Makaleler
6
Apple'ın uzun zamandır çıkaracağı "uygun fiyatlı" MacBook'u çok fazla renk seçeneği ile geleceği söylentiler arasında.
Cihaz 12-13 inç arasında boyuta, A18 Pro çipe, IPS LCD 60 Hz ekrana sahip olması bekleniyor.
Cihazın mart-nisan ayı arası 599-$699 arası fiyat etiketiyle satılması bekleniyor.

20260216_183623.webp

Kaynak (Mark Gurman)

@Arlecchino
A18 Pro, M2 ile "kafa kafaya eh işte" değil. M2 ile tek çekirdek CPU ve GPU performansında kafa kafaya olan çip A19 Pro. M2'de ışın izleme çekirdekleri bile bulunmaz iken A19 Pro gibi mobil bir çipte bulunuyor, üstelik her GPU çekirdeğinde sinir ağı hızlandırıcıları bulunuyor, GPU artısı buradan geliyor. Tek çekirdek CPU avantajı da çok normal zira A19 Pro'nun temel çekirdek tasarımı, şu anda MacBook Pro tarafında gördüğümüz M5'in temel çekirdek tasarımı ile aynı gibi bir şey. Arada bu kadar üretim teknolojisi ve nesil farkı var iken M2'nin bu kadar güçsüz görünmesi normal. Yine de, dediğiniz şey yanlış. A18 Pro, M2'nin yanına bile yaklaşamayacak bir çip. Uygun fiyatlı olacağından şüphem yok ama performans olarak pek bir şey beklememek lazım, özellikle M2'nin yanında.

Son düzenleme:
@Arlecchino
A18 Pro, M.2 ile "kafa kafaya eh işte" değil. M.2 ile tek çekirdek CPU ve GPU performansında kafa kafaya olan çip A19 Pro. M.2'de ışın izleme çekirdekleri bile bulunmaz iken A19 Pro gibi mobil bir çipte bulunuyor, üstelik her GPU çekirdeğinde sinir ağı hızlandırıcıları bulunuyor, GPU artısı buradan geliyor. Tek çekirdek CPU avantajı da çok normal zira A19 Pro'nun temel çekirdek tasarımı, şu anda MacBook Pro tarafında gördüğümüz m5'in temel çekirdek tasarımı ile aynı gibi bir şey. Arada bu kadar üretim teknolojisi ve nesil farkı var iken M.2'nin bu kadar güçsüz görünmesi normal. Yine de, dediğiniz şey yanlış. A18 Pro, M.2'nin yanına bile yaklaşamayacak bir çip. Uygun fiyatlı olacağından şüphem yok ama performans olarak pek bir şey beklememek lazım, özellikle M.2'nin yanında.

A18 Pro tekli olarak M2'den daha iyi çoklu olarak %15-20 geride o yüzden yeni MacBook için eh işte dedim. Bant genişliği olarak M2'nin hepsine göre artısı var; Apple bellek değiştirir mi bilemem. Ha bu arada A18 Pro ile A19 Pro arasında ahım şahım çekirdek tasarımı farkları yok. M2 tek çekirdek olarak ise A16 ile yakın A19 Pro ile uzaktan yakından alakası yok. Pil döngüsü 3 olan M2 Air'i 26 civarına aldım muhtemelen 30'dan aşağı gelmez ucuz MacBook. Eğitim indiriminde vesaire güzel fırsat olursa tercih edilebilir aslında A18 Pro iyi işlemci. Android tarafında 8 gen 2 ve sonrası Apple tarafında ise A15 ve sonrası küçümsenecek çipler değiller.

