Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Giriş
  2. 2 Kurulum
  3. 3 Sonuç

Giriş​

Merhaba,

Bu makalemde sizlere Matomo adlı açık kaynak kodlu Web sitesi Analitik yazılımından bahsedeceğim.
Öncelikle şundan bahsedeyim bu yazılımı 2021'den beri aktif olarak kullanıyorum. Yani 3 yıldır bütün web sitelerimin analitik bilgilerini bu yazılım aracılığıyla takip ediyorum. Ayrıca şu anda toplam 25 tane web sitesi ekli.
Google Analytics ve Yandex Metrika gibi yazılımlara karşı güzel bir alternatif ve kendi sunucunuzda barındırdığınız bir yazılım oluyor.

Benim şu anki kurulu Matomo sunucum şu şekilde gözüküyor:
1716933959653.webp

Ayrıca Mobil için uygulaması da mevcut. Fakat kullanmanızı tavsiye etmem. Pek güncellenmiyor. Ara yüzü biraz kötü onun yerine mobilde de web üzerinden yönetin daha iyi.

Birde Google Analytics üzerinden geçecek olanlar için Google Analytics Importer var yani Google Analytics üzerinde ki verileriniz otomatik aktarılıyor. Yalnız onu hiç deneyimlemedim.

Kurulum​

Kurulum için ilk öncelikle https://matomo.org/download/ adresine gidip Son sürümü ZIP olarak indiriyoruz.
1716934565468.webp

Ardından ZIP dosyasını Hosting üzerinde sitenizin yayınlandığı dizine yüklüyoruz. (Eğer Paylaşımlı Hosting kullanmıyorsanız VDS kullanıyorsanız direkt docker ile kurabilirsiniz.)

Karşınıza şu şekilde bir ekran gelecek: (Eğer reklam engelleyici kullanıyorsanız bu ekranda kapatın çünkü sayfayı engelleyebiliyor. Bu tarz analitik kodları da takipçi olarak sayıldığından bazı reklam engelleyiciler engelleyebiliyor. )
1716935371863.webp

Bu kısımlarda sonraki diyerek ilerleyebilirsiniz.
1716935436935.webp

Veritabanı kısmında Bağdaştırıcı olarak PDO\MYSQL seçip diğer bilgileri de kendinize göre doldurun. Daha sonra veri tabanına tabloları ekleyip sizden Yönetici hesabı oluşturmanızı isteyecek:
1716935518249.webp

Buradan bir yönetici hesabı oluşturup devam edebilirsiniz.

Ardından site adresinizi ve ismini yazıp bir site oluşturun.
1716935599038.webp

Oluşturduktan sonra size böyle bir kod verecek. Bu kodu sitenizin index dosyasında <head> etiketinin altına yerleştirin. Eğer Wordpress vb. kullanıyorsanız yazılımların Matomo için eklentileri oluyor. Onlardan da yararlanabilirsiniz.

Ayrıca benim kullandığım eklentilerin tam listesi:
API, Actions, Annotations, Bandwidth 5.0.2, BotTracker 5.2.11, BraveDetector 0.1.3, BulkTracking, Contents, CoreAdminHome, CoreConsole, CoreHome, CorePluginsAdmin, CoreUpdater, CoreVisualizations, CoreVue, CustomDimensions, CustomJsTracker, DBStats, DarkTheme 5.0.6, Dashboard, DevicePixelRatio 2.0.1, DevicePlugins, DevicesDetection, Diagnostics, Ecommerce, Events, Feedback, ForceSSL 5.0.1, GeoIp2, Goals, Heartbeat, IP2Location 5.2.6, IP2Proxy 5.1.0, IPReports 5.0.0, ImageGraph, Insights, Installation, Intl, IntranetMeasurable, JsTrackerInstallCheck, LanguagesManager, Live, Login, Marketplace, MobileAppMeasurable, MobileMessaging, Monolog, Morpheus, MultiSites, Overlay, PagePerformance, PrivacyManager, ProfessionalServices, ProfileAvatar 0.2.0, Provider 5.0.3, Proxy, Referrers, Resolution, RssWidget, SEO, ScheduledReports, SecurityInfo 5.0.3, SegmentEditor, Signup 5.0.1, SitesManager, Tour, Transitions, TwoFactorAuth, UserCountry, UserCountryMap, UserId, UserLanguage, UsersManager, VisitFrequency, VisitTime, VisitorInterest, VisitsSummary, WeatherReports 5.0.2, WebsiteMeasurable, Widgetize, iPadDetector 5.0.0

Sizde bu eklentileri kurabilirsiniz. Ben mağaza üzerinden yararlı bulduğum eklentileri kurdum.

