Bilgisayar ve telefon başında uzun süreler kalıyorum. Geceleri de işten geldiğimde tam karşımda 70 ile 90 derece arası beyaz LED ışığa maruz kalıyorum ve tabii ki ayrıca da 32 inç monitörden de çok fazla ışığa maruz kalıyorum.

Gece yatarken de telefonu veya bilgisayarı elimden bıraktığımda maksimum 1 dakika aralığım oluyor. Gönül isterdi ki en az 2 saat önce bırakayım da uyku sorunum da olmasın. Uzun vadede ki etkileri de eminim biyolojik saatim ve göz sağlığım için bana zarar verecektir.

Buradaki gözlükler iyi mi? Genelde %40-50 bile zor diyenler var bu gibi yerler ne kadar etkilidir? Siparişi internetten vereceğim.
  • Olivewing,
  • Blue karga,
  • Atasun optik,
  • Elit Optik Pirata
  • Eye Connection
Bu gibi siteler var ve sarı, kırmızı gibi modeller göremedim. Kaliteli gerçekten %90'a kadar koruma sağlayan bildiğiniz ve iyi olduğunu düşündüğünüz modeller var mı?

Teşekkürler 🙏

Son düzenleyen: Moderatör:
Yıllar önce Atasun optikten almıştım. Hiçbir etkisi yoktu. Sanki dümdüz normal cam gibiydi.
Etki derken beklentiniz neydi? Işığın altında ve özellikle de LED beyaz ışığın altında erken uyumana veya uykunu revize etmesine yardımcı oldu mu? Ben uzun süreler ekranın başındayım ve amacım da başında kalmaktı. Garip gelebilir ve amacım buna rağmen gözlük ile bilgisayar dışındaki ışıktan korumaktır. Gerçekten kırmızı veya şeffaf cam karşılaştırması yapma şansınız oldu mu? Sadece şeffaf olanı optisyenden mi aldınız?

Elbette profesyonel makineler ile test etme imkanım olmadı. Ancak daha sonraları başka bir gözlük satan kuruma gittiğimde gerçekten mavi ışık filtreli camları göstermişti. Onlardaki camları test cihazına soktuğunda gerçekten mavi ışıkları filtrelediğini görmüştüm. Daha sonra kendi gözlüğümü kendim denediğimde ise herhangi bir fark oluşmamıştı. O yüzden işe yaramadığını belirttim. Ayrıca gerçek mavi filtreli camların pek ucuz olmadığını öğrendim ve piyasadaki ucuz gözlüklerin bir işe yaramadığını kendileri söylemişlerdi.

Elbette profesyonel makineler ile test etme imkanım olmadı. Ancak daha sonraları başka bir gözlük satan kuruma gittiğimde gerçekten mavi ışık filtreli camları göstermişti. Onlardaki camları test cihazına soktuğunda gerçekten mavi ışıkları filtrelediğini görmüştüm. Daha sonra kendi gözlüğümü kendim denediğimde ise herhangi bir fark oluşmamıştı. O yüzden işe yaramadığını belirttim. Ayrıca gerçek mavi filtreli camların pek ucuz olmadığını öğrendim ve piyasadaki ucuz gözlüklerin bir işe yaramadığını kendileri söylemişlerdi.
Ben de optisyenleri arayıp tek tek sordum. Bana 4-8-12k diye gider dediler. Bu anlamda da şeffaf olanların profesyonel olduğunu ve kalitesine göre de sarımtırak olup olmadığının değişebileceğini söylediler. Ayrıca gelip görmem gerektiğini söylediler. Ne kadar etkili olabilir, hâlâ anlayamadım. Yine de uzun vadede kullanım ve göz ile uyku sağlığımız, teknoloji çağının en derinlerini yaşadığımız çağlarda olduğumuzu düşündüğümüzde gerekli midir? Uzun vadede gözlerimde veya retinada sorunlar olacak mı ve yaşlılık gelince bunun dayağını tabiri caizse görecek miyim? Bununla ilgileniyorum. Iris Pro diye bir yazılım kullanıyorum bilgisayar için belki ve ortamın ışığının da olduğunu düşününce etkisinin çok olduğuna inanıyorum.