Son düzenleme:
A18 Pro tekli olarak M.2'den daha iyi çoklu olarak %15-20 geride o yüzden yeni MacBook için eh işte dedim. Bant genişliği olarak M.2'nin hepsine göre artısı var; Apple bellek değiştirir mi bilemem. Ha bu arada A18 Pro ile A19 Pro arasında ahım şahım çekirdek tasarımı farkları yok. M.2 tek çekirdek olarak ise A16 ile yakın A19 Pro ile uzaktan yakından alakası yok. Pil döngüsü 3 olan M2 Air'i 26 civarına aldım muhtemelen 30'dan aşağı gelmez ucuz MacBook. Eğitim indiriminde vesaire güzel fırsat olursa tercih edilebilir aslında A18 Pro iyi işlemci.

Çok standart (web gezinme, dizi-video gibi) telefonda yaptıklarını yapman lazım. En ufak ısıda çok ciddi performans kayıpları yaşayacaktır. Air'in daha güçsüz hali ben pil performansı daha kötü olan Windows laptop tercih ederdim.

Çok standart (web gezinme, dizi-video gibi) telefonda yaptıklarını yapman lazım. En ufak ısıda çok ciddi performans kayıpları yaşayacaktır. Air'in daha güçsüz hali ben pil performansı daha kötü olan Windows laptop tercih ederdim.

M çiplerden güçsüz olsa bile M çipler kadar güç tüketmiyor yani ısı konusunda sıkıntı olmaması lazım. Yani Apple çip üstünü çırılçıplak bırakmazsa. M1 ile bile hala orta seviyede üretkenlik araçları kullanılabiliyor fakat tabii ki RAM'in 16 olması gerekiyor. A18 Pro da RAM sıkıntısı var bakalım ne yapacaklar. Bence iş görür fakat fiyatına göre. 30 ve üstünde gelirse nakiti olan M1 Pro veya sıfır M2 Air alır.

A18 Pro tekli olarak M.2'den daha iyi çoklu olarak %15-20 geride o yüzden yeni MacBook için eh işte dedim. Bant genişliği olarak M2'nin hepsine göre artısı var; Apple bellek değiştirir mi bilemem. Ha bu arada A18 Pro ile A19 Pro arasında ahım şahım çekirdek tasarımı farkları yok. M2 tek çekirdek olarak ise A16 ile yakın A19 Pro ile uzaktan yakından alakası yok. Pil döngüsü 3 olan M2 Air'i 26 civarına aldım muhtemelen 30'dan aşağı gelmez ucuz MacBook. Eğitim indiriminde vesaire güzel fırsat olursa tercih edilebilir aslında A18 Pro iyi işlemci. Android tarafında 8 gen 2 ve sonrası Apple tarafında ise A15 ve sonrası küçümsenecek çipler değiller.

(İlk mesajı yazarken ben de A18 Pro değil de, direkt A19 Pro'nun sonuçlarına bakarak yazmışım evet biraz hata olmuş orada.)
(Aşağıda değinmedim ama, özellikle GPU tasarımında A19 Pro ve M5 çok büyük oranda benzerlik gösteriyor, araştırmanı öneririm.)

Yine de, A18 Pro'nun sadece tek çekirdek performansına bakıp M2'den iyi demek, sadece tek çekirdek performansı yüzünden tüm mimariyi çöpe atmak gibi bir şey. MacBook gibi bir cihazda ve macOS gibi bir OS'de önemli olan çoklu çekirdek performansı ve bellek bant genişliği. Zira MacBook'da çoğu zaman aynı anda birden fazla pencere/uygulama/işlem açık oluyor, aynı anda çok sekmeli çalışıyorsun. SoC, tüm dikkatini aynı anda sadece tek bir uygulamaya vermiyor. M2, bant genişliği ve çoklu çekirdek performansı sayesinde çoklu işlemlerde veya nispeten ağır işlerde kesinlikle daha iyi. Evet A18 Pro iyi bir çip ama "telefon" kategorisinde olduğunu unutmamak lazım. 2 performans çekirdeği, M2'ye kıyasla daha zayıf bir GPU ve sadece tek çekirdek performans avantajı ile macOS gibi ağır çoklu görev yöneten bir işletim sisteminde M2'nin verdiği performansı vermesini beklemek mantıklı değil. Sanıyorum ikimiz de M2 MacBook Air kullanıyoruz; M2 her ne kadar mimari açıdan A18 Pro veya A19 Pro'ya kıyasla eskimiş olsa da, yine de macOS faktörünü unutmamak lazım. Bu OS, özellikle son birkaç nesildir sadece M serisi çipler için yazıldı. macOS, iOS'e benzemez. iOS'de SoC, gücünü genelde aynı anda sadece tek bir uygulamaya verirken sen Mac'te aynı anda bazen 5-10 tane uygulama kullanıyorsun. İşte A18 Pro gibi bir çip, bu tarz çoklu görevlerin üstesinden gelemez diyorum ben.

