O zaman konunun başlığı bir tık yanlış olmuş.Adam zaten 5070 gibi bir kartta 8GB VRAM olmasını eleştiriyor. 5070 2K kartıdır. Ama 2K kartına 8GB VRAM koymak akıl tutulması. Masaüstü 5070 kartı gayet iyi ama mobil 5070 çok saçma.
Detaylar
Kim cevapladı?RX 6800, günümüzün ağır grafik motorlarında 16 GB VRAM kapasitesini doldurabilecek senaryolarda dahi, bu yükü yüksek ayarlarda ve yüksek çözünürlükte taşıyabilecek bir hesaplama gücüne sahip değil. 3070 Ti ise daha yüksek bellek bant genişliği sunan GDDR6X belleklere, güçlü RT Core ve tensor Core birimlerine ve DLSS gibi teknolojilere sahip. İki kartın da kullanım senaryosuna göre avantajları ve dezavantajları var.
Ben bizzat 4K monitörde hem 3070 Ti hem de 3080 kullandım. Optimizasyonu ve oyun ayarlarını doğru yaptığınız sürece bu kartlarla 4K'da oyun oynanabiliyor.
Zamanında RX 6900 XT ile RTX 3090 raster performansı açısından neredeyse kafa kafayaydı ve benzer fiyatlara satılıyordu. Buna rağmen o dönemde 3090'ı öneriyorduk. Bugün ikinci el piyasası 6900XT'nin 16 bin TL civarında, 3090'ın ise 40-50 bin TL bandında satılıyor.
Hocam grafik kıstıktan sonra ne anlamı kaldı? Ayrıca iki kartta kafa kafaya güçte iken birinde bariz akıcılık problemi var her ne kadar daha hızlı VRAM'e sahip olsa da.
- Makaleler
- 51
Direkt olarak 6700 XT veya 6800 degil, ikisinin ortasi. Kaldi ki 6700 XT oldugunu varsayarsak durum daha kotu3070’in muadilinin RX 6700 XT olduğunu biliyorsunuz değil mi?![]()
user44 9
Uzman
Altındaki karta güvenip her şeyi fullersen tabii patlar, her şeyin bir adabı vardır. Bir de VRAM VRAM deyip neden orta segment kart alıyorsun ki? 8 GB VRAM'li kartlar, günümüzün orta segment kartlarıdır, bu kartlarla 2K Ultra ayarlarda akıcı deneyim almayı beklemek ne kadar sağlıklı?
Bizim insanımız Low end kart alıp Ultra ayarlarda oynamak istiyor. O yüzden 5060 kullanıp grafikleri fulleyince abi 8 GB VRAM yetmiyor ya derler. Çok VRAM ihtiyacınız veya takıntınız varsa zaten orta-üst kartlar kullanmalısınız. 8 GB VRAM'li giriş seviye kartların amacıda belli fiyatı da bunlar her şeyi ultrada oynatacak değiller. Ne kadar ekmek o kadar köfte.
- Makaleler
- 3
Pazar gereksinimi ile zorunluluktan dogan optimizasyonu ayni degerlendiriyorsun. Donemin oyun ve yazilimi 4 cekirdek otesine olceklenmiyordu cunku 4 cekirdek otesinde islemci sahibi adam yoktu. Cekirdek sayisi artti, donemin oyunlari ve yazilimlari da ona gore olceklemeyi arttirdi. Sebep ve sonuc.2016da intel 4C 8T satarken dönemin yazılım ve pazar gereksinimi nedeniyle yapıyordu. Oyunlar ve yazılımlar 4 çekirdeğin ötesine ölçeklenmiyordu, profesyonel iş için zaten 8-10 çekirdekli işlemciler 6900K, 6950X vs vardı. Bugün de AMD 6 ve 8 çekirdekli işlemcileri standart tutuyor.![]()
Bak hala bit diyorsun, pire diyorsun. Hala 6 trilyon dolar piyasa degeri olan sirketi kendi capinda savunmaya calisiyorsun. Savun istedigin kadar kardesim, savun. Jensen'e bir ceket de sen al. Marjinal oluyorsun boyle.Kimse 192bit bir karta 12 GB takılamaz demedi. RTX 3060 ve RTX 5070 zaten 192bit veri yoluna sahip olduğu için 6 adet 2 GB çiple 12 GB üretildi. 128bit olan 60 serisi RTX 5060 5060M. 128bit veri yolunda 4 adet 32bit kanal var. bu mimariye fiziksel olarak 6 kanal bağlayıp 12 GB yapılmaz.
