Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Cihaz
Acer Nitro V 15
Bilgisayarımı çoğunlukla fişe takılı bir şekilde kullanıyorum fakat arada bir fişten çekip güç tasarrufu moduna alıp oyun harici işler için istediğim yere götürüp rahatça kullanıyorum. Optimize pil şarjını açarsam 80'e kadar şarj oluyor açmazsam 100'e kadar. Fişten çektiğimde şarjının 100 olması benim için daha iyi oluyor sizin de anlayacağınız üzere. Dediğim gibi fişten çıkarıp kullanma işini arada bir yapıyorum yani genelde hep fişe takılı çalışıyor. Optimize şarjı açmasam ve pil fişe takılıyken hep 100'de dursa sağlığı açısından bir şey fark eder mi? Zaten fişe takılıyken enerji priz üzerinden çekiliyor ama bataryanın 80 veya 100 olması fark eder mi onu merak ettim. 80 olursa fişten çıkaracağım zaman optimize şarjı kapatıp 100 olana kadar beklemem gerekiyor ki ekran sürem biraz da olsa uzasın, ben de direkt hep 100'de kalsa sorun olur mu diye merak ettim.

Çözüm
Tamamdır hocam o zaman ben 100'de bırakayım fişten çekeceğim zaman bir de 100 olmasını beklemeyeyim. Zaten şarjdan arada bir çıkarıyorum yani pil döngüsü olmuyor sürekli.
Pil ömrünü %100 olması bence mantıklı değil o senaryoda bile.
Uzun vadede sizin şuanki limitlediğiniz %80 pil ilerideki zamanlardaki(büyük ihtimalle 200-300 doldur bitir emin değilim) %100 pilden daha uzun süre şarj süresi verecektir. Pili sürekli yüksekte kullanmak bataryayı yavaş yavaş öldürür.
İhtiyacınız olduğunu hissettiğiniz zaman %100 yapar çıkarsınız ama onun dışı %80'de kullanın.
Batarya ömrünü 2-3 kat uzatır.
Bataryayı yüksek dolulukta tutmak kimyasal yapıyı zayıflatıyor bu da maksimum limiti düşürüyor ilk aldığında giden 6 saat batarya oluyor sana 2-3 saat.
%80'de kalması pil sağlı açısından faydalı oluyor ama oyun amaçlı tasarlanan cihazlarda ne yaparsanız yapın 2-3 yıldan uzun giden pil olmuyor. Aradaki %20'lik fark göz ardı edilebilecek düzeyse elbette %80'de kalması daha makbul.

Değilse dert etmeye gerek yok, 2-3 yıl sonra pil değişimiyle devam edersiniz.

%80'de kalması pil sağlı açısından faydalı oluyor ama oyun amaçlı tasarlanan cihazlarda ne yaparsanız yapın 2-3 yıldan uzun giden pil olmuyor. Aradaki %20'lik fark göz ardı edilebilecek düzeyse elbette %80'de kalması daha makbul.

Değilse dert etmeye gerek yok, 2-3 yıl sonra pil değişimiyle devam edersiniz.
Hocam peki şarjda kullanırken pil ömründen gidiyor mu? Direkt prizden güç alınndığı halde pil ömrüne etkisi oluyor mu?

Bende de Acer nitro 5 serisi bir laptop var. Şarjı %80 de kullanıyorum. Pil ömrü illa bitecek sonuçta teknolojik alet. Ne kadar dikkat ederseniz edin onun da bir şarj döngüsü var.

Hocam peki şarjda kullanırken pil ömründen gidiyor mu? Direkt prizden güç alınndığı halde pil ömrüne etkisi oluyor mu?
Şarjı adaptörden alır bataryadan almaz. Prizde kullanmaktan başka seçenek yok zaten performansını büyük oranda kaybeder. Şarj döngüsü içinde %80 üst limitte kullanmak daha sağlıklı onun dışı takılmayın keyifle kullanın.

Şarjı adaptörden alır bataryadan almaz. Prizde kullanmaktan başka seçenek yok zaten performansını büyük oranda kaybeder. Şarj döngüsü içinde %80 üst limitte kullanmak daha sağlıklı onun dışı takılmayın keyifle kullanın.
Tamamdır hocam o zaman ben 100'de bırakayım fişten çekeceğim zaman bir de 100 olmasını beklemeyeyim. Zaten şarjdan arada bir çıkarıyorum yani pil döngüsü olmuyor sürekli.

Pil ömrünü %100 olması bence mantıklı değil o senaryoda bile.
Uzun vadede sizin şuanki limitlediğiniz %80 pil ilerideki zamanlardaki(büyük ihtimalle 200-300 doldur bitir emin değilim) %100 pilden daha uzun süre şarj süresi verecektir. Pili sürekli yüksekte kullanmak bataryayı yavaş yavaş öldürür.
İhtiyacınız olduğunu hissettiğiniz zaman %100 yapar çıkarsınız ama onun dışı %80'de kullanın.
Batarya ömrünü 2-3 kat uzatır.
Bataryayı yüksek dolulukta tutmak kimyasal yapıyı zayıflatıyor bu da maksimum limiti düşürüyor ilk aldığında giden 6 saat batarya oluyor sana 2-3 saat.

Çözüm