Rehber 8 GB VRAM yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sensei
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    vram
128-Bit 16GB 5060 Ti yapıp satan kim? NVIDIA.
256-Bit 16GB 5070 Ti yapıp satan kim? NVIDIA.
192-Bit 12GB 5070 yapıp satan kim? NVIDIA.
128-Bit 8GB 5060 Tİ yapıp satan kim? NVIDIA.

İş laptopta 12 veya 16GB 5070 yapmaya gelince "tövbe tövbe tövbe aman aman aman tü tü tü aman aman aman donanım kuralı, teknik problem abooo" oluyor ama. Güzel mantık

Bir de kafasına göre oynayamıyor diyorlar ya.

Çözüm çok basit arkadaşlar. Mümkünse laptop almıyorsunuz, masaüstü topluyorsunuz. Laptop almanız gerekiyorsa yapacak bir şey yok. AMD niye ise laptoplarda GPU yapmıyor. Yapıyor ancak yaygın değil.

14 sayfa konuda bu mesajları kimin yazdığını bulmakla uğraşamayacağım, yanlış bilgi ise veya gereksiz mesaj ise raporlayabilirsin. Zamanında raporlasaydın belki konu bu kadar uzamazdı.

Yazdığın modellerin bellek kontrolcüsü ve modül matematiğine baksan, aslında kendi tezini nasıl desteklediğini göreceksin..

192 bit RTX 5070: 6 adet 32 bit kanal × 2 GB modül = 12 GB
256 bit RTX 5070 Ti: 8 adet 32 bit kanal × 2 GB modül = 16 GB
128 bit RTX 5060 Ti: 4 adet 32 bit kanal × çift taraflı Clamshell yerleşimde toplam 8 adet 2 GB modül = 16 GB

Gördüğün gibi burada herhangi bir sihir yok. Bellek kontrolcüsü ve kanal sayısı, kullanılan modül yoğunluğuyla birlikte kapasiteyi belirliyor. Masaüstü PCB'sinde fiziksel alan bulunduğu için 5060 Ti gibi bir kartta Clamshell yerleşimle 128 bit arayüz üzerinden 16 GB kapasiteye çıkılabiliyor.

Mobil RTX 5070, masaüstündeki 192 bit yapı yerine 128 bit 4 kanal bellek arayüzüyle geliyor. İnce bir laptop anakartında masaüstündeki gibi arka tarafa Clamshell bellek yerleşimi yapmak da pratik bir seçenek değil. Standart 2 GB 16 Gb modüllerle hesap

4 × 2 GB = 8 GB.

12 GB'a çıkmak için ise NVIDIA'nın yeni nesil 3 GB 24 Gb GDDR7 modüllerini kullanması gerekiyor

4 × 3 GB = 12 GB.

Zaten 12 GB mobil 5070'in ortaya çıkması da tam olarak bu yüksek yoğunluklu 24 Gb GDDR7 modüllerin kullanılmasıyla mümkün oldu. hem verimsiz hemde 5070ti den pahalı..

GPU'nun fiziksel bellek kanal yapısı, PCB alanı, modül yoğunluğu, tedarik ve maliyet gibi faktörlerin hepsi birlikte devreye giriyor. Şirketin ürün segmentasyonu ve kâr politikası ayrıca eleştirilebilir, ama bunları fiziksel bellek mimarisinden tamamen bağımsız düşünmek de doğru değil.

Olan olay o zaten şu anda. 2 GB modüller yerine 4 GB modüller kullanıp aynı bitte 2 kat VRAM koyamaz mı? Koyar. Modderlar bile koyuyor. Şu maliyet saçmalığını da bırakın artık. 5070 Ti çıktığında 750 dolardan çıktı, 8 tane 2D7 modüle sahip. Çıktığı dönemki D7 fiyatlandırması ise 10 dolar civarındaydı. Şu an ne kadar 2D7 modül? 20 dolar falan. Yani ne kadar arttı kartın maliyeti? 80 dolar. Hadi senin için 100 olsun. Peki o kart şu an ne kadara satılıyor? 1100-1200 dolara. Nereye gidiyor o ek maliyetin de üstüne koydukları 250-350 dolar? Kendi ceplerine. D6 kartlar için bu durum çok daha bile komik, çünkü daha ucuz maliyetleri.

Bunların neredeyse hepsi Nvidia tarafından tasarım aşamasında belirleniyor. Daha çok fiziksel alana ihtiyaç duyduklarında da basitçe alanı büyütüyorlar, üreticileri kendilerine uydurtturuyorlar. Sanki yapmadıkları şey.

Ben ne zamandır Steam donanım istatistiklerine bakmıyordum bir bakayım dedim ağustos ayı itibari ile 16 GB VRAM kullanım oranı %26.92, 8 GB VRAM ise %25.74 güncel olarak. 16 VRAM için artış/değişim oranı ise +%1.02 iken 8 GB için +0.42.

