RRaidennNN

Üyecik
Anakartım A320M-K. Son sürüm BIOS'a güncelleyince M.2 SSD gözükmüyor. BIOS'ta mevcut sürüm 6241, sorun yok; M.2 SSD sağlıklı çalışıyor, Windows içine kurulu ama 6254 ve 6265 sürümünde BIOS'ta M.2 SSD gözükmüyor. Çoğu yolu denediğimi düşünüyorum. Güncelleme sonrası BIOS reset, PC'yi kapalı tuttum, BIOS pilini çıkartıp sadece SATA oyunlarımın olduğu SSD gözüküyor. Sorunu yaklaşık 3 aydır çözemiyorum.

Nasıl çözebilirim?

SSD markam Netac NV-5000N 512 GB: https://www.epey.com/sabit-disk/netac-nv5000-n.html

Son düzenleyen: Moderatör:
6241’de aynı SSD çalışırken 6254/6265’te kaybolması önemli bir ayrıntı. Önce SSD’nin donanım olarak algılanmaması ile yalnızca önyükleme seçeneğinin kaybolmasını ayırmak gerekiyor. ASUS da bazı eski anakartlarda NVMe SSD’nin EZ Mode’daki Storage Information alanında görünmeyebildiğini belirtiyor. Yalnızca o ekrana bakarak diskin hiç algılanmadığı sonucuna varamayız.

Anakartın tam adı ASUS PRIME A320M-K mı, işlemciniz hangisi? Sorunlu sürümde SSD yalnızca Boot Priority listesinden mi kayboluyordu, yoksa varsa NVMe Configuration bölümünde de mi görünmüyordu? Windows Boot Manager seçeneği var mıydı? Elinizde o ekranların görüntüsü varsa paylaşmanız çok yardımcı olur; sırf görüntü almak için yeniden BIOS yüklemeyin.

Şu an çalışan 6241’de Windows açılıyorsa Win + R → msinfo32 içindeki “BIOS Modu” satırının UEFI mi Eski/Legacy mi olduğunu da yazın. Tam rapora gerek yok. Bu, güncellemeden sonra önyükleme modu değişmiş olabilir mi sorusunu daraltır; şimdilik CSM, Secure Boot veya SATA/RAID ayarlarını rastgele değiştirmeyin.

Önemli dosyaları çalışan sistemde yedekleyin. SSD’ye format atmak, diski başlatmak veya GPT/MBR dönüşümü yapmak bu aşamada uygun değil. Gerçekten NVMe algılaması kayboluyorsa sürüm/SSD uyumluluğunu ayrıca incelemek gerekir.

ASUS’un ilgili açıklaması: [Motherboard] Troubleshooting - Cannot find the hard disk drive or SSD(M.2) after motherboard powers on | Official Support | ASUS Australia

6241'de aynı SSD çalışırken 6254/6265’te kaybolması önemli bir ayrıntı. Önce SSD'nin donanım olarak algılanmaması ile yalnızca önyükleme seçeneğinin kaybolmasını ayırmak gerekiyor. ASUS da bazı eski anakartlarda NVMe SSD'nin EZ Mode'daki Storage Information alanında görünmeyebildiğini belirtiyor. Yalnızca o ekrana bakarak diskin hiç algılanmadığı sonucuna varamayız.

Anakartın tam adı ASUS Prime A320M-K mı, işlemciniz hangisi? Sorunlu sürümde SSD yalnızca Boot Priority listesinden mi kayboluyordu, yoksa varsa NVMe Configuration bölümünde de mi görünmüyordu? Windows Boot Manager seçeneği var mıydı? Elinizde o ekranların görüntüsü varsa paylaşmanız çok yardımcı olur; sırf görüntü almak için yeniden BIOS yüklemeyin.

Şu an çalışan 6241'de Windows açılıyorsa Win + R → msinfo32 içindeki “BIOS Modu” satırının UEFI mi Eski/Legacy mi olduğunu da yazın. Tam rapora gerek yok. Bu, güncellemeden sonra önyükleme modu değişmiş olabilir mi sorusunu daraltır; şimdilik CSM, Secure Boot veya SATA/RAID ayarlarını rastgele değiştirmeyin.

Önemli dosyaları çalışan sistemde yedekleyin. SSD'ye format atmak, diski başlatmak veya GPT/MBR dönüşümü yapmak bu aşamada uygun değil. Gerçekten NVMe algılaması kayboluyorsa sürüm/SSD uyumluluğunu ayrıca incelemek gerekir.

ASUS'un ilgili açıklaması: [Motherboard] Troubleshooting - Cannot find the hard disk drive or SSD(M.2) after motherboard powers on | Official Support | ASUS Australia

BIOS UEFI olarak kurulu M.2 SSD ise boot kısmından ve NVMe Configuration kısmında dahi gözükmüyordu ki ben artık tıkanınca ChatGPT ile deneme yanılma yaptım, yine aynı
  • CMOS reset
  • BIOS yükseltme/düşürme
  • Tam güç keserek cold boot
  • Above 4G Decoding'i etkinleştirme
  • CSM ayarlarını değiştirme
  • UEFI/Legacy OPROM ayarlarını değiştirme
  • Storage Devices ve PCI-E Expansion Devices ayarlarını kontrol etme
  • NVMe Configuration bölümünü kontrol etme
  • Bu işlemler sorunumu çözmedi :(

BIOS UEFI olarak kurulu M.2 SSD ise boot kısmından ve NVMe Configuration kısmında dahi gözükmüyordu ki ben artık tıkanınca ChatGPT ile deneme yanılma yaptım, yine aynı
  • CMOS reset
  • BIOS yükseltme/düşürme
  • Tam güç keserek cold boot
  • Above 4G Decoding'i etkinleştirme
  • CSM ayarlarını değiştirme
  • UEFI/Legacy OPROM ayarlarını değiştirme
  • Storage Devices ve PCI-E Expansion Devices ayarlarını kontrol etme
  • NVMe Configuration bölümünü kontrol etme
  • Bu işlemler sorunumu çözmedi :(
Sistem özelliklerim
-2060 süper
-r5 5500
-2x8 gskill
-SSD M2 Netac NV 5000-N https://www.epey.com/sabit-disk/netac-nv5000-n.html
-A320M-K
Sata ssd https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...-c100-240g-2-5-sata-3-0-fiyati,329131723.html

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-10-05 002059.webp
    Ekran görüntüsü 2026-10-05 002059.webp
    5,9 KB · Görüntüleme: 2
  • bios.webp
    bios.webp
    787,1 KB · Görüntüleme: 2