- Makaleler
- 1
İşlemci soğutucunuz neydi, evet öyle olması muhtemel, PBO falan açılmıyordu ekstra diye hatırlıyorum giriş seviyesinde.
Oyunlarda stres test kadar sıkıntı çekmezsin, Valorant'dayken 5.2 GHz erişebiliyor mu işlemci tam olarak, Afterburner'den baktın mı?
5 faz kağıt üzerinde 1.35v 200W bir işlemci besleyebilir, mosfetlerin besleyemediği veya aşırı ısındığı durumlarda işlemciyi 1.0 GHz altına düşürür anlarsınız.
Birçok sebebi olabilir, bende aynı test PBO açık iken 165 Watt civarı çekiyor, buradan karşılaştırabilirsin.Hocam idarelik ID-Cooling SE224XTS tek fanlı kule tipim var. Bu ay içinde sıvı soğutmada gelecek. Acaba kule tipinin yüksek ısıyı kaldıramayacağı içinmi direkt kısıyor. Valorant'ta 70 derece sabit oynuyorum ama.
Evet 5225MHz Turbo frekans çalışıyor %30 kullanım 70 derece.
O zaman bendeki sorun ne tam olarak soğutmadan kaynaklımı.
Evet extreme moddaydı. Ama şunu farkettim ben bu occt testini 7500f ilede yaptım ondada turbo frekansa çıkmıyordu bu testte. Oyunlarda sıkıntı yoktu tabiBirçok sebebi olabilir, bende aynı test PBO açık iken 165 Watt civarı çekiyor, buradan karşılaştırabilirsin.
Eki Görüntüle 168760
@loewry Yaptığın aynı test değil mi, extreme mod almış mıydın?
Birçok sebebi olabilir, bende aynı test PBO açık iken 165 watt civarı çekiyor, buradan karşılaştırabilirsin.
Eki Görüntüle 168760
@loewry yaptığın aynı test değil mi, Extreme mod almış mıydın?
Bendeki soğutucu da çok iyi değil, deadfellow Custom sıvı soğutma ile 200 watt çekiyordu en son ve 90 dereceydi. Onunla aramızda uçurum var bu açıdan bakıldığında. Soğutma direkt etkiler bu testi, VRM'ler de kendini kısabilir, load line calibration ayarı var, anakarttan anakarta değişir bu, giriş seviye kartlarda BIOS Auto olarak daha düşüğe çekmiş olabilir.
Oyunda 5.2 GHz ise çipin, kafaya takma. Faz throtle ediyor olabilir BIOS kaynaklı, ek olarak PBO açabiliyor musun o kartta, giriş seviyesi kart kullanmadım ben o yüzden soruyordum 3D'de. Bütçen varsa B850M-K şu an veyahut sonra geçersen kafan rahat eder. Bu testlerde boostlayamaz çip zaten tam olarak, 95 dayandı benimki de gördüğün gibi ve çip anakart BIOS'u tarafından limiti, sadece ASUS BIOS'lar bu limiti kaldırmana izin veriyor, diğer kartlarda görmedim. Stres testlerde hep limitler. @loewryEvet extreme moddaydı. Ama şunu farkettim ben bu occt testini 7500f ilede yaptım ondada turbo frekansa çıkmıyordu bu testte. Oyunlarda sıkıntı yoktu tabi
Testler ile uğraşmaktan ziyade, diğer oyunlarda ve Valo'da bak, 5.2 GHz ulaşıyorsa sıkıntı etmeden kullan. Testlere yönelik karar verme hiçbir zaman. BIOS kaynaklı oluyor çoğu, çip 95 limit yerine 105 limit olsa mesela 5.2 boostlardı benim şu anda, bir de tüm mobo'lar şu anda stres testlerin çoğunda limitliyor çipi, MSI kartta 5 GHz göremezsin şu anda bu testte 9800X3D ile, -30 undervolt yapmadığın sürece.Evet extreme moddaydı. Ama şunu farkettim ben bu occt testini 7500f ilede yaptım ondada turbo frekansa çıkmıyordu bu testte. Oyunlarda sıkıntı yoktu tabi
Hmm başka test mi yapmalıyım sence. Veya başka bir ayar mı lazım? Ya da sıvı soğutma alıncamı yapayım testi. Lian Li galahad alacağım.
