AES-256 neden kırılamaz deniyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Morthunel
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 211
  • Etiketler Etiketler
    neden
Çok merak ettim bu olayı. Sanalda hiçbir şey %100 güvenli değil diyorlar fakat AES-256 Bit kırılamaz neden deniyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Brute force ile kırmak imkansız. (gerçekten imkansız denemesi gereken şifre miktarı çok fazla) Brute force harici başkaca bir yöntem var mı bilemiyorum.

Brute force ile kırmak imkansız. (gerçekten imkansız denemesi gereken şifre miktarı çok fazla) Brute force harici başkaca bir yöntem var mı bilemiyorum.
Süper bilgisayarlar kırabilir mi? Mesela Frointer, El Capitan, Fugaku vb. süper bilgisayarlar desek nasıl olur?

Kırılmaz değil teorik olarak kırılması mümkün ama teorik olarak mümkün olması gerçekten de pratikte mümkün olması anlamına gelmiyor. Şöyle uzunca açıklayayım. AES-256’da 2^256≈1.16×10^72 olası anahtar var. Diyelim ki süper güçlü bir sistemimiz var ve saniyede 10^18 (yani bir kentilyon) anahtar deneyebiliyor (bugünkü en hızlı süper bilgisayarların birkaç milyon katı). Bu durumda deneme süresi 1.16×10^77/10^18=1.16×10^59 saniye eder. Bunu yıla çevirirsek de 1.16×10^59/(60x60x24x365)=3.7×10^51 yıl yapıyor. Evrenin yaşı da yaklaşık olarak 1.38×10^10 yıl olduğundan AES-256'yı brute-force yöntemi ile kırmak için evrenin yaşının trilyonlarca katı kadar süre gerektiği sonucuna varıyoruz. Ha derseniz kuantum bilgisayarlar ne işe yarıyor, yine de pek mümkün değil zira kuantum bilgisayar kullandığınızı varsaysak, Grover algoritması (teorik kuantum hızlandırması) bile kullansanız 2^256 yerine 2^128 anahtar denenmesi gerekiyor.

Son düzenleme:
AES-256 temelinde bir sifreleme methodu ve sadece bunun uzerinden bakacaksak mevzuya 256 bit uzerinden aşırı fazla kombinasyon uretilebilir ve bu kadar fazla sayidaki kombinasyonu deneyecek birçok bilgisayari ve kuantumlar da dahil sayilabilir suanlik kirabilecek sistem yok ama gercek hayata donersek tamamen kirilmaz diyemeyiz tabii ki cunku yaninda kullanilan yardimci elemanlar var ve bunlarda aşırı fazla etkiliyor guvenligi misal anahtar yonetim sistemleri dogru dikkatli ve duzenli kurulmasi lazim ki guvenligi saglayabilsin ama sonuç olarak dedigim gibi sadece AES uzerinden bakarsak teorikte kirilmaz.

Süper bilgisayardan kastın kuantum bilgisayarlar ise gene de kırılması teoride mümkün pratikte mümkün değil, yukarıdaki hocalarımın da açıkladığı gibi denemesi gereken şifrelerin hepsini "3.7×10^51" yıl içerisinde denemesi gerekiyor, bu süre de evrenin yaşından dahi fazla hiç bir insan ömrünü geç güneş sistemimizin merkezi olan Güneş bile bu süre içerisinde yok olacak.

Bu konuda kısa bir makale hazırlayacağım, pek uzun sürmez diye düşünüyorum. Detaylarını merak edenler onu da okuyabilir.

Detaylı olarak merak edenler için: https://techolay.net/sosyal/konu/ae...ik-engeller-ve-ayrintili-hesaplamalar.148988/

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…