Bütçe
80.000 TL

Corexee

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Yeni RTX 5080 & Ryzen 7 9800X3D sistem topluyorum ve sıra monitör seçimine geldi. Monitör konusunda özellikle OLED panel teknolojileri ve güncel modeller hakkında çok bilgili olmadığım için sizlerden yardım almak istiyorum.

Bütçem yüksek olduğu için almışken uzun yıllar kullanabileceğim, sistemime yakışacak üst düzey bir OLED monitör almak istiyorum. Ancak ekran boyutu ve çözünürlük konusunda henüz kesin bir karar vermedim. Bu yüzden sadece 27 inç modellerle sınırlı kalmak istemiyorum. Kullanım amacıma göre 27, 32, ultrawide veya farklı bir boyut daha mantıklıysa ona da açığım.

Kullanımım yaklaşık olarak %50 hikayeli/single-player oyunlar, %50 FPS oyunları şeklinde. Fakat bu dönem dönem değişebiliyor. Bazen uzun süre CS2, Valorant, CoD gibi FPS oyunlarına ağırlık veriyorum, bazen de tamamen Cyberpunk, RDR2, The Last of Us gibi hikayeli oyunlara geçiyorum.

Bu yüzden sadece rekabetçi FPS odaklı veya sadece görüntü kalitesine odaklanan bir monitör istemiyorum. Hem FPS oyunlarında yüksek yenileme hızı ve düşük tepki süresi sunacak hem de hikayeli oyunlarda görüntü kalitesi, HDR, kontrast ve renkler açısından üst düzey olacak dengeli bir monitör arıyorum.

Yaklaşık 4 yıldır 24 inç monitör kullanıyorum. Dolayısıyla daha büyük bir ekrana geçmeye açığım ancak 27 mi, 32 mi, ultrawide mı yoksa başka bir boyut mu benim kullanımım için daha mantıklı olur emin değilim. Bu konuda özellikle tavsiyelerinizi merak ediyorum.

Monitörün OLED olması benim için önemli fakat OLED tarafında hangi panelin bana daha uygun olduğunu tam olarak bilmiyorum.

QD-OLED, WOLED, yeni nesil OLED paneller, parlak/mat kaplama, HDR performansı ve parlaklık gibi konularda kafam biraz karışık.

Odam gündüzleri ışık alıyor. Bu yüzden özellikle aydınlık odada OLED kullanımı konusunda da tavsiyelerinizi bekliyorum. QD-OLED, WOLED veya farklı bir panel/kaplama benim kullanımım için daha mantıklıysa nedenleriyle birlikte belirtirseniz çok iyi olur.

Sistemim:

Ekran kartı: RTX 5080
İşlemci: Ryzen 7 9800X3D

Dolayısıyla yüksek çözünürlük ve yüksek yenileme hızlarını rahatlıkla değerlendirebileceğim güçlü bir sistemim olacak.

Bütçem maksimum 80.000 TL. Gerçekten değecek bir model varsa bütçede bir miktar esneme yapabilirim. Ancak sadece daha pahalı olduğu için üst modele çıkmak istemiyorum. Aradaki fiyat farkının görüntü kalitesi, HDR, panel, yenileme hızı veya genel kullanım deneyimi açısından gerçekten karşılığını vermesi önemli.

Özellikle şu konularda tavsiyelerinizi bekliyorum:

• 27, 32 veya ultrawide gibi hangi ekran boyutu/format daha mantıklı?
  • 1440p mi 4K mı?
  • 240 Hz yeterli mi, yoksa 360/480 Hz gibi değerlere çıkmaya değer mi?
  • QD-OLED mi WOLED mi?
  • Odamın gündüzleri ışık alması OLED seçimimi nasıl etkiler?
  • FPS ve hikayeli oyun kullanımında hangi panel daha dengeli?
  • HDR konusunda hangi modeller gerçekten başarılı?
  • OLED yanığı konusunda güncel modellerde durum nasıl?
  • Uzun süre masaüstü kullanımında dikkat etmem gereken bir şey var mı?
Kısacası RTX 5080 + 9800X3D sistemime yakışacak, hem FPS hem de hikayeli oyunlarda üst düzey deneyim verecek ve mümkün olduğunca uzun süre kullanabileceğim bir OLED monitör arıyorum.

Benim yerimde olsanız 80.000 TL civarında hangi monitörü alırdınız ve neden? Farklı boyut, çözünürlük ve panel seçenekleri arasında karşılaştırma yaparsanız çok yardımcı olur.

Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
R9 9950X3D, RTX 5080 sistemde ASUS ROG Swift OLED PG27AQWP-W modelini kullaniyorum. Hikayeli oyunlarla aram yok, genelde FPS oynuyorum arada da FH6 falan. Bende 24'den buyuk monitor kullanmadim hic fakat bu monitor cidden cok iyi geldi. Tandem WOLED kullaniyor, WOLED panellerde gri bant olayi gibi bir sey varmis deniyor, elimden iki adet WOLED ROG monitor gecti fakat karsilasmadim hic. Tabii test edip bakmak gerekir duruma gore.

Ekstra olarak piksel temizleme ve ekran karartma olaylari var. Piksel temizleme yapmak gerekiyor, zaten bildirim yolluyor ekrana ASUS. Ekran karartma olayi ise 5 dakika olarak ayarladim ben. mesafe 120cm. 5 dakika icinde 120cm'lik mesafede beni goremezse direkt karartiyor ekrani zaten. Isik vurmasi olayinda mat ekran daha iyi olur muhtemelen, cunku glossy panellerde direkt yansiyor. Benim odam kismen aliyor isigi fakat rahatsiz etmiyor.

R9 9950X3D, RTX 5080 sistemde ASUS ROG Swift OLED PG27AQWP-W modelini kullanıyorum. Hikayeli oyunlarla aram yok, genelde FPS oynuyorum arada da FH6 falan. Bende 24'ten buyuk monitor kullanmadim hiç fakat bu monitor cidden cok iyi geldi. Tandem WOLED kullaniyor, WOLED panellerde gri bant olayi gibi bir şey varmis deniyor, elimden iki adet WOLED ROG monitor gecti fakat karsilasmadim hiç. Tabii test edip bakmak gerekir duruma gore.

Ekstra olarak piksel temizleme ve ekran karartma olaylari var. Piksel temizleme yapmak gerekiyor, zaten bildirim yolluyor ekrana ASUS. Ekran karartma olayi ise 5 dakika olarak ayarladim ben. Mesafe 120cm. 5 dakika icinde 120Cm'lik mesafede beni goremezse direkt karartiyor ekrani zaten. Isik vurmasi olayinda mat ekran daha iyi olur muhtemelen, cunku glossy panellerde direkt yansiyor. Benim odam kismen aliyor isigi fakat rahatsiz etmiyor.

Eyvallah hocam bende başta önerdiğin monitörü seçmiştim fakat HD 720Hz çözünürlüğü düşük ve 2K destekli 4K yok başka forumlarda millet bana 2K seçmemin bir amacımın olup olmadığını soruyor çünkü sistem 4K için güçlü bayağı o yüzden bende sendeki monitörden vazgeçip bu formu açtım.