Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İsimbulamajim

Üstün
  • 10 yıllık HP UEFI destekleyen dizüstü bilgisayar.
  • AMD A8 7410 işlemci.
  • AMD R5 M330 ekran kartı.
  • 4 GB RAM.
  • 256 GB SATA SSD.
Merhaba, yukarıda özellikleri yazılı dizüstü bilgisayara Linux Mint Cinnamon kurmaya karar verdim. Windows'ta işlemcinin ve ekran kartının güncel sürücülerinin hepsi sorunluydu. 2017 sürümünün en güncel stabil sürücü olduğunu söylüyorlardı ancak bulamamıştım. Mecbur varsayılan olarak gelen 2015 sürücüsünü kullanıyordum. Linux hangi sürücüyü indirir? En güncelini indirirse eğer büyük sıkıntı.

Benimle aynı sorunu yaşamış olan bir sürü kişi ve konu var.

Çözüm
AMD'nin Linux ve Windows sürücüleri aynı kod tabanını kullanmıyor. Ekran kartınızın desteği Windows tarafında kesilmiş ama Linux tarafında hala destek alıyor ve Windows sürücülerinde olmayan son sürüm Vulkan desteğine de sahip. Dağıtımda mevcut olan en güncel Mesa sürücüsünü kullanırsınız ama bir sorun yaşamazsınız, merak etmeyin.
AMD'nin Linux ve Windows sürücüleri aynı kod tabanını kullanmıyor. Ekran kartınızın desteği Windows tarafında kesilmiş ama Linux tarafında hala destek alıyor ve Windows sürücülerinde olmayan son sürüm Vulkan desteğine de sahip. Dağıtımda mevcut olan en güncel Mesa sürücüsünü kullanırsınız ama bir sorun yaşamazsınız, merak etmeyin.

Çözüm
AMD'nin Linux ve Windows sürücüleri aynı kod tabanını kullanmıyor. Ekran kartınızın desteği Windows tarafında kesilmiş ama Linux tarafında hala destek alıyor ve Windows sürücülerinde olmayan son sürüm Vulkan desteğine de sahip.
Buna nerden bakıyorsunuz acaba? Çözüm olarak raporladım.

Buna nerden bakıyorsunuz acaba? Çözüm olarak raporladım.
Vulkan ve Mesa sürümünü diyorsanız sudo apt install vulkan-tools komutunu çalıştırıp terminale vulkaninfo --summary yazarsanız ilk işaretli yerde Vulkan, ikinci işaretli yerde Mesa (AMD'nin Linux'taki sürücüsü) sürümünü görebilirsiniz. Paket indirmek istemezseniz glxinfo -B komutunun çıktısında da Mesa sürümü yazıyor.
1760351788235.webp
1760351733426.webp

Vulkan ve Mesa sürümünü diyorsanız sudo apt install vulkan-tools komutunu çalıştırıp terminale vulkaninfo --summary yazarsanız ilk işaretli yerde Vulkan, ikinci işaretli yerde Mesa (AMD'nin Linux'taki sürücüsü) sürümünü görebilirsiniz. Paket indirmek istemezseniz glxinfo -B komutunun çıktısında da Mesa sürümü yazıyor.Eki Görüntüle 192227Eki Görüntüle 192226
R5 M330'un Linux'ta halâ sürücü güncellemesi aldığını nerden öğrendiniz?

R5 M330'un Linux'ta hâlâ sürücü güncellemesi aldığını nereden öğrendiniz?
Linux'ta açık kaynak sürücüler için desteği bitme gibi bir durum çok söz konusu değil. Bazen kerneldeki 20 yıllık ekran kartlarının sürücülerine bile hata düzeltmeleri yapabiliyorlar. R5 M330, GCN 1.0 mimarisini kullanan bir kart. Linux'ta bu mimari daha güncel olan amdgpu tarafından deneysel olarak destekleniyor ve bu sürücüyü kullanırsanız Vulkan 1.3'ü dahi kullanabiliyorsunuz. Windows'taki sürücü ise Vulkan 1.2'de kaldı. Linux Mint'te bu kart için radeon isimli daha eski sürücü kullanılıyor olması lazım. Bu sürücü Vulkan desteklemiyor ama yine de hata düzeltme güncellemelerini alıyor sık sık.

Linux Mint'te bu kart için radeon isimli daha eski sürücü kullanılıyor olması lazım. Bu sürücü Vulkan desteklemiyor ama yine de hata düzeltme güncellemelerini alıyor sık sık.
Vulkan desteklemiyor derken? Linux'ta oyunlar vb. Vulkan ile çalışıyormuş ve Vulkan desteklemeyen ekran kartları çok sorun çıkartıyormuş. Linux Mint kursam bundan dolayı sorun yaşar mıyım?

Vulkan desteklemiyor derken? Linux'ta oyunlar vb. Vulkan ile çalışıyormuş ve Vulkan desteklemeyen ekran kartları çok sorun çıkartıyormuş. Linux Mint kursam bundan dolayı sorun yaşar mıyım?
@MKerem Ayrıca terminal ile "amdgpu"ya geçilebiliyormuş. Yapılmalı mı?

@MKerem en azından bilgili kişileri etiketleyebilir misiniz?

Son düzenleme:
Sorun yaşarsınız çünkü bu kartlarda kullanılan varsayılan sürücü Vulkan desteklemiyor dediğim gibi. Daha güncel olan amdgpu sürücüsü Vulkan destekliyor ama kartınızın o sürücüdeki desteği deneysel şu anda. Tam ne sorunları vardır bilmiyorum ama kartın donanım hızlandırmasında sorun yaşayanlar görmüştüm. Onun harici bence kullanılmasında bir sorun yok.

Kullanmak isterseniz kernel komut satırına radeon.si_support=0 radeon.cik_support=0 amdgpu.si_support=1 amdgpu.cik_support=1 parametrelerini eklemeniz gerekiyor. Bu parametreleri resimdeki gibi /etc/default/grub dosyasında GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT değişkeninin sonuna ekleyin. Sonra da sudo update-grub komutunu girip sistemi yeniden başlatın. Bunu yaptıktan sonra amdgpu sürücüsüne geçmiş olacaksınız.
1760992910919.webp