mr.esat

Üstün
Merhaba, sorumun cevabını kendim de vereceğim ama fikir danışmak ve paylaşmak için açıyorum konuyu.
Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim, okulumuz daha ilk haftadan Linux kullanmamız için bizi teşvik etmişti, ben de daha önce Linux deneyimlemiş birisi olarak Linux kullanımımı arttırdım.

Nitro 5'e DualBoot ile Linux ve Windows 11 kurdum. Keyifle kullanıyorum.
4050'yi hiç kullanmıyorum neredeyse, oyunlarda grafik beklentim 0'a indi, optimizasyonu kötü oyunların hepsinden nefret ediyorum. Triple A oyun çok nadir oynuyorum, oynasam da grafik takıntım hiç olmuyor. Hatta 720P bile beni keser yani, hiç umursayamıyorum. Ki oynadığım oyunların çoğu da dediğim gibi grafik yoğunluğu olmayan oyunlar, eski oyunlar. Factorio, Half Life, Ride 3, Assetto Corsa gibi gibi... 15.6 inç, 2.5 Kilo cihaz taşımak biraz yormaya başladı. Ayrıca ThinkPad'in Linux'la uyumluluğuna da epey yükseliyorum.

14 inçlik bir ThinkPad buldum.1255u'ya sahip, temiz görünümlü bir cihaz. Pazarlıkla 15 civarına indireceğim tahminim. 16 GB RAM, 512 GB SSD.. Performansı güzel sayılır bence. Hatta garantisi de devam ediyormuş. Sadece Linux kulanmaya başlamak da istiyorum Wİndows'u bırakmak istiyorum, ThinkPad de beni buna teşvik eder yani.
Çizmek istediğim yol Kotlin. Bu yaz kendimi Kotlin + Compose üzerine kesinlikle hatrı sayılır şekilde geliştirdim ve bunun üzerinden devam etmek istiyorum. Bu yaz hatrı sayılır güzel görünümlü ve tanıdıklarım tarafından takdir gören bir uygulama yaptım. Beğendim bu sektörü de yani.

Bilgisayarımda localde yapay zeka çalıştırmak, yapay zeka train etmek gibi fantezilerim de yok yani. Yeterli geliyor ThinkPad bana.

Steam Deck'i de çok seviyorum, zaten envanterimde bir Switch Lite var. İkisi beraber oyun hobimi güzelce karşılar. Ben memnunum yani, bana PS3 verseler keyifle oynarım hâla. Grafik ve çözünürlük en son aradığım şey. Onu da 15K'ya falan çözerim gibi duruyor. Temiz yani gayet. Hatta Steam Deck'in Laptopta oyun oynamaktan daha çok zevk vereceğini bile düşünüyorum.

Biraz böyle kafamdakileri yazmak istedim, bilgisayar değiştirme arafesindeyken yazmış olayım hem. En ufak fikriniz varsa siz de paylaşın lütfen. Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendi düşüncelerimi katacak olursam, ben dediğinizi yapmazdım. Ancak sizin açınızdan düşününce, "neden olmasın" dedirtiyor.

Bir de, Steam Deck gibi bir cihazı kaç insan kullanmıştır? Farklı bir deneyim. Ancak pek de bir batarya performansı beklemeyin.

Kendi düşüncelerimi katacak olursam, ben dediğinizi yapmazdım. Ancak sizin açınızdan düşününce, "neden olmasın" dedirtiyor.

Bir de, Steam Deck gibi bir cihazı kaç insan kullanmıştır? Farklı bir deneyim. Ancak pek de bir batarya performansı beklemeyin.
Yok yok, zaten uzun oturumlar yapmıyorum çok oyun oynarken. Yolda falan oynayacak olursam Switch Lite'ım da var zaten, o ARM mimarili optimize bir makine. Bataryası güzel gidiyor. Steam Deck'i 2 saatten fazla elimde tutsam ellerim ağrır zaten.

Nitro 5'i ve adaptörünü her gün okula taşımanın ne büyük hamallık olduğunu az çok tahmin ediyorum. 2.5 kilo cihaz + adaptör + kitap defter derken insan bir süre sonra omuz ağrısından ders dinleyemez hale geliyor. Mühendislik öğrencisisin, mobilite senin için işlemci gücünden daha önemli şu aşamada.

ThinkPad'lerin Linux uyumu efsanedir, sürücü derdiyle falan uğraşmazsın genelde. Klavyesi kod yazarken, özellikle uzun saatler parmaklarını yormaz, yazılımcıların ThinkPad fetişi boşuna değil yani :)

Sadece tek bir uyarım olacak, Android Studio ve Emulator. Kotlin ve Compose ile ilerleyeceğim diyorsun, Android Studio tam bir RAM canavarı. 16GB RAM ucu ucuna yetebilir emülatörle falan çalışırken. Alacağın ThinkPad modelinde RAM gömülü mü yoksa slot boş mu ona mutlaka bak. İlerde 32 yapma şansın varsa tadından yenmez. Yoksa da Linux zaten Windows kadar RAM yemediği için yine kurtarır ama aklında bulunsun.