Oyunda 5.2 GHz ise çipin, kafaya takma. Faz throtle ediyor olabilir BIOS kaynaklı, ek olarak PBO açabiliyor musun o kartta, giriş seviyesi kart kullanmadım ben o yüzden soruyordum 3D'de. Bütçen varsa B850M-K şu an veyahut sonra geçersen kafan rahat eder. Bu testlerde boostlayamaz çip zaten tam olarak, 95 dayandı benimki de gördüğün gibi ve çip anakart BIOS'u tarafından limiti, sadece ASUS BIOS'lar bu limiti kaldırmana izin veriyor, diğer kartlarda görmedim. Stres testlerde hep limitler. @loewry
Oyunda 5.2 GHz ise çipin, kafaya takma. Faz throtle ediyor olabilir BIOS kaynaklı, ek olarak PBO açabiliyor musun o kartta, giriş seviyesi kart kullanmadım ben o yüzden soruyordum 3D'de. Bütçen varsa B850M-K şu an veyahut sonra geçersen kafan rahat eder. Bu testlerde boostlayamaz çip zaten tam olarak, 95 dayandı benimki de gördüğün gibi ve çip anakart BIOS'u tarafından limiti, sadece ASUS BIOS'lar bu limiti kaldırmana izin veriyor, diğer kartlarda görmedim. Stres testlerde hep limitler. @loewry
Testler ile uğraşmaktan ziyade, diğer oyunlarda ve Valorant'ta bak, 5.2 GHz ulaşıyorsa sıkıntı etmeden kullan. Testlere yönelik karar verme hiçbir zaman. BIOS kaynaklı oluyor çoğu, çip 95 limit yerine 105 limit olsa mesela 5.2 boostlardı benim şu anda, bir de tüm Mobo'lar şu anda stres testlerin çoğunda limitliyor çipi, MSI kartta 5 GHz göremezsin şu anda bu testte 9800X3D ile, -30 undervolt yapmadığın sürece.
ASUS'ta ek olarak çipi unlimited yapabiliyorsun, 95'e ya da Max Boost frekansa ulaşana kadar gerekirse 250 watt çeker, verdiğim örnekte 200 watt çekip 5.2 GHz idi bu testte. @loewry Custom sıvı soğutma ile tabii ki.
Denemeden bilemezsin, BF1 indir bak mesela. 5.2 oluyor mu yoksa inip çıkıyor mu devamlı, stres test yanıltıcı dediğim gibi, net bilgi vermez. Soğutucu da etkiler, undervolt da etkiler, ek olarak BIOS tarafından limitli zaten, Asus açtırıyor sadece extreme kullanıcılar için, benim gibiler açıp kullanıyor böyle. Ekstra faydası yok.Anladım hocam. 7500F de 4500MHz de kalıyordu zaten. Birçok oyunda 7500F ile denemiştim 5050MHz turboluyordu. Şimdi 9800X3D yide Valorant'ta denedim sadece oda dediğim gibi 5225 MHz turboluyor.
Asıl merak ettiğim şu hocam. İşlemciyide kullanan bir oyunda performans kaybı yaşarmı işlemci anakart yüzünden? Valorant'ta işlemci kullanıyor ama yormuyor CPU'yu.
Denemeden bilemezsin, BF1 indir bak mesela. 5.2 oluyor mu yoksa inip çıkıyor mu devamlı, stres test yanıltıcı dediğim gibi, net bilgi vermez. Soğutucu da etkiler, undervolt da etkiler, ek olarak BIOS tarafından limitli zaten, ASUS açtırıyor sadece Extreme kullanıcılar için, benim gibiler açıp kullanıyor böyle. Ekstra faydası yok.
VRM heatsink olan modele geçmen daha mantıklı ama dediğim gibi, bütçen varsa, yoksa sonra da geçersin. Ben olsam giriş seviye kart ile 9800X3D kullanmazdım, 7500F-7600'de kalırdım kendi adıma. Ama çok kafaya takmana gerek yok, diğer oyunlarda deneyip kararı kendin ver.
Eki Görüntüle 168763
@loewry benimki ile karşılaştır, fark devasa, Custom loop önemi burada anlaşılıyor.