Yani tablonun özeti, RAM krizine rağmen kullanıcıların ekran kartı tercihleri 8 GB'dan daha yüksek VRAM kapasitelerine belirgin şekilde kaymış durumda. Dediğim gibi yeni nesil konsollar ile birlikte oyunlardaki artan sistem gereksinimleri ile 8 GB'ın artık kullanım oranı iyice gerileyecek.

Bugün sistem toplamayı veya satın almayı düşünen arkadaşlar laptop desktop hiç fark etmez minimum 12 GB VRAM'li GPU tercih etmelerinde fayda var.

8 ıkınıyor çünkü, güya VRAM'i daha iyi kullanan Nvidia kartla bile Forza'da yıllar boyunca VRAM uyarısı aldım (2070S, 3060 Ti). O dönem de 1080p kullanıyordum, hala da aynı. Berbat optimizasyon ve yapay zeka gibi bahaneler yüzünden günümüzde 8 GB RAM yerine göre oyunda bile sorunsuz olabiliyorken (bkz. @BerkayZ87'nin laptop testleri) VRAM konusunda olabilecek en düşük minimum nokta haline getirildi.

Yine birkaç farklı konuyu birbirine karıştırıyorsun.
Modderlar bile koyuyor
Burada önce modül ile bellek yongasını ayırmak gerekiyor. Modder'ların farklı yoğunlukta bellek yongaları kullanarak kartların VRAM kapasitesini değiştirmesi, NVIDIA'nın o GPU'yu üretirken istediği yoğunlukta GDDR7 yongasını sınırsız ve aynı maliyetle tedarik edebildiği anlamına gelmiyor. Modlama, piyasada bulunan belirli bellek yongalarının karta uyarlanması ve çoğu zaman VBIOS board desteğinin değiştirilmesi üzerinden yapılıyor.

dönemki D7 fiyatlandırması ise 10 dolar civarındaydı. Şu an ne kadar 2D7 modül? 20 dolar falan.
Bu rakamların kaynağı nedir? GDDR7, perakende rafında fiyat etiketi bulunan standart bir tüketici ürünü değil, büyük üreticilerle yapılan tedarik anlaşmaları, hacim, yoğunluk, arz ve üretim koşulları fiyatı belirliyor. tek bir modül için tahmini bir fiyat verip buradan kartın maliyeti sadece 80-100 dolar arttı sonucuna ulaşamazsın.

burada bizim konuştuğumuz 12 GB mobil 5070'de kullanılan 24 Gb 3 GB GDDR7 yongaları var. Bunları standart 16 Gb 2 GB yongalarla yalnızca kapasite üzerinden kıyaslayıp aradaki maliyeti düz matematikle hesaplamak mantıklı değil.

Bir kartın MSRP'si ile bugün piyasada satıldığı fiyat arasındaki farkın tamamı NVIDIA'nın üretim maliyeti veya karı değil. Distribütör, aib üreticisi, toptancı, perakendeci, vergi, lojistik ve arztalep koşulları da fiyatı etkiliyor.

Diyelim yarın 128 bit karta çok daha yüksek yoğunluklu bellekler takıp 16 GB yaptık. Bu, GPU'nun shader gücünü veya bellek bant genişliğini artırmaz. Ek kapasitenin faydası, kapasitenin yetersiz kaldığı senaryolarda ortaya çıkar.

Zaten başından beri anlatmaya çalıştığımız şey de bu. 8 GB'ın bazı oyunlarda yetersiz kalmasını eleştirmek başka, daha fazla VRAM takılabiliyorsa teknik olarak hiçbir maliyet ve tasarım farkı yoktur demek başka.

kapasite, veri yolu, bant genişliği, bellek yoğunluğu, PCB yerleşimi, tedarik ve maliyet birbirinden bağımsız değişkenler değil hepsi aynı tasarımın parçaları.

9070XT'ye geçmeden önce 4060Ti 8GB ile benzer sorunlarla karşılaştım ben de. Kullandığım dönemde aslında kartın ham gücü 1440p'de birçok oyuna fazlasıyla yettiği halde bazı oyunlarda VRAM limitine takılıyor ve performans sorunları yaşıyordum. Frame Generation da kullanamıyordum çünkü ekstra vram tüketiyor FPS artacağı yere daha fazla düşüyordu

Frame Generation zaten düşük FPS'te açayım da oyunumu iyi yapsın teknolojisi değil, baseline FPS'in kötüyse istersen 8X'i aç yine baselinedaki akıcılık hissini ve input lagını alıyorsun, çünkü sana oyundan (yani sistemden) gelen frame o, aradakiler senin gözünü boyamaya üretiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…