A620M h Gigabyte anakartım var. Bugün 9800X3D aldım. Amacım Valorant'ta ve benzeri rekabetçi oyunlarda 400+stabil FPS almaktı çünkü 380Hz'im. Valorant'ta bu işlemci 70W ortalama güç tüketiyor. Bildiğiniz üzere a serisi anakartlarda en azından 80-85W güç verebiliyor, bu nedenle performans kaybı yaşamıyorum şu an Valorant'ta. Ama yine de illaki yüke sokacağım bir oyun vb olur orada performans kaybı yaşarım. Kışa doğru X670 veya B850 anakart almayı düşünüyorum. Sizce erkene çekmeli miyim bu zamanı?
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
1 DPC kart öneriririm 9800X3D için, Valo benzeri oyunlarda hem FPS hem de %1 Low FPS akıcılık artması için RAM optimizasyonu gerekli, o da en iyi şekilde 1 DPC denilen 2 RAM slotlu anakartlarda mevcut. ASUS B850M-K öneririm, en f/p sıkıntısız kullanabileceğin kart o işlemci için. X870-670 para kaybı olur kısaca. Yatırımı RAM'lere yap, 6000 c28-30 ya da 6400 c32-30, 6000 c26 RAM satın almanı öneririm, bütçen hangisine uyarsa, 2x16 yetecektir gaming için. @loewryA620M h Gigabyte anakartım var. Bugün 9800X3D aldım. Amacım Valorant'ta ve benzeri rekabetçi oyunlarda 400+stabil FPS almaktı çünkü 380Hz'im. Valorant'ta bu işlemci 70W ortalama güç tüketiyor. Bildiğiniz üzere a serisi anakartlarda en azından 80-85W güç verebiliyor, bu nedenle performans kaybı yaşamıyorum şu an Valorant'ta. Ama yine de illaki yüke sokacağım bir oyun vb olur orada performans kaybı yaşarım. Kışa doğru X670 veya B850 anakart almayı düşünüyorum. Sizce erkene çekmeli miyim bu zamanı?
Hynix RAM + 1 DPC anakart ile RAM'leri çok güzel optimize edersin, paran da cebinde kalmış olur. VRM faz yapısı da yeterli 9800X3D için, heatsink de mevcut fazlarda, bütçe varsa dediğim şekilde en optimal değerlendirirsiniz. FPS, MOBA tarzı oyunlarda RAM etkiliyor %1 ve FPS değerlerini.
İzlemenizi tavsiye ederim, 9800X3D için RAM seçimi rehberi, 5 seriden oluşuyor. @loewry
Bu konularda bilgi sahibi kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadardır anca, konulara gelip makale at, ben buna inanmıyorum, RAM niye performansı artırsın gelip yazacaklardır belki. Ben aksine bilinçlendirmeye çalışıyorum, kanıtı da bu video serisi. Yabancı kaynaklarda bir sürü de makale mevcut merak edene. Bütçe varsa kışı da beklemeyin, eğer yoksa şu anlık idare edin, sıkıntı yaşamazsınız.
VRM'lerin üzerinde heatsink olan model almanız her zaman daha iyidir, fazla ısınırsa throttle oluşur, performans kaybı yapabilir ağır yükte, bu sorunun cevabı evet. FPS ve MOBA için RAM'e yatırım yapıp optimize etmeniz lazım, 1 DPC anakart şart değil ama F/P olarak böyle bir kart varken, tüm ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacak yeni nesil bir kart iken, neden olmasın. @loewry
Son düzenleme:
Yasin Alemdağ
Yetkin
A620M h Gigabyte anakartım var. Bugün 9800X3D aldım. Amacım Valorant'ta ve benzeri rekabetçi oyunlarda 400+stabil FPS almaktı çünkü 380Hz'im. Valorant'ta bu işlemci 70W ortalama güç tüketiyor. Bildiğiniz üzere a serisi anakartlarda en azından 80-85W güç verebiliyor, bu nedenle performans kaybı yaşamıyorum şu an Valorant'ta. Ama yine de illaki yüke sokacağım bir oyun vb olur orada performans kaybı yaşarım. Kışa doğru X670 veya B850 anakart almayı düşünüyorum. Sizce erkene çekmeli miyim bu zamanı?
Kullanılır fakat hoş olmaz. En azından 12 fazlı bir anakart geçmeniz çok daha iyi olur. Çünkü yerine göre 170W TDP değerlerini gören bir işlemciden bahsediyoruz. Kışa daha çok var. Dikkatli kullanırsan sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak en kısa zamanda değişmende fayda var.
1 DPC kart öneriririm 9800X3D için, Valorant benzeri oyunlarda hem FPS hem de %1 Low FPS akıcılık artması için RAM optimizasyonu gerekli, o da en iyi şekilde 1 DPC denilen 2 RAM slotlu anakartlarda mevcut. ASUS B850M-K öneririm, en F/P sıkıntısız kullanabileceğin kart o işlemci için. X870-670 para kaybı olur kısaca. Yatırımı RAM'lere yap, 6000 C28-30 ya da 6400 C32-30, 6000 C26 RAM satın almanı öneririm, bütçen hangisine uyarsa, 2x16 yetecektir gaming için. @loewry
Hynix RAM + 1 DPC anakart ile RAM'leri çok güzel optimize edersin, paran da cebinde kalmış olur. VRM faz yapısı da yeterli 9800X3D için, heatsink de mevcut fazlarda, bütçe varsa dediğim şekilde en optimal değerlendirirsiniz. FPS, MOBA tarzı oyunlarda RAM etkiliyor %1 ve FPS değerlerini.