(ilk mesajı yazarken ben de A18 Pro değil de, direkt A19 Pro'nun sonuçlarına bakarak yazmışım evet biraz hata olmuş orada.)
(Aşağıda değinmedim ama, özellikle GPU tasarımında A19 Pro ve M5 çok büyük oranda benzerlik gösteriyor, araştırmanı öneririm.)

Yine de, A18 Pro'nun sadece tek çekirdek performansına bakıp M.2'den iyi demek, sadece tek çekirdek performansı yüzünden tüm mimariyi çöpe atmak gibi bir şey. MacBook gibi bir cihazda ve macOS gibi bir OS'de önemli olan çoklu çekirdek performansı ve bellek bant genişliği. Zira MacBook'da çoğu zaman aynı anda birden fazla pencere/uygulama/işlem açık oluyor, aynı anda çok sekmeli çalışıyorsun. SoC, tüm dikkatini aynı anda sadece tek bir uygulamaya vermiyor. M.2, bant genişliği ve çoklu çekirdek performansı sayesinde çoklu işlemlerde veya nispeten ağır işlerde kesinlikle daha iyi. Evet A18 Pro iyi bir çip ama "telefon" kategorisinde olduğunu unutmamak lazım. 2 performans çekirdeği, M.2'ye kıyasla daha zayıf bir GPU ve sadece tek çekirdek performans avantajı ile macOS gibi ağır çoklu görev yöneten bir işletim sisteminde M.2'nin verdiği performansı vermesini beklemek mantıklı değil. Sanıyorum ikimiz de M2 MacBook Air kullanıyoruz; M.2 her ne kadar mimari açıdan A18 Pro veya A19 Pro'ya kıyasla eskimiş olsa da, yine de macOS faktörünü unutmamak lazım. Bu OS, özellikle son birkaç nesildir sadece m serisi çipler için yazıldı. macOS, iOS'e benzemez. iOS'de SoC, gücünü genelde aynı anda sadece tek bir uygulamaya verirken sen Mac'te aynı anda bazen 5-10 tane uygulama kullanıyorsun. İşte A18 Pro gibi bir çip, bu tarz çoklu görevlerin üstesinden gelemez diyorum ben.

Zaten ben de aynı şeyi dedim m çipler ne kadar eski olsa da bellekler çift kanallı. A18 Pro A19 Pro GPU tasarımları pek açıklanmıyor birim sayıları 3 nesildir aynı fakat bu sene iyi atılım yaptı Apple. 8 GB ve tek kanal gelirse A18 Pro potansiyeli boşa harcanır gibi. ARM mimarisine dayandığı için Apple çoktan halletmiştir o işi zaten macOS iOS uygulamalarını açabiliyor A18 Pro'nun ezileceği yer bant genişliği sorunu. Yine de onca şeye rağmen bence ufak tefek işler yapılabilecek cihaz ortaya çıkar gibi. Ama şahsen M1 macbok Air'im olsa bile onun yerine M.2 alırım. Ben de M2 Air kullanıyorum ama M1 Pro'ya geçesim var aklım hala o cihazda kaldı. M1 ile bile yapılmayacak şey yokken bazı insanların bu cihazları küçümsemesini anlamıyorum.