Bütçe
95.000 TL
Diğer tarafta ise 32 GB RAM bulunuyor. CL30 diye yine de 16 GB RAM mi tercih etmeliyim?

Evet. 16 GB sorun olmaz. Debloat Windows kullan, stok kurma. Tek kanal kullanımı ciddi performans düşürmez, DDR5 mimarisi ayrı. Bütçe dahilinde Patriot ilave edersin sonra.

Ben hazır sistemlere oldum olası karşıyım. Tek tek toplamaya göre ciddi avantaj yoksa parçaları ayrı ayrı alıp bilen biriyle topla ya da güvendiğin bir PC'ci varsa toplattır. @furkansama

Hazır sistemde karar kıldıysan İncehesap GG bekle. Özelleştirmeden belli başlı parçaları değişmen lazım, hazır sistem olduğu gibi alınmaz. RAM ve anakart seçimi önemli.

Evet. 16 GB sorun olmaz. Debloat Windows kullan, stok kurma. Tek kanal kullanımı ciddi performans düşürmez, DDR5 mimarisi ayrı. Bütçe dahilinde Patriot ilave edersin sonra.

Ben hazır sistemlere oldum olası karşıyım. Tek tek toplamaya göre ciddi avantaj yoksa parçaları ayrı ayrı alıp bilen biriyle topla ya da güvendiğin bir PC'ci varsa toplattır. @furkansama

Hazır sistemde karar kıldıysan İncehesap gg bekle. Özelleştirmeden belli başlı parçaları değişmen lazım, hazır sistem olduğu gibi alınmaz. RAM ve anakart seçimi önemli.

Benzer parçalarla sistemi kendim toplamak istedim. Kendi topladığım sistemde 16 GB RAM kullandım. 32 GB yükselttiğimde ise fiyat bayağı uçuyor. Yani hazır sistem ile toplama sistemin bileşenleri hemen hemen aynı ve fiyatları da aynı. Tek farkı bir tarafta 32 GB 5600MHz CL36 RAM bulunuyor. Diğer tarafta ise 16 GB 6000MHz CL30 RAM bulunuyor.

Benzer parçalarla sistemi kendim toplamak istedim. Kendi topladığım sistemde 16 GB RAM kullandım. 32 GB yükselttiğimde ise fiyat bayağı uçuyor. Yani hazır sistem ile toplama sistemin bileşenleri hemen hemen aynı ve fiyatları da aynı. Tek farkı bir tarafta 32 GB 5600MHz CL36 RAM bulunuyor. Diğer tarafta ise 16 GB 6000MHz CL30 RAM bulunuyor.

5600 CL36 normal koşullarda sorun değil ama eğer sorun çıkarsa çok uğraşırsın. Sistem çok gel git yapıyor. Tatlı nokta 6000 CL30 AM5'te. Altı ya da üstü normal kullanıcı için hep sorun, %50 şans var. Hazır sistemciler test edip gönderiyoruz diyor ama göstermelik hepsi. Madem test ediyorsun da neden kullanıcı sistemi kullanamıyor ve hatalarla boğuşuyor? Sistemi gönderiyorsun, stabilite ve oyun testleri sorunsuz diye sana geri kargoluyorlar. Böyle bir döngü bu. Çip olayı önemli yoksa 5200 CL40 olması da sorun çıkartmaz. Birkaç ek detay var, onları anlatıp da kafanı bulandırmak istemiyorum. Şans verilebilir. 5600 CL36 tercih edersen ilk etapta BIOS güncellemesi yap. Sonrasında EXPO I profili aktif edip Integrated Graphics kapat. Bank Refresh Mode ayarını da Normal alman lazım. Eğer firmaya bu notları iletirsen yardımcı olurlar, BIOS güncellemesi ve bahsettiğim ayarları yapılı şekilde göndersinler...

