mehmetcanwt

Uzman
Yer
Samsun
Merhaba arkadaşlar,

Elimde Acer Nitro 5 AN515-57 modeli bir laptop var. Genel olarak performans ve soğutma durumu iyi diyebilirim, termal macunu da yeni değiştirdim. Ancak CPU ve GPU sıcaklıklarında hala yüksek değerler görüyorum.

CPU sıcaklığı genellikle 80 derece civarında, GPU ise 70 derece civarında seyrediyor.

Termal macunu yeni değiştirdiğimde genellikle CPU 70, GPU ise 65-70 arası olur ve laptopun yüzeyi daha soğuk hissedilirdi. Fakat şu an laptopun üst yüzeyi oldukça sıcak.

Bir program (HWMonitor olabilir) ile baktığımda PCH (Platform Controller Hub) sıcaklığının 90-95 derece arasında olduğunu fark ettim. Bu durum boşta iken bile yaşanıyor, yani yük altında olmamasına rağmen bu kadar yüksek sıcaklık normal değil diye düşünüyorum.

Termal macunu değiştirdikten sonra VRAM gibi diğer bileşenlerdeki termal padleri değiştirmedim, yaklaşık 5 yıldır aynı termal padler kullanılıyor. Acaba bu eski termal padler yüzünden mi PCH ve diğer bileşenler bu kadar ısınıyor olabilir? Termal padlerin eskimesi veya yetersiz temas kurması sıcaklığı ciddi etkiler mi?

Ayrıca, bu termal padlerden değiştirirken hangi kalınlıkta almam uygun olur? Piyasada 0.5mm, 1mm, 1.5mm gibi seçenekler var, hangisi benim model için ideal? Termal pad için marka öneriniz var mı? Dayanıklı, iyi ısı transferi sağlayan ve fiyat/performans açısından tavsiye edebileceğiniz ürünler nelerdir?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

artics mx6

Daha önce bu sorun yoktu son dönemde cikti
Laptopta Arctic MX-6 gibi viskozitesi düşük termal macunlar kullanılmaz. Belli bir süre sonra aşırı sıcaklıktan pump out yapar yani dışarıya taşar. PTM 7950, Thermalright Helios gibi ürünlerden birisini uygulamanız gerekiyor. Termal padlere gelince, internetten araştırıp modelinizde kaç mm pad kullanılıyorsa aynı boyutlara sahip iyi bir marka tercih edebilirsiniz.

Laptopta Arctic MX-6 gibi viskozitesi düşük termal macunlar kullanılmaz. Belli bir süre sonra aşırı sıcaklıktan pump out yapar yani dışarıya taşar. PTM 7950, Thermalright Helios gibi ürünlerden birisini uygulamanız gerekiyor. Termal padlere gelince, internetten araştırıp modelinizde kaç mm pad kullanılıyorsa aynı boyutlara sahip iyi bir marka tercih edebilirsiniz.

Türkiye'de satilan versiyonları yok mu bunun Cooler Master'ya da Thermal Grizzly gibi.

Merhaba arkadaşlar,

Elimde Acer Nitro 5 AN515-57 modeli bir laptop var. Genel olarak performans ve soğutma durumu iyi diyebilirim, termal macunu da yeni değiştirdim. Ancak CPU ve GPU sıcaklıklarında hala yüksek değerler görüyorum.

CPU sıcaklığı genellikle 80 derece civarında, GPU ise 70 derece civarında seyrediyor.

Termal macunu yeni değiştirdiğimde genellikle CPU 70, GPU ise 65-70 arası olur ve laptopun yüzeyi daha soğuk hissedilirdi. Fakat şu an laptopun üst yüzeyi oldukça sıcak.

Bir program (HWMonitor olabilir) ile baktığımda pch (platform Controller hub) sıcaklığının 90-95 derece arasında olduğunu fark ettim. Bu durum boşta iken bile yaşanıyor, yani yük altında olmamasına rağmen bu kadar yüksek sıcaklık normal değil diye düşünüyorum.

Termal macunu değiştirdikten sonra VRAM gibi diğer bileşenlerdeki termal padleri değiştirmedim, yaklaşık 5 yıldır aynı termal padler kullanılıyor. Acaba bu eski termal padler yüzünden mi pch ve diğer bileşenler bu kadar ısınıyor olabilir? Termal padlerin eskimesi veya yetersiz temas kurması sıcaklığı ciddi etkiler mi?

Ayrıca, bu termal padlerden değiştirirken hangi kalınlıkta almam uygun olur? Piyasada 0.5mm, 1mm, 1.5mm gibi seçenekler var, hangisi benim model için ideal? Termal pad için marka öneriniz var mı? Dayanıklı, iyi ısı transferi sağlayan ve fiyat/performans açısından tavsiye edebileceğiniz ürünler nelerdir?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Macun olarak MX-6 asla önermem son zamanlarda macunu oyun hamuru gibi oldu kendi laptopumda masaüstümde kullanıyorum aşırı iyi TF7 alın sürmesi zordur o yüzden sürmeyin sadace üstüne koyun yeter https://www.hepsiburada.com/thermalright-tf7-2g-termal-macun-pm-HBC000074SEFL

Macun olarak MX-6 asla önermem son zamanlarda macunu oyun hamuru gibi oldu kendi laptopumda masaüstümde kullanıyorum aşırı iyi TF7 alın sürmesi zordur o yüzden sürmeyin sadace üstüne koyun yeter https://www.hepsiburada.com/thermalright-tf7-2g-termal-macun-pm-HBC000074SEFL

Wmk orani bayağı iyi ve fiyatı aşırı düşük sanırım termal pad ile bunu alıp deneyeceğim MX6'yi sevmedim zaten eski Cooler Master termal macunumun da sürmesi zordu ama mükemmel soğutuyor du umarim bu da böyle olur onun 2 gramına 800 TL vermistim.

Laptop ta sürmeden direk üstüne noktamı koyuyosun yoksa birkaç noktamı.

Son düzenleme:
Wmk orani bayağı iyi ve fiyatı aşırı düşük sanırım termal pad ile bunu alıp deneyeceğim MX6'yi sevmedim zaten eski Cooler Master termal macunumun da sürmesi zordu ama mükemmel soğutuyor du umarim bu da böyle olur onun 2 gramına 800 TL vermistim.

Laptop ta sürmeden direk üstüne noktamı koyuyosun yoksa birkaç noktamı.

Bir nokta yeterli ama göz kararı koy bloku koyduktan sonra üstünü komple kapatacak şekilde.