Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Adobe After Effects 2026'yı (v26.0) duyurdu ama ben yine beklediğimi bulamadım, biraz içimi dökmek istiyorum. Bu programın üzerine her sene yeni özellikler, yapay zeka araçları falan ekliyorlar ama temel yazılım ve çalışma mantığı hala 2000'lerin başından kalma. Bana kalırsa ne olursa olsun her zaman bir yıl geriden gelmek lazım. Adobe'nin yeni sürümlerini çıktığı gün kurmak, gönüllü beta tester olmaktan başka bir şey değil. Pluginler patlar, scriptler çalışmaz, en basit projede unexpected error alıp oturursun. En temizi, yeni sürümün en az 3-4 tane güncelleme yemesini beklemek, o sırada bir önceki nihai stabil sürümle işine gücüne bakmak. Mesela 2025 serisinin en son, en oturmuş ve en kararlı sürümünü kullanıyorum. (25.6.4)
Yenilik diye sundukları substance 3D entegrasyonu veya yeni tipografi araçları aslında birer makyaj. Asıl sorun, AE'nin hala modern işleme (rendering) teknolojilerine tam uyum sağlayamamış olması. Biz hala 20 yıl öncesinin layer mantığıyla, hantal pre-compose sistemiyle uğraşıyoruz. Nuke gibi, Fusion gibi modern Node-tabanlı programlar akıp giderken, biz AE'de yüzlerce katman arasında kaybolup gidiyoruz. Graph editor dediğimiz araç bile hala taş devrinden kalma, iki tane düzgün ease yapmak için bile üçüncü parti scriptlere muhtacız. 2026 versiyonunda yine bir sürü yapay zeka sosu eklemişler ama programın çekirdeği hala çok verimsiz. RAM ön izlemesi dediğimiz olay 2026'da hala bu kadar yavaş olmamalı. Multi frame rendering gelse de programın genel stabilitesi hala güven vermiyor. Adamlar programın motorunu yenilemek yerine, sürekli sözde çok yeni özellikler getirip pazarlıyor.