Oyun zevkin için Deck biçilmiş kaftan. Grafik takıntım yok diyorsun, zaten Deck'in 800p ekranında o oyunlar cam gibi görünüyor. Masaya kurulup fan sesi dinlemektense uzanıp oynamak çok daha keyifli. Ayrıca SteamOS de Linux tabanlı olduğu için kurcalaması zevkli, senin gibi mühendis adamı sarar.

Nitro 5'i ve adaptörünü her gün okula taşımanın ne büyük hamallık olduğunu az çok tahmin ediyorum. 2.5 kilo cihaz + adaptör + kitap defter derken insan bir süre sonra omuz ağrısından ders dinleyemez hale geliyor. Mühendislik öğrencisisin, mobilite senin için işlemci gücünden daha önemli şu aşamada.

ThinkPad'lerin Linux uyumu efsanedir, sürücü derdiyle falan uğraşmazsın genelde. Klavyesi kod yazarken, özellikle uzun saatler parmaklarını yormaz, yazılımcıların ThinkPad fetişi boşuna değil yani :)

Sadece tek bir uyarım olacak, Android Studio ve Emulator. Kotlin ve Compose ile ilerleyeceğim diyorsun, Android Studio tam bir RAM canavarı. 16GB RAM ucu ucuna yetebilir emülatörle falan çalışırken. Alacağın ThinkPad modelinde RAM gömülü mü yoksa slot boş mu ona mutlaka bak. İlerde 32 yapma şansın varsa tadından yenmez. Yoksa da Linux zaten Windows kadar RAM yemediği için yine kurtarır ama aklında bulunsun.

Oyun zevkin için Deck biçilmiş kaftan. Grafik takıntım yok diyorsun, zaten Deck'in 800p ekranında o oyunlar cam gibi görünüyor. Masaya kurulup fan sesi dinlemektense uzanıp oynamak çok daha keyifli. Ayrıca SteamOS de Linux tabanlı olduğu için kurcalaması zevkli, senin gibi mühendis adamı sarar.
Evet, baya aynı şekilde düşünüyorum. Gömülü değil slotlu, 16 GB RAM ile emüle edebilmiştim düşük seviye bir Android Uygulamayı temiz şekilde ama, yetersiz gelirse RAM alırım çok problem değil.

Baya güzel bir yazıt ama çok ufak bir yapay zeka vide'ıaldım nedense :D. Teşekkür ederim. Fikirleriniz değerli.

Evet, baya aynı şekilde düşünüyorum. Gömülü değil slotlu, 16 GB RAM ile emüle edebilmiştim düşük seviye bir Android Uygulamayı temiz şekilde ama, yetersiz gelirse RAM alırım çok problem değil.

Baya güzel bir yazıt ama çok ufak bir yapay zeka vide'ıaldım nedense :D. Teşekkür ederim. Fikirleriniz değerli.
Hocam valla "yapay zeka vibe'ı" güldürdü akşam akşam :D Bazen cümleyi toparlayayım, eksik bişey kalmasın derken ayarı kaçırıp fazla 'kitabi' konuşuyorum galiba, kusura bakma. Meslek hastalığı diyelim geçelim :)

RAM'in slotlu olması efsane haber bu arada. ThinkPad'lerin bu huyunu seviyorum işte, Apple gibi her şeyi lehimleyip "ne halin varsa gör" demiyolar. 16GB şimdilik okeydir, baktın emülatör şişiyor, Android Studio nazlanıyor, ilerde bi 16 daha çakar 32 yaparsın.

Hocam valla "yapay zeka vibe'ı" güldürdü akşam akşam :D Bazen cümleyi toparlayayım, eksik bişey kalmasın derken ayarı kaçırıp fazla 'kitabi' konuşuyorum galiba, kusura bakma. Meslek hastalığı diyelim geçelim :)

RAM'in slotlu olması efsane haber bu arada. ThinkPad'lerin bu huyunu seviyorum işte, Apple gibi her şeyi lehimleyip "ne halin varsa gör" demiyolar. 16GB şimdilik okeydir, baktın emülatör şişiyor, Android Studio nazlanıyor, ilerde bi 16 daha çakar 32 yaparsın.
Aynen öyle, arttırılması güzel bir avantaj. Bakacağım ya, cezbediyor ama hayırlısı diyelim.

Yapabilirsiniz hocam eğer kararinizdam vazgeçerseniz yine cihazları satıp tekrar laptop bakarsınız ki bence gerek olmayacak. Çantada ki ağırlığı tahmin edebiliyorum günlük hayatta her yere taşımanız gerektiği için fazlasıyla zorluyordur. El konsolu + dizüstü bence gayet mantıklı lakin dizüstü başlangıç için uygun ama ilerisi için daha iyi donanim gerekebilir. Thinkpad'in hangi modeli? Bazi thinkpadler 72sRGB geliyor. Şu ilana da göz atabilirsiniz bence.