5060M gibi giriş seviyesi laptop GPU'larında amaç fp dengesini ve termal verimliliği korumak. 128bitlik kompakt bir karta çift taraflı bellek dizip PCB maliyetini, güç tüketimini ve sıcaklığı artırmak giriş segmentinin temel mantığına ters![]()
5060'dan bahseden oldu mu sana? Videolarin hangisinde 5060 gordun?
5070 gibi orta-ust segment karti 128 Bit yapmak Allah'in farz kildigi emirlerden birisi degil, hatirlatayim. Yine sebep ve sonucu karistiriyorsun. 8GB yapmaya karar verildi > 8GB nasil yapariz diye dusunuldu > 4 tane 16Gb cip takalim dendi > kart 128-Bit oldu. 128 Bit veri yolu sebep degil, sonuc.
Bir de, en son baktigimda 70 serisi de 70 serisiyle satilan laptoplar da giris seviye olmuyorlardi.
5060 Ti 8GB ve 5060 Ti 16GB arasinda yuzlerce dolar yok (MSRP fiyatlari arasinda tam olarak 50 dolar var), 4060 Ti 8 ve 16GB arasinda olmadigi gibi. Attigim videolari izlemeye tenezzul edersen de o 16GB 'verimsiz' bellegin pasalar gibi FPS'yi 2'ye katladigini gorurdun.128bit karta 16GB koymak imkansız değil 4060Ti 16 GB modelinde kanal başına iki çip bağlanarak yapıldı. Ama bu veri yolunu 256bit yapmıyor, bant genişliğini tek bir byte bile artırmaz. fazladan PCB katmanı, ek çip soğutma maliyetiyle kartın fiyatı yüzlerce dolar arttı ve dar veri yolu yüzünden 16 GB tam verimle işlenemediği için piyasanın en verimsiz modellerinden biri oldu..
YouTube'da cevap vermek yerine yorumumu silen dayinin videosunu izleyip geliyorsun. Ben bunlarin dersini gordum universitede. 2 yildir sirketlerin icinde calisiyorum. Neye nasil karar veriyorlar bizzat goruyorum, o kararlara ortak oluyorum. Kac yasindasin, is tecruben oldu mu bilmiyorum ama sirketlerin senin onlari savunmana ihtiyaclari yok, merak etme. Senin memnuniyetin de onemli degil. Onemli olan tek sey para.
8bankai
Uzman
NVIDIA'nın müşteri silkeleme politikası yüzünden biz kullanıcılar laptop tarafında 8 GB ekran kartlı modeller almak ve bu soruyu sormak zorunda kalıyoruz. YouTube'da aynı soruya direkt yan yana kıyaslayarak cevaplayan güvenilir kanalların birkaç örneğini bırakmak istiyorum.
Videoda aynı GPU çipini (GB206-300) paylaşan 8 GB laptop 5070 ve 16 GB masaüstü 5060 Ti modellerini yan yana kıyaslıyorlar. Olabildiğince denklik sağlayabilmek için 5060 Ti modelinin güç limitini bile düşürebildikleri kadar düşürüyorlar. Sonuç? Oyun içerisinde 8 GB VRAM yettiği durumlarda görebileceğiniz üzere denk FPS değerleri alınabiliyor. Peki ayarlar yükselince ne oluyor? Aynı çipe sahip 5060 Ti performansı stabil şekilde 2'ye katlarken 5070'imiz balık hafızası yüzünden oynanabilir bir deneyim sunamıyor.