Ayrıca Ayarlar üzerinde Coğrafi konum kısmından şu şekilde DBIP / GeoIP 2 ayarlamanız iyi olur. Konum tespiti için daha iyi oluyor.
1716966735826.webp

Ayrıca web sitenizde kullanıcının tespiti için farklı parametrelerde kullanabiliyorsunuz.

Örneğin _paq.push(['setUserId', '[email protected]']); bunu kullanarak [email protected] olarak kullanıcıyı ayarlayabiliyorsunuz. Mesela ben bunun için bir tane web siteme oturum açılınca user ID kısmına kullanıcının e-postasını yazan bir kod parçası ekledim. Bu sayede kullanıcı başka cihazlardan gelirse onları da takip edebiliyoruz.
1716967335467.webp

Mesela kendi e-postama tıklayıp profilime baktığımda burada kullandığım PC ve telefon çıkıyor. Bir ara evde ki eski bir Lumia üzerinden girmeyi de denemiştim. Oda duruyor. :D

İşte benim kullandığım Matomo kodu:
JavaScript:
<!-- Matomo -->
    <script>
      var _paq = window._paq = window._paq || [];
      _paq.push(['trackPageView']);
      _paq.push(['enableLinkTracking']);
      _paq.push(['enableHeartBeatTimer']);
      _paq.push(['setUserId', '<?php echo $user_data["email"]; ?>']);
      (function() {
        var u="https://matomo/";
        _paq.push(['setTrackerUrl', u+'matomo.php']);
        _paq.push(['setSiteId', '1']);
        var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0];
        g.async=true; g.src=u+'matomo.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s);
      })();
    </script>
    <!-- End Matomo Code -->

Ayrıca özel seçenekler belirtip onları da takip ettirebiliyorsunuz. Bu konuda gayet hoş.

Bu konuda kendi rehberleri mevcut. Şuradan ona ulaşabilirsiniz.

Sonuç​

Sonuç olarak güzel bir yazılım diyebilirim. Avantajlarından ve dezavantajlarından da biraz bahsedeyim.

Avantajlar:
  • Çok güzel bir ara yüze sahip, sitenize giren kullanıcıları çok basit ve sade bir şekilde görebiliyorsunuz.
  • Eğer isterseniz kullanıcılara bir buton göstererek kullanıcıların beni takip etme olarak işaretlenebilmesini sağlayabiliyorsunuz. Yani kullanıcılara Matomo tarafından takip edilmemesi için bir özellik ekleyebiliyorsunuz. Bunu yaptığınızda Matomo o buton ile beni takip etme seçeneğine tıklayan kullanıcıları analitik olarak kaydetmiyor.
    1716967019076.webp
  • Açık kaynak kodlu olduğu için kendi istediğiniz şekilde düzenleyebilir veya bir şey eklemek istiyorsanız kendiniz için eklenti geliştirebiliyorsunuz.
  • Kullanıcıları e-posta, ID gibi bilgilere göre sınıflandırabiliyorsunuz. Aynı kullanıcının siteye girdiği diğer cihazları görebiliyorsunuz.
  • Analitik kaydı oluştururken istediğiniz başka bilgiler de kaydedebiliyorsunuz.
Dezavantajlar:
  • Açık kaynak kodlu ve kendi sitenizde barındırdığınız bir yazılım olmasına rağmen bir çok özellik Premium'a özel ve Premium fiyatları çok pahalı.
    1716969701652.webp

• Mobil uygulaması yıllardır güncellenmiyor gibi çok eski bir tasarıma sahip o yüzden mobilde de web üzerinden kullanmak daha mantıklı.

Dosya Ekleri

• 1716967016808.webp
    1716967016808.webp
    10,2 KB · Görüntüleme: 64
  • 1716969656765.webp
    1716969656765.webp
    85 KB · Görüntüleme: 65
  • 1716969664262.webp
    1716969664262.webp
    85 KB · Görüntüleme: 76