İzlemenizi tavsiye ederim, 9800X3D için RAM seçimi rehberi, 5 seriden oluşuyor. @loewry
Bu konularda bilgi sahibi kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadardır anca, konulara gelip makale at, ben buna inanmıyorum, RAM niye performansı artırsın gelip yazacaklardır belki. Ben aksine bilinçlendirmeye çalışıyorum, kanıtı da bu video serisi. Yabancı kaynaklarda bir sürü de makale mevcut merak edene. Bütçe varsa kışı da beklemeyin, eğer yoksa şu anlık idare edin, sıkıntı yaşamazsınız.
VRM'lerin üzerinde heatsink olan model almanız her zaman daha iyidir, fazla ısınırsa throttle oluşur, performans kaybı yapabilir ağır yükte, bu sorunun cevabı evet. FPS ve MOBA için RAM'e yatırım yapıp optimize etmeniz lazım, 1 DPC anakart şart değil ama F/P olarak böyle bir kart varken, tüm ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacak yeni nesil bir kart iken, neden olmasın. @loewry
Hocam Kingston 32x1 5600MHz RAM'im var. Elimden çıkarıp yeni RAM almayı pek düşünmüyorum.
- Makaleler
- 1
Faydası sınırlı olacaktır, bu şekilde kalsın o zaman. Ama 2x16 şeklinde alsaydınız daha mantıklı olur muş performans adına. Bu çip RAM'den aman aman da etkilenmiyor 3D Cache'den dolayı, o yüzden sorun olmaz. A-Die Hynix RAM ise 6000 c30 civarı açıp kullanabilirsin. Anakart konusu dediğim gibi f/p olarak dediğim model var. İleride RAM vs. değişirken ya da aynı modülden 1 tane daha ekleyip 64 yaparsın, ikisi de Hynix çip olacağı için problem yaratmaz.Hocam Kingston 32x1 5600MHz RAM'im var. Elimden çıkarıp yeni RAM almayı pek düşünmüyorum.
Faydası sınırlı olacaktır, bu şekilde kalsın o zaman. Ama 2x16 şeklinde alsaydınız daha mantıklı olur muş performans adına. Bu çip RAM'den aman aman da etkilenmiyor 3D Cache'den dolayı, o yüzden sorun olmaz. A-die Hynix RAM ise 6000 C30 civarı açıp kullanabilirsin. Anakart konusu dediğim gibi F/P olarak dediğim model var. İleride RAM vs. değişirken ya da aynı modülden 1 tane daha ekleyip 64 yaparsın, ikisi de Hynix çip olacağı için problem yaratmaz.
Hocam sence anakart değişmeli miyim şart mı? Valorant falan oynadığım için etkilemiyor ama başka oyunlarda üzer mi? Valodan başka oyun çok nadir giriyorum ama.
- Makaleler
- 1
Yaşadığın sıkıntının çok anakart kaynaklı olduğunu sanmam. VRM throttle o kadar kolay bir şey değil. Ağır stress testlerde ortaya çıkar genelde. Ama ben olsam bütçem varsa dediğim anakartı alırdım, daha sonra yine ekstra bütçem olduğunda aynı RAM'ın eşini alıp 2x32 GB yapar, keyfime bakardım. Her açıdan kusursuz olurdu, ben olsam böyle yapardım geleceğe dönüklük olarak. Şu an için bütçen yoksa kafaya takacağın bir durum söz konusu değil.Hocam sence anakart değişmeli miyim şart mı? Valorant falan oynadığım için etkilemiyor ama başka oyunlarda üzer mi? Valodan başka oyun çok nadir giriyorum ama.
VRM sıcaklıklarını kontrol et ekstra, OCCT CPU+RAM testi başlat Extreme mod'da, kabaca fikir verir sana VRM temp. vesaire her değeri görürsün o programda kabaca, basit bir arayüzü var. Diğer sensörleri görebileceğin bilindik program olarak HWiNFO mevcut, portable sürümü indirip kullanabilirsin.
Yaşadığın sıkıntının çok anakart kaynaklı olduğunu sanmam. VRM throttle o kadar kolay bir şey değil. Ağır stress testlerde ortaya çıkar genelde. Ama ben olsam bütçem varsa dediğim anakartı alırdım, daha sonra yine ekstra bütçem olduğunda aynı RAM'ın eşini alıp 2x32 GB yapar, keyfime bakardım. Her açıdan kusursuz olurdu, ben olsam böyle yapardım geleceğe dönüklük olarak. Şu an için bütçen yoksa kafaya takacağın bir durum söz konusu değil.
VRM sıcaklıklarını kontrol et ekstra, OCCT CPU+RAM testi başlat Extreme Mod'da, kabaca fikir verir sana VRM temp. Vesaire her değeri görürsün o programda kabaca, basit bir arayüzü var. Diğer sensörleri görebileceğin bilindik program olarak HWiNFO mevcut, portable sürümü indirip kullanabilirsin.
Hocam OCCT testinde böyle kalıyor. Bu anakart vrmleri yüzünden değil mi? İş yerindeyim şu an eve geçince dediğiniz testleri yaparım başka uygulama önerirseniz oradanda yapabilirim.
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 1
İşlemci soğutucunuz neydi, evet öyle olması muhtemel, PBO falan açılmıyordu ekstra diye hatırlıyorum giriş seviyesinde.Hocam OCCT testinde böyle kalıyor. Bu anakart vrmleri yüzünden değil mi? İş yerindeyim şu an eve geçince dediğiniz testleri yaparım başka uygulama önerirseniz oradanda yapabilirim.
5 faz kağıt üzerinde 1.35v 200W bir işlemci besleyebilir, mosfetlerin besleyemediği veya aşırı ısındığı durumlarda işlemciyi 1.0 GHz altına düşürür anlarsınız.