Çözüldü Access point kaynaklı internet yavaşlaması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

garibanbilgiislemci

Çalışkan
Selamlar,

X şirketinde bilgi işlem departmanında tam zamanlı işe başladım, başlayalı yaklaşık 6 hafta oluyor. Burası aslına bakarsanız benim için ilk profesyonel iş hayatı deneyimi. Başladığım tarihten beridir süregelen bir internet sıkıntısı mevcut ve bu sıkıntı benden önce de var mış. Sıkıntıyı açıklamadan önce genel sistemden bahsedeyim. Ofiste toplamda 21 adet access point var, 1 adet router var switchlerin sayısını ve konumlarını tam olarak bilmiyorum çünkü çok garip bir kablolama ve dağıtım kullanılmış fakat router yanında aktif 2 adet switch mevcut geri kalanları bilmiyorum. Router ve access pointler Tp-Link ürünü, switchler Cisco marka. Sistemi baştan aşağı Omada Controller üzerinden takip ediyorum.

Sıkıntıya gelecek olursak, genel olarak internet hızında çok aşırı bir yavaşlama-kopma söz konusu. Örneğin 3. kattaki 2 numaralı access pointe bağlıyken 2 mblık bir dosya indirilemezken 3. kattaki 3 numaralı access pointe bağlıyken 200-300 mbps hız alabiliyorum. Haliyle çalışanlar arasında ofis içinde sürekli bir yer değiştirme oluyor fakat çözümün yer değiştirme ile çözülebileceğini yada yoğun saatlerden dolayı kaynaklandığını düşünmüyorum. Nedeni ise şu, yıllardır aynı oturma düzeni olan bir ofis ve çalışan sayısı 3 aşağı 5 yukarı aynı. Örneğin ofiste 4 ay öncesinde böyle bir sıkıntı yokmuş.

Ek olarak şunu da belirtmek isterim, bazen ofiste kimse olmasa dahi (haftada 2 gün uzaktan çalışma imkanı var) internet nezdinde yine sıkıntılar oluyor. Kopuyor, yavaşlıyor. Ancak bu sıkıntı kimse yokken 1 defa oluyorsa ofiste yoğunluk olunca günde 4-5 defa tekrarlanıyor.

İnternet servis sağlayıcımız Ramtek Telekom, kendileriyle de irtibata geçtim fakat herhangi bir sıkıntı gözükmediği konusunda ısrarcılar. Omada Controller üzerinde bir hata mesajı almıyorum, cihazlarda bir sıkıntı döndürmüyor bana. Kablolama her ne kadar kötü olsa da 4 ay önceki aynı kablolama ve aynı cihazlar bu sebepten orda da bir sıkıntı aramadım. Aklıma neyi kontrol edebileceğim fikri gelmiyor. Dışardan bakan bir göze ihtiyaç duyduğum için bu konuyu sizlere sormak istedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler, ihtiyaç olan diğer detayları da paylaşabilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Selam tekrardan, belki aynı sorunu yaşayanlar olabilir diyerek yazıyorum. @SpeedBeast34 hocomın bahsettiği gibi radio ayarlarından kanal genişliğini ve kanal değerini sabitleyip 2.5 ve 5 GHz için çakışmayacak kanalları kullandıktan sonra sorun bir nebze de olsa çözüldü. Şu anlık kopma vs sorunu yaşanmıyor sadece hız düşüklüğü yaşanıyor bazı kullanıcılarda. Bahsettiğim iki AP arası hız farkını da bazı AP'lerin mesh modunda çalışmasından dolayı olduğunu fark ettim. Onlarla ilgili de AP değişimi veya kablo ayarlamasıyla düzeltebileceğimi düşünüyorum. Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Access Point'lerde problem var bu kadar basit. Kabloluda internet bağlantısı sorunları yaşanmıyorsa Access Point'ler değişecek. Benim çalıştığım şirkette böyle sorun vardı hepsini UniFi yaptım. Çünkü access pointler roaming yapamıyordu. O da bağlantı kopmaları ve yavaşlamalar yapıyordu. Sorunu böyle çözdüm.

