Lithium

Çalışkan

• RAM: Samsung M471A1K43EB1-CWE 8 GB DDR4-3200MHz ve Crucial CT8g4sfra32a 8 GB DDR4-3200MHz RAM.
  • SSD: 512 GB SSD.
  • Ekran kartı: RTX 3050 4 GB.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5625U.
Arkadaşlar elimde Acer Aspire 7 A715-43G model laptop var. Aldığım günden beri özellikle prize takılı oyun oynarken çok sık kapanma ve mavi ekran sorunu yaşıyorum. Cihazda RTX 3050 ekran kartı var. Prizde oyun oynarken fan aşırı gürültülü şekilde çalışmaya başlıyor ve belli bir süre sonra ya donup kapanıyor ya da mavi ekran uyarısı veriyor. Özellikle Baldur's Gate 3 oynuyorum bu aralar ve çok sık çökme ve kapanma yaşıyorum. Cihazın içindeki orijinal RAM Samsung M471A1K43EB1-CWE 8 GB DDR4-3200MHz idi. Bir 8 GB'ta Crucial CT8g4sfra32a 8 GB DDR4-3200 MHz RAM ekledim. Almadan önce bayağı araştırdım uyumlu gözüküyordu ama mavi ekran için ondan şüpheleniyorum ama cihazın fanının çok yüksek çalışıp, oyunlarda çökme ve donma yapmasının sebebini bilemiyorum. Kronik sorunlu bir model sanırım ama yine de üretim sırasında testten filan geçiyor olmalı başka bir sorunu olmalı. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ona göre bir çözüm bulmaya çalışacağım.

Minidump

MİNİ DUMP

linki yeniledim

Son düzenleme:

• RAM: Samsung M471A1K43EB1-CWE 8 GB DDR4-3200MHz ve Crucial CT8g4sfra32a 8 GB DDR4-3200MHz RAM.
  • SSD: 512 GB SSD.
  • Ekran kartı: RTX 3050 4 GB.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5625U.
Arkadaşlar elimde Acer Aspire 7 A715-43G model laptop var. Aldığım günden beri özellikle prize takılı oyun oynarken çok sık kapanma ve mavi ekran sorunu yaşıyorum. Cihazda RTX 3050 ekran kartı var. Prizde oyun oynarken fan aşırı gürültülü şekilde çalışmaya başlıyor ve belli bir süre sonra ya donup kapanıyor ya da mavi ekran uyarısı veriyor. Özellikle Baldur's Gate 3 oynuyorum bu aralar ve çok sık çökme ve kapanma yaşıyorum. Cihazın içindeki orijinal RAM Samsung M471A1K43EB1-CWE 8 GB DDR4-3200MHz idi. Bir 8 GB'ta Crucial CT8g4sfra32a 8 GB DDR4-3200 MHz RAM ekledim. Almadan önce bayağı araştırdım uyumlu gözüküyordu ama mavi ekran için ondan şüpheleniyorum ama cihazın fanının çok yüksek çalışıp, oyunlarda çökme ve donma yapmasının sebebini bilemiyorum. Kronik sorunlu bir model sanırım ama yine de üretim sırasında testten filan geçiyor olmalı başka bir sorunu olmalı. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ona göre bir çözüm bulmaya çalışacağım.

Minidump

MİNİ DUMP

Linki yeniledim.

Hocam bakım yaptırdınız mı yaptırdıysanız nakadar süre geçti? Aynı sorun bende de vardı fanı hızlı çalışıp sürekli kapanmalar ancak ben termal ve iç temizliğini yaptıktan sonra sorun çözüldü.

Hocam bakım yaptırdınız mı yaptırdıysanız nakadar süre geçti? Aynı sorun bende de vardı fanı hızlı çalışıp sürekli kapanmalar ancak ben termal ve iç temizliğini yaptıktan sonra sorun çözüldü.

Hocam bakım yapılmadı henüz ama aldığımdan beri var bu sorun. Aldıktan sonra ilave RAM ekledim. RAM uyumsuzluğundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Mavi ekran hatalarını whocrashed ile kontrol ettiğimde şöyle bir sonuca vardım;
1-)
1753608455072.webp

Bu hata sistem belleğinde ciddi bir sorun oluştuğunda meydana geliyormuş başlıca nedenleri şöyle
- Hatalı ya da uyumsuz bir sürücü (driver)
- Arızalı yada uyumsuz RAM veya ekran kartı belleği
- Aşırı ısınan bileşenler (özellikle işlemci veya RAM)
- Bozuk dosya sistemi (NTFS)
- Yanlış yapılandırılmış veya sorunlu antivirüs yazılımı
XMP profili açıksa bunu kapatıp yada profili değiştirip deneyebilirsin.

2-)
1753608857380.webp

Burada da hatanın uyumsuz bir aygıt sürücüsünden yada Bellek erişim kurallarına uymayan bir sürücü nedeni ile oluştuğu yazıyor.
Yine insanlar XMP yada RAM overclock gibi şeyleri kapatıp çözmüşler. Aşırı ısınmadan da kaynaklandığını söyleyenler var.

3-)
1753608975224.webp

Üçü de RAM ve sürücü kaynaklı çakışmalar ile oldukça ilgilidir. Tüm bu hatalar, sistemin belleğe erişmeye çalışırken ya da kritik yapıları işlerken çöktüğünü gösteriyor. tavsiyem yeni aldığın RAM i çıkartıp hatanın tekrarlanıp tekrarlanmadığına bak.

**Şahsi önerim şöyle hali hazırda RAM varken Yeni bir RAM alsan ve bu RAM eskisi ile bire bir aynı olsa bile yapım yılı itibariyle farklı olduğunda (8GB G skill 3200 mhz 2022 yılında yapılan ve yine G Skill 8 GB 3200 mhz 2023 yılında çıkan) bile ramlerde uyumsuzluklar çıkabiliyor. Her zaman tavsiye edilen, ramleri satıp 2'li yada 4'lü kit şeklinde alman olmuştur. Benim de sana tavsiyem mümkünse ramleri sat birbiri ile kesin uyumlu ramler al tabi testlerini yapıp doğruladıktan sonra.