yetmediği ve alınmaması gerektiği. 8 GB VRAM'in teknik açıklamasını yapabileceğin örnek bir konu başlığı "Neden 8 GB VRAM RTX 5070 üretildi?" gibisinden bir konu olabilir. 8 GB VRAM'in yeterli olup olmadığını teknik açıklamalar değil, pratik testler gösterir. Dolayısıyla yapmış olduğun teknik açıklamalar en başından beri gereksizdi.

5000 sersinde kalıbı bozuk ürün yok mu? Ryzen 1000 ailesinin en üst segmenti 1600 serisi mi?
Zaten GB ile başlayan çip isimlendirmesi ne için? O kalıpları ayırmak için. Gidip de 5090 çipini koymuyorlar senin GPU'na yani. O bilgi tamamen hatalı. 5090 çipini 5050 PCB'sinde düşünebilir misin mesela

TU104 üstünden verelim örneği:
TU104-450: Kalıbın en üst konfigürasyonu. 2080S'te kullandılar.
TU104-400: 2080. Hafif kusurlu blokların kapatılması yüzünden hafif kırpık.
TU104-410: 2070S'te kullanıldı, yine kalıbın kırpık versiyonu.
TU104-150: Tam anlamıyla bahsettiğimiz durum. Fazlasıyla kusurlu TU104'leri repurposelayarak 2060 ürettiler, fiziksel çipi daha büyük ama performansı aynı bir kart çıktı ortaya, çipin yarıya yakını devre dışı.

Açıklayayım, bu çipleri üreten TSMC markası. Çünkü sizin kullandığınız GPU'ların neredeyse hepsi bozuk birer 5090-4090-3090-2080 çipidir. Kimisinin çekirdeği daha bozuk, kimisinin kontrolcüsü.
Öyle bir şey yok. Bahsettiğin işlem aynı die ailesinde yapılıyor. Mesela GB203 tam çıkarsa 5080, bozuk çıkarsa 5070 Ti olur. Daha da bozuk olursa çöp olur, 5070, 5060 diye aşağı inmez. GB206 da duruma göre 5060 veya 5060 Ti oluyor. Öyle tamamen bozuk üretimle 6-7 farklı model tedarik edemezsin. Teknik açıklaman bile yanlış.

Zaten konu 2. ya da 3. sayfada konu sahibinin 5070'in 8 GB modelinden yakınması sonrası değişmişti aslında. Bit konusunun bu kadar uzayacağını düşünmedim. İsterseniz gereksiz konu dışı mesaj diyerek raporlayabilirsiniz mesajlarımı.

Kaynağını bularak, benim mesajarımı yanlış bilgi olarak raporlayabilirisniz.

Neyse, mesajlar da siliniyor zaten. Arkadaşlar bildikleri yoldan devam etsinler, isterlerse Noel Baba'nın gerçek olduğunu da söyleyebilirler. Ne kadar teknik açıklama yaptıysak boşa çıktı, daha fazla vakit kaybetmenin anlamı yok. Hayırlı forumlar.

Kaynağını bularak, benim mesajarımı yanlış bilgi olarak raporlayabilirisniz.
Gelmiş olması lazım .

İstedikleri kadar memnun olmasınlar eğer yeni gelecek 6000 serisinde (kod adı Ruby yanlış hatırlamıyorsam) 6060 4 kontrolcülü olur ve 3GB bellekler NVIDIA için yine maliyetli olursa yine 4x2'den 6060 8 GB olarak çıkacak. Aynısı diğer modeller için de geçerli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…