Şöyle ki aslında ofiste hiç kablolu internet kullanıcısı yok, ben access pointe gelen kabloyu çıkarıp bilgisayarıma taktım ve o şekilde bir test almıştım orada hız olarak 600mbps aldım. Kablosuza geçince dediğim gibi bir yerde internette gram sıkıntı yok diğer yerde ise rezalet denecek bi seviyede.

Sıkıntılı olan yere geçtiğinde Wi-Fi bağlantısını kopar tekrar arattır ve bağlan. Bakalım aynı sorunu verecek mi? Burada ki amaç laptop acaba uzaktaki AC'ye bağlı kalıyor olabilir.

Router'a bağlı Switch portlarının hızlarını kontrol et; 1 Gbps yerine 100 Mbps çalışan varsa kabloyu veya portu değiştir. DHCP'yi sadece Router'da açık bırak, diğer tüm cihazlarda kapat. Access Point kanallarını otomatikten çıkarıp 2.4 GHz'te 1, 6, 11 olarak sabitle. Sorun devam ederse Router'ı doğrudan modeme bağlayıp test et; hız düzelirse router veya Switch darboğaz yapıyor demek olabilir.

Kullanici sayisi nedeniyle baglanti limitine takiliyorlardir. Access Point'lerin cogunda kullanici sayisi limiti var. Daha fazlasi baglanmaya calistiginda sorun yasayabilirler. ZTE'lerin cogunda bu sayi 32 ornegin. Hem bilgisayar, bunun disinda telefon ve tablet baglantilarini da dusunursen gercek kullanici sayisi cok daha az olacaktir.

Dosya Ekleri

• zte.webp
    179,9 KB · Görüntüleme: 39
Sıkıntılı olan yere geçtiğinde Wi-Fi bağlantısını kopar tekrar arattır ve bağlan. Bakalım aynı sorunu verecek mi? Burada ki amaç laptop acaba uzaktaki AC'ye bağlı kalıyor olabilir.
Az önce denedim otomatik olarak diğer AC'ye geçiş yapıyor sinyal kaybı bile olmuyor neredeyse

Hocam 2.4Ghz'de tüm AC'ler dediğiniz gibi 1,6 veya 11. bantta olarak gözüküyor onu otomatikten çıkartıp manuel bir şekilde sabitleyince de aynı kalacağını düşünüyorum o konuda bir sıkıntısı gözükmüyor yani fakat routeri modeme nasıl bağlayacağımı tam anlamadım, ER7206 model bir router kullanıyoruz şuanda o dediğinizi nasıl yapabilirim acaba?

Evet hocam onu da şimdi kontrol ettim fakat en fazla sayıda kişinin bağlı olduğu AC'de bile 14 kişi var, fakat maksimum kaç kişi olması gerektiğine dair bir seçenek yada gösterge bulamadım. Acaba 10 kişi sınırı var gibi bir durum mu yaşanıyordur?

Düzenleme: Hocam ayarı buldum fakat ayar default olarak kapalı geliyor olarak gözüküyor, şuanda bana döndürdüğü bir kişi sayısı yok istersem tiki işaretleyip belirli bir kişi sayısı kendim atayabiliyorum.

Son düzenleme:
Kullanimda olan IoT cihaz var mi hic? Onlarin bazilari anlik baglanip kesiliyor hemen. Arayuzden kac kisi bagli diye kontrol ederken listede cikmiyorlar. Cok sayida IoT cihaz varsa o da neden olabilir bu tur bir limite. Onlar icin ayri bir ag ve access point gerekebilir varsa eger.

Selam tekrardan, belki aynı sorunu yaşayanlar olabilir diyerek yazıyorum. @SpeedBeast34 hocomın bahsettiği gibi radio ayarlarından kanal genişliğini ve kanal değerini sabitleyip 2.5 ve 5 GHz için çakışmayacak kanalları kullandıktan sonra sorun bir nebze de olsa çözüldü. Şu anlık kopma vs sorunu yaşanmıyor sadece hız düşüklüğü yaşanıyor bazı kullanıcılarda. Bahsettiğim iki AP arası hız farkını da bazı AP'lerin mesh modunda çalışmasından dolayı olduğunu fark ettim. Onlarla ilgili de AP değişimi veya kablo ayarlamasıyla düzeltebileceğimi düşünüyorum. Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…