5600 CL36 normal koşullarda sorun değil ama eğer sorun çıkarsa çok uğraşırsın. Sistem çok gel git yapıyor. Tatlı nokta 6000 CL30 AM5'te. Altı ya da üstü normal kullanıcı için hep sorun, %50 şans var. Hazır sistemciler test edip gönderiyoruz diyor ama göstermelik hepsi. Madem test ediyorsun da neden kullanıcı sistemi kullanamıyor ve hatalarla boğuşuyor? Sistemi gönderiyorsun, stabilite ve oyun testleri sorunsuz diye sana geri kargoluyorlar. Böyle bir döngü bu. Çip olayı önemli yoksa 5200 CL40 olması da sorun çıkartmaz. Birkaç ek detay var, onları anlatıp da kafanı bulandırmak istemiyorum. Şans verilebilir. 5600 CL36 tercih edersen ilk etapta BIOS güncellemesi yap. Sonrasında EXPO'ı profili aktif edip ıntegrated Graphics kapat. Bank Refresh mode ayarını da normal alman lazım. Eğer firmaya bu notları iletirsen yardımcı olurlar, BIOS güncellemesi ve bahsettiğim ayarları yapılı şekilde göndersinler...

Belirttiğim TwinMOS RAM'lerde hangi çip kullanılıyor hocam bilginiz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Belirttiğim TwinMOS RAM'lerde hangi çip kullanılıyor hocam bilginiz var mı?

Var, Samsung ya da Micron. Hynix en sorunsuzu, diğer ikisi problematik. Düzgün test etmeden gönderirlerse sorun yaşarsın. RAM testi falan yapmıyorlar zaten, yapsalar Hynix harici modül satamazlar. Birkaç ek ayar var, Hynix tercih etmezsen onlar yapılı olması lazım şu anda. Algoritma değişti AMD'de. Hynix'te tak çalıştır sorun olmaz. 6000 CL30 Hynix'tir.

7500F'te vs. 5200 MT/s desteği olduğundan 2x16 Hynix'te de sorun olduğu oluyor ama, onlar konu dışı. EXPO'da bir OC işlemi nihayetinde, 6000 garantisi yok AMD'nin işlemcilerde... 10 işlemciden biri tökezleyebilir.

9700X'te sorun olmaz.

Var, Samsung'ya da Micron. Hynix en sorunsuzu, diğer ikisi problematik. Düzgün test etmeden gönderirlerse sorun yaşarsın. RAM testi falan yapmıyorlar zaten, yapsalar Hynix harici modül satamazlar. Birkaç ek ayar var, Hynix tercih etmezsen onlar yapılı olması lazım şu anda. Algoritma değişti AMD'de. Hynix'te tak çalıştır sorun olmaz. 6000 CL30 Hynix'tir.

Firmanın bu kadar test yapıp göndereceğini sanmıyorum. Sistemden o kadar çok anlayan biri değilim. En mantıklısı 16 GB CL30 alıp ilerleyen zamanlarda aynı RAM'den bir tane daha eklemek olacak.

Firmanın bu kadar test yapıp göndereceğini sanmıyorum. Sistemden o kadar çok anlayan biri değilim. En mantıklısı 16 GB CL30 alıp ilerleyen zamanlarda aynı RAM'den bir tane daha eklemek olacak.

Ben de bu şekilde tercih ederdim. 16 GB yetmediği senaryo yok gaming için konuşursak, tek kanal mevzusu da ciddi kayıp yaşatmaz dediğim gibi DDR5'te. Yanına sonrasında ilave etmen en doğrusu. Stok Windows 11 kurma, kurarsan da araçlarla debloat et ya da en başından hazır modifiye sistemlere yönel. Bu sistemlerde boşta RAM kullanımı 1.5/2 GB zira. Diğer türlü Windows + gaming senaryosu sınırda kalabilir.

Bir noktadan sonra virtual memory kayacağı için performans düşüşleri ya da stuttering gözlenebiliyor oyunlarda. Bunu önlemek adına gaming sistemlerde Windows debloat önemli.