Buradaki problem kartın yeterince güçlü olmasına rağmen VRAM yetersizliğinden ötürü bu gücü kullanamıyor oluşunuz.
Bu videoda da direkt 5060 Ti 8 GB ve 16 GB modellerinin kıyaslamasını görüyoruz. 8 GB olan model neredeyse yarı yarıya FPS vermekle kalmıyor, ışıklandırma kalitesinde bile düşüşe sebep oluyor, aynı ayarda olmalarına rağmen. Tam bir rezalet.
Bu iki videodan görebileceğimiz gibi 8 GB VRAM 1440P'de kesinlikle yetmiyor. Tartışmaya kapalı. Çipin gücü 60+ FPS vermeye yetmesine rağmen VRAM eksikliğinden oynanabilir deneyim bile sunamıyor. Peki 1440p yerine 1080P'ye geçsek deneyimimiz nasıl değişirdi?
Daniel abimizin konu hakkında geçen yıl çektiği bir başka video var. Videoda görebileceğiniz gibi, özellikle uzun vadede, "günü kurtarır" demekten öteye gidilemiyor maalesef. Performans kaybı bu sefer acı verici olmasa da yine FPS dropları ve stabil olmayan bir deneyim yaşanabiliyor. Çipin gücü yetmesine rağmen iyi bir deneyim için ayarları kısmak zorunda kalabiliyorsunuz.
Peki ne yapacağız? Yapacak bir şey yok. Jensen huang markete tertemiz bir dışkı bıraktı ve biz fakirler olarak onu burnumuzu büke büke yemek zorunda bırakıldık. Laptop almak isteyenlere tavsiyem ikinci el eski jenerasyon modelleri almaları yönünde olur. Yani 5060, 5070 alıp da kartın gücünü kullanamayıp yine 4070 gibi, 3070 gibi takılmayı mantıklı bulmuyorum. Tabii son karar sizin.
Hocam, şu an güncel oyunlarda minimum 12 GB VRAM yeterli olur bence. NVIDIA DLSS vb. teknolojileri ile destekliyor; fakat geleceğe yönelik 12 GB ve üstü almanız yararınıza olacaktır. Şimdiden hayırlı olsun.
CRT_User 97
Bilgin
Direkt olarak 6700 XT veya 6800 degil, ikisinin ortasi. Kaldi ki 6700 XT oldugunu varsayarsak durum daha kotu6700 XT bile 12 GB VRAM cunku.
6800, RTX 3070'den 80 dolar daha pahalıdır.Direkt olarak 6700 XT veya 6800 degil, ikisinin ortasi.
- Makaleler
- 3
6700XT neden 45-47 derece, 250W limiti olan kart neden 150W'da calisiyor
CRT_User 97
Bilgin
Bilgisayar kullanmaya GTX 950'den başlayan kişilerden nasihat dinliyoruz5060'dan bahseden oldu mu sana? Videolarin hangisinde 5060 gordun?O bile giris seviye degil de, neyse. Ben bilgisayarlara merak saldigimda giris seviye dedikleri kartlar GTX 950'ydi, laptop tarafinda 950M'di, 940M'di, 1030 falandi.
YouTube'da cevap vermek yerine yorumumu silen dayinin videosunu izleyip geliyorsun. Ben bunlarin dersini gordum universitede. 2 yildir sirketlerin icinde calisiyorum. Neye nasil karar veriyorlar bizzat goruyorum, o kararlara ortak oluyorum.
- Makaleler
- 3
Kullanmaya mi yaziyor yoksa merak saldigimda mi yaziyorBilgisayar kullanmaya GTX 950'den başlayan kişilerden nasihat dinliyoruz![]()