Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zireael14

Uzman
Merhaba. Birkaç gün önce gigabit altyapının bağlantısı sağlandı. Türk Telekom'dan ZTE H3600P V9 modem verildi. Modeme CAT6 kablo ile TP-Link RE605-X bağladım. Access Point modunda çalışıyor. Sonuç olarak hızın tamamını alabilmem gerekirken 100 MB hızda takıldım. Neden darboğaz yaşıyorum?

Çözüm
Güncelleme yapıyorum, TLDR: Farklı kablo denedim, daha yüksek hız verdi. Ben de mesafeden dolayı uzun bir kablo sipariş ettim, son durumu yazacağım.

Kuruluma gelen arkadaşlar bana yedek olsun diye kablo vermişlerdi. O kabloyla denediğimde 200-300 arası bir hız aldım. Yalnız o kablo da Cat6 kabloydu. Arkadaş bu 10Gb destekliyor anlamına gelmiyor mu? Bu kablo standartları neden konulmuş her biri farklı hız verecekse? Kafam allak bullak oldu. Muhtemelen mevcut kablomda bi hasar var dolayısıyla darboğaz oluyor.
Kablodaki çiftlerden birinde sıkıntı varsa sistem hızını 100 Mbps'ye düşürür. Kısa ama sağlam olduğu kesin olan bir kablo ile deneyin. Kablonuzun üstünde ne yazıyor ayrıca? CAT 6 olduğuna emin misiniz? Toplam 8 pini mi var? Test için router'dan gelen ethernet kablosunu bilgisayara bağlayın. Ağ ayarlarına gidin. Oradan ethernet kısmına girin. 100 Mbps mi yazıyor, 1000 Mbps mi?

CAT 6 kablo 55 metre gibi bir mesafeye kadar evet 10 Gbps sağlar. Daha sonrasında 1 Gbps sağlar. Dediğim gibi kısa ama sağlam olan bir kablo ile deneyin.
Aynı benzer sorun bende şu şekil vardı. Binada GPON altyapılı Türk Telekom fiber var. Kullandığım internet hızı 1000 Mbps'lik paket. 1. bilgisayar 1000 alırken 2. bilgisayara 100 ile sınırlandırıyordu. Birçok kez Türk Telekom'u aradım ama çözemediler. Türk Telekom'dan mesh access point alınca sorunu öyle çözdüm. Mesh'ten 2 cihaza aktarım yapınca sorun ortadan kalktı. Aslında sorun sistem engelliyor, prosedürü şöyle açıkladılar bana. Bilinmeyen 2 cihaz varsa sadece 1 tanesine 1000 veriyor diğerini 100 ile sınırlandırıyor diye bana anlatıldı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayatımda duyduğum en saçma uygulama. Bu bilgiyi nereden öğrendiniz acaba? Ben de o birimi arayayım.

Bana bunu söyleyen kişi yanımdaki teknik ekipti, yanımda içeriden bir birimi arayıp sordu. Keşke TurkNet altyapısı olsa da onu denesek, Türk Telekom'da upload da çok az veriyor.

Maalesef ISP'lerin verdiği cihazlar acayip kalitesiz ve yazılım olarak aşırı sınırlandırılmış ürünler. Tavsiyem OpenWRT destekli bir routera geçmeniz olabilir. 1.500-2.000TL bandında giriş seviyesi güzel ürünler mevcut.

Router arayüzünden cihaza çıkan hızı kontrol edin. Kablonun hasarsız olduğundan emin misiniz?

Router arayüzünden cihaza çıkan hızı kontrol edin. Kablonun hasarsız olduğundan emin misiniz?
Güncelleme yapıyorum, TLDR: Farklı kablo denedim, daha yüksek hız verdi. Ben de mesafeden dolayı uzun bir kablo sipariş ettim, son durumu yazacağım.

Kuruluma gelen arkadaşlar bana yedek olsun diye kablo vermişlerdi. O kabloyla denediğimde 200-300 arası bir hız aldım. Yalnız o kablo da Cat6 kabloydu. Arkadaş bu 10Gb destekliyor anlamına gelmiyor mu? Bu kablo standartları neden konulmuş her biri farklı hız verecekse? Kafam allak bullak oldu. Muhtemelen mevcut kablomda bi hasar var dolayısıyla darboğaz oluyor.

Güncelleme yapıyorum, tldr: Farklı kablo denedim, daha yüksek hız verdi. Ben de mesafeden dolayı uzun bir kablo sipariş ettim, son durumu yazacağım.

Kuruluma gelen arkadaşlar bana yedek olsun diye kablo vermişlerdi. O kabloyla denediğimde 200-300 arası bir hız aldım. Yalnız o kablo da CAT6 kabloydu. Arkadaş bu 10GB destekliyor anlamına gelmiyor mu? Bu kablo standartları neden konulmuş her biri farklı hız verecekse? Kafam allak bullak oldu. Muhtemelen mevcut kablomda bir hasar var dolayısıyla darboğaz olu.
Güncelleme yapıyorum, tldr: Farklı kablo denedim, daha yüksek hız verdi. Ben de mesafeden dolayı uzun bir kablo sipariş ettim, son durumu yazacağım.

Kuruluma gelen arkadaşlar bana yedek olsun diye kablo vermişlerdi. O kabloyla denediğimde 200-300 arası bir hız aldım. Yalnız o kablo da CAT6 kabloydu. Arkadaş bu 10GB destekliyor anlamına gelmiyor mu? Bu kablo standartları neden konulmuş her biri farklı hız verecekse? Kafam allak bullak oldu. Muhtemelen mevcut kablomda bir hasar var dolayısıyla darboğaz oluyor.
Kablolardan dolayı bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Sistem seni sabitliyor sadece yani hızını kesiyor.

Kablodaki çiftlerden birinde sıkıntı varsa sistem hızını 100 Mbps'ye düşürür. Kısa ama sağlam olduğu kesin olan bir kablo ile deneyin. Kablonuzun üstünde ne yazıyor ayrıca? CAT 6 olduğuna emin misiniz? Toplam 8 pini mi var? Test için router'dan gelen ethernet kablosunu bilgisayara bağlayın. Ağ ayarlarına gidin. Oradan ethernet kısmına girin. 100 Mbps mi yazıyor, 1000 Mbps mi?

CAT 6 kablo 55 metre gibi bir mesafeye kadar evet 10 Gbps sağlar. Daha sonrasında 1 Gbps sağlar. Dediğim gibi kısa ama sağlam olan bir kablo ile deneyin.

Çözüm