Evde sunum yapma becerisi öğrenemiyorsunuz, hatanızı size söyleyen bir birey olmuyor, rekabete giremiyorsunuz, sosyal çevrenizi genişletemiyorsunuz ve genellikle kendi kabuğunuza çekiliyorsunuz çünkü gözden ırak olan gönülden ırak olur. En basiti liseye gitmeden nasıl kız/erkek arkadaş edinebilirsiniz ki? Hayal dahi edemiyorum. O gereksiz dediğiniz derslerdeki bilgiler sizi genel anlamda daha kültürlü bir kişi yapmak için ekilen tohumlar. Örneğin felsefeye olan ilgim lisede başladı, şu an iş hayatımda kullandığım çoğu coğrafi bilgiler liseden kalma. Eğer hayatınızı ve okuldaki dersleri sırf 3 sene sonra gireceğiniz sınava göre optimize ederseniz çok şey kaçırırsınız. Düzgün çalışan bir öğrenci devlette de okusa açıkta da okusa başarılı olur. Evet belki optimize olmaz 1. okul değil 2. okulu kazanırsınız ama en azından hayatınızın bir bölümünü tamamen kaçırmış olmazsınız. Hayattan izole olmak bence hiç mantıklı bir tercih değil. Dediğim gibi 12. sınıfta belki tercih edilebilir ama 10. sınıfta gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ben olsam yapmazdım ve yapmadım da, pişman da değilim. Üstelik benim zamanımda geçiş çok daha kolaydı.