İnceleme AJAZZ AK820 Max Plus

Ayaz

Yetkin
Önsöz
Herkese selamlar sayın Techolay üyeleri, ya da ziyaretçi üyeler, ben Ayaz. Bu incelememde sizlere 9 Ocak fiyatı ile Amazon'da 2.825 TL olan AJAZZ'ın AK820 Max Plus modelini ve 1 aylık kullanımımdan elde ettiğim deneyimlerimi birkaç başlık içinde kısa ve öz bir şekilde, keyifli bir metin akışıyla sizlere aktarmaya çalışacağım.

Tercih Sebebim
Bu klavyeyi seçmemdeki iki büyük sebebim var. Biri daha önce yine AJAZZ'ın AK820 Pro modelini 2 yıl kadar kullanıp memnun kalmış olmam, talihsiz bir şekilde sağanak yağmurlu havada yürürken çantamdan dolayı ıslanmamış olsaydı hala memnun kalmaya devam edecektim. Diğeri ise bu klavyenin kocaman bir 8000 mAh'lık bataryaya sahip olması.

Klavyenin Özellikleri
1. Switch ve Keycaps (Tuş Kapakları)
1.1 Switch
Benim aldığım modelin switchleri "Daydream Switch" olarak geçmekte ama gördüğüm kadarıyla ülkemizde hem Daydream hem Flying Fish Switch olarak satılıyor ve ikisinin çıkardığı sesler BAMBAŞKA! Bu yüzden bu klavyeyi almaya karar verirseniz mutlaka alacağınız siteden girilen açıklamaları okuyun ki ürün elinize ulaştığında şok yaşamayın. Yurt dışında ise bu klavye tonla farklı switch seçeneğiyle satılıyor meraklısı için gömülü link bırakıyorum. Eski klavyem Gift Switch olduğu için karşılaştıracak olursam Gift Switch daha tok bir ses sunarken Daydream Switch daha çok legomsu bir ses sunuyor. Hissiyat olarak bana kalırsa ikisi de gayet güzel ama şahsen ben tercihimi Gift Switch'den yana kullanıyorum. Ayrıca switchlerimiz hot-swappable (kolayca tak-çıkar-değiştir mantığı). Son olarak meraklısı için gömülü linke ses testi yaptığım bi kaydı bırakıyorum.

1.2 Keycaps
Keycapse geldiğimizde AJAZZ yine burada PBT keycaps kullanmış. PBT'ye ufak bir parantez açmamız gerekirse PBT (polibütilen tereftalat): termoplastik ve yarı polimer bir maddedir. PBT keycaps ise bu termoplastikten yapılan, ısıya son derece dayanıklı, aşınma karşıtı, kalın ve sert, uzun vadede ilk günkü kalitesini koruyan ve kulağımıza hoş gelen sesin (crisp) yