Son birkaç gündür AEFES hisselerinde ciddi bir düşüş var, fark etmişsinizdir. 30 Aralık’tan bu yana, hisse %27 düşmüş ve her gün %9’luk bir kayıpla işlem görerek günü sınırda kapatmış durumda. Borsada %10’luk bir sınır olduğu için, bu düşüş bir anda yaşanamıyor ama yine de yatırımcıları oldukça tedirgin eden bir durum bu. Hissenin ilk düştüğü gün, ertesi gün de düşeceğini tahmin etmiştim, ama açıkçası bu kadar büyük bir düşüş beklemiyordum. Bugün yine %9.86’lık bir düşüşle sınırda kapandı. Eğer %10’luk sınır olmasaydı, düşüş daha hızlı olurdu ama sonrasında da toparlanma o kadar hızlı olabilirdi. Bu yüzden, haftanın son günü de hisseyi yine düşerken görebileceğimizi düşünüyorum.

Peki AEFES Neden Düşüyor?
Şimdi gelelim asıl soruya: Neden düşüyor? Bunu anlamak aslında çok da zor değil. AEFES’in büyük bir kısmı, Rusya’daki operasyonlarına dayanıyor ve burada yaşanan belirsizlikler hissedeki düşüşü tetikledi. 30 Aralık’ta alınan bir karar, AEFES’in ve ortağı AB InBev’in Rusya’daki faaliyetlerini geçici olarak Rus hükümetine devretmesini sağladı. Bu gelişme, yatırımcıların kafasında bir dizi soru işareti oluşturdu ve güven kaybına yol açtı. AEFES’in Rusya’daki operasyonları şirketin üretim kapasitesinin büyük kısmını oluşturuyor ve burada yaşanan bu belirsizlikler, şirketin geleceğine dair endişeleri artırdı. Bu yüzden hisse fiyatları hızla düşüşe geçti.

Kısa Vadeli Tepkiler ve Yatırımcı Psikolojisi
Borsada yaşanan büyük düşüşler genellikle panik havası yaratır, bu da oldukça normal bir şey. Yatırımcılar belirsizlik karşısında tedirgin olabilir ve hisse senetlerinden çıkmaya başlayabilir. AEFES hisselerindeki düşüş de, işte tam olarak bu yüzden oluyor. Ancak burada önemli olan şey, borsadaki dalgalanmaların çoğu zaman kısa vadeli panik reaksiyonlarından ibaret olması. Kısa vadede hisse fiyatları düşebilir, evet. Ama bu her zaman şirketin uzun vadeli potansiyelini etkileyen bir durum değil.

AEFES gibi köklü bir şirketin temelleri sağlam. Evet, Rusya’daki belirsizlikler büyük bir risk yaratıyor, bu konuda haklısınız. Ama unutmayın, bu durum geçici olabilir. Kısa vadede düşüş yaşansa da, uzun vadede toparlanma ihtimali yüksek. Bunu, bir fırsat olarak görmek daha sağlıklı olabilir.

Sonuç olarak
AEFES hisselerindeki bu düşüşün arkasında, aslında Rusya’daki operasyonlarına dair belirsizlikler yatıyor. Bu durum, doğal olarak yatırımcı güvenini sarsmış ve hissenin değer kaybetmesine neden olmuş. Ama bu tür belirsizlikler genellikle kısa vadeli oluyor. Uzun vadede ise şirketin toparlanma şansı her zaman var. Panik yapmaktansa sakin kalıp, şirketin genel stratejisine ve gelecekteki planlarına bakmak daha doğru bir yaklaşım olur. Unutmayın, borsa her zaman dalgalanıyor, önemli olan doğru zamanı ve doğru yaklaşımı bulmak.

Bu arada tahmin etmiştim diyorum. Bazı arkadaşlar kanıt sorabilir. O arkadaşlar için alta kanıt bırakıyorum.

Recep hocam başlıkları nasıl H1/H2 vs yapacağız. BBcode'dan yapmaya çalıştım da yapamadım. @Recep Baltaş

Bu konunun bu kadar popüler olacağını tahmin etmemiştim. Büyük ihtimal girdigim etiketler sayesinde google öne çıkarıyor. Artık direkt internette başlığı aratınca en önde Techolay ve benim yazdığım metin çıkıyor.