Öyle bir şey yok. Bahsettiğin işlem aynı die ailesinde yapılıyor. Mesela GB203 tam çıkarsa 5080, bozuk çıkarsa 5070 Ti olur. Daha da bozuk olursa çöp olur, 5070, 5060 diye aşağı inmez. GB206 da duruma göre 5060 veya 5060 Ti oluyor. Öyle tamamen bozuk üretimle 6-7 farklı model tedarik edemezsin. Teknik açıklaman bile yanlış.
Binning üstüne de bir rehber gelir gibi bence :D. Binningin sadece OC potansiyelinden ibaret olmadığını ve bu şeylerin hepsinin de arkasındaki temel olay olduğunu güzelce anlatan bir rehber. Hatta şöyle çip kalıpları ve tasarımı da eklense içine biraz.

İstedikleri kadar memnun olmasınlar eğer yeni gelecek 6000 serisinde (kod adı Ruby yanlış hatırlamıyorsam) 6060 4 kontrolcülü olur ve 3GB bellekler NVIDIA için yine maliyetli olursa yine 4x2'den 6060 8 GB olarak çıkacak. Aynısı diğer modeller için de geçerli.
Dünden beri anlatmaya çalıştığımız şey de tam olarak bu. İnsanlar “NVIDIA istese kafasına göre bit'i azaltıp kapasiteyi uçurur, donanım kuralları önemsizdir gibi düşünmek yerine, fiziksel bellek kontrolcüsü sayısına, bellek kanallarına ve modül yoğunluğuna ve bunların maliyetlerine bağlı olduğunu anlasa, ortada zaten tartışacak pek bir şey kalmayacak.

Dünden beri anlatmaya çalıştığımız şey de tam olarak bu. İnsanlar “NVIDIA istese kafasına göre bit'i azaltıp kapasiteyi uçurur, donanım kuralları önemsizdir gibi düşünmek yerine, fiziksel bellek kontrolcüsü sayısına, bellek kanallarına ve modül yoğunluğuna ve bunların maliyetlerine bağlı olduğunu anlasa, ortada zaten tartışacak pek bir şey kalmayacak.
Tüketici için nedenler değil, sonuçlar önemlidir. Tüketici üretim sürecini ve nedenini merak etmez. 8 GB VRAM yüzünden bir oyunu oynayamıyorsa ya fazla para verip üst modelini alır ya da AMD muadilini daha yüksek VRAM'e sahipse satın alır ve yoluna bakar.

Tüketici için nedenler değil, sonuçlar önemlidir. Tüketici üretim sürecini ve nedeni merak etmez. 8 GB VRAM yüzünden bir oyunu oynayamıyorsa ya fazla para verip üst modelini alır ya da AMD rakibini daha yüksek VRAM'e sahipse satın alır.
Tüketicinin sonuçla ilgilenmesi, teknik nedenlerin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Biz burada zaten üretim sürecinin ve mimarinin nasıl çalıştığını tartışıyoruz. Benim için sonuç önemli demek, teknik olarak yanlış bir iddiayı doğru hâle getirmiyor.

Tüketicinin sonuçla ilgilenmesi, teknik nedenlerin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Biz burada zaten üretim sürecinin ve mimarinin nasıl çalıştığını tartışıyoruz. Benim için sonuç önemli demek, teknik olarak yanlış bir iddiayı doğru hâle getirmiyor.
Yanlış konu başlığında tartışıyorsun. Konunun açılma amacı 8 GB VRAM'in yetmediğine yönelik bir "sonuç" temelli konu. NVIDIA'nın neden 8 GB VRAM'li GPU ürettiğine dair bir konu açılsa bu dedikleriniz ve yazdığınız mesajlar anlam kazanabilirdi.

Yanlış konu başlığında tartışıyorsun. Konunun açılma amacı 8 GB VRAM'in yetmediğine yönelik bir "sonuç" temelli konu. NVIDIA'nın neden 8 GB VRAM'li GPU ürettiğine dair bir konu açılsa bu dedikleriniz ve yazdığınız mesajlar anlam kazanabilirdi.
Konunun altında
"VRAM doğrudan saf güçtür, 128bit karta 12 GB takılınca performans uçar" dendi.
"Çözünürlük arttıkça VRAM dolmasa bile kart VRAM yüzünden fark yer" dendi.
"NVIDIA kafasına göre bit ve bellek uydurur, kontrolcü matematiği yalandır" dendi.

Doğru. Bunu ben yazdığımda alay edilmeye çalışıldım ama neyse. Konu için daha fazla yazmaya gerek yok.
Sorgulama kısmı bizim gibi teknolojiye ilgili insanlara düşer, GPU alıp oyununu oynamaya oturanlara değil. Bu yazdığın teknik açıklamalar senin benim veya konuya diğer yazan CRT User, Sensei ve The Man From Earth gibilerin veya 5-10 insanın ilgisini çekecek şeyler maksimum.

O yazdığım cümle zaten basit tüketici içindi.