Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

VDSL2 ve fiberde Bufferbloat genellikle Cake SQM açılıp QoS ayarı yapılarak rahatlıkla önlenebiliyor. Fiberde genellikle Download ve Upload limitleri sunucu tarafında yazılımsal olarak yapıldığı için, yani donanımsal tanımlanan hız çok daha yüksek olduğu için Bufferbloat bazen aşırı az çıkabiliyor. Bunu hız testinde hem Download hem de Upload testlerinin ilk başta çok yüksek hızla başlayıp sonra paketin hızına doğru yavaş yavaş düşmesinden anlayabilirsiniz. Eskiden "Yayın fiberde açılır, VDSL'de açılmaz" denilmesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. VDSL2'de ise basit bir SQM ayarı ile sorun çoğunlukla çözülebiliyor. Şimdi asıl konuya geçiyorum.

Türkiye'deki ADSL2+ tabanlı hatlarda genellikle en yüksek Download hızı 16384 Kbps (16 Mbps), Upload hızı ise 800/1024 Kbps oluyor. ADSL'de en çok şikayet edilen konu Upload yapınca hattın kilitlenmesi. Yani ölümcül seviyede Bufferbloat çıkması. Fakat VDSL ve fiberde de Bufferbloat sorunu çıkabildiği ve SQM ile kolayca çözülebildiği için merak ettiğim bir konu var.

ADSL2+ tabanlı bir internet hattında SQM ayarı ile Bufferbloat önlenebilir mi? Yani hem Download hem de Upload limitini bir miktar düşürüp paket iletimini etkilememesi sağlanabilir mi? Yoksa ADSL'in temeli buna izin vermez mi?

Denemek lazım. Yapan ve deneyen kimse bilmiyorum. Böyle güçlü ve güncel bir ADSL modem pek bilmiyorum bunu yapabilecek. Yapmak istesek routerı değiştirmeden ya böyle ethernet kablosuna Raspberry Pi(Linux'lu) bağlayıp ondan USB Ethernet kablosuyla bilgisayarınıza internet aktaracaksınız ya da bilgisarınıza direkt Linux kurup QoS'u direkt bilgisayarda çalıştıracaksınız.

Windows'da doğrudan CAKE gibi güçlü QoS algoritmalarını çalıştıracak bir altyapı yok benim bildiğim. İmkanınız varsa internet hızını ADSL'in sınırlarının biraz altına kısıtlamak(Atıyorum 12 Mbps Download, 0.7 Mbps Upload) QoS etkisi yapabilir.

Denemek lazım ama böyle güçlü bir ADSL modem pek bilmiyorum bunu yapabilecek. Ya böyle ethernet kablosuna Raspberry Pi(Linux'lu) bağlayıp ondan USB Ethernet kablosuyla bilgisayarınıza internet aktaracaksınız ya da bilgisarınıza direkt Linux kurup QoS'u direkt bilgisayarda çalıştıracaksınız. Windows'da doğrudan CAKE gibi güçlü QoS algoritmalarını çalıştıracak bir altyapı yok benim bildiğim. İmkanınız varsa internet hızını ADSL'in sınırlarının biraz altına kısıtlamak(Atıyorum 12 Mbps Download, 0.7 Mbps Upload) QoS etkisi yapabilir.
ADSL modemi Bridge'e alıp Raspberry Pi 5'e OpenWrt kurup Pi 5'i Router yaparak denenebilir aslında. Veya doğrudan PCIe slotlu bir masaüstü bilgisayara Intel i340-T2/i350-T2 gibi bir Ethernet kartı takılıp OpenWrt kurulup çok daha stabil Ethernet portlu bir Router elde edilip de denenebilir.

Fakat Keenetic modemlerde zaten Cake SQM işletim sistemine gömülü geliyor. Hopper DSL KN-3611'in işlemcisi de gayet güçlü (MT7981B/Filogic 820), 200-250 Mbps'e kadar hızda PPPoE Cake SQM çalıştırabiliyor. Bu durumda ADSL ile de denemek lazım (Hopper DSL, ADSL internetleri de destekliyor).

ADSL modemi Bridge'e alıp Raspberry Pi 5'e OpenWrt kurup Pi 5'i Router yaparak denenebilir aslında. Veya doğrudan PCIe slotlu bir masaüstü bilgisayara Intel i340-T2/i350-T2 gibi bir Ethernet kartı takılıp OpenWrt kurulup çok daha stabil Ethernet portlu bir Router elde edilip de denenebilir.

Fakat Keenetic modemlerde zaten Cake SQM işletim sistemine gömülü geliyor. Hopper DSL KN-3611'in işlemcisi de gayet güçlü (MT7981B/Filogic 820), 200-250 Mbps'e kadar hızda PPPoE Cake SQM çalıştırabiliyor. Bu durumda ADSL ile de denemek lazım (Hopper DSL, ADSL internetleri de destekliyor).
Elimde uygun donanım bulunmadığı için test etme şansım yok maalesef.

Evet, önleyebilirsiniz. VDSL2'de bile önlenebiliyor. Yapmanız gereken şey iyi bir mini PC veya iyi bir OpenWRT destekli router almanız. Sonra köprüleyip SQM açmanız gerekecek.

ADSL ve ADSL2+ modemler artık üretilmiyor, VDSL2 modemlerle geriye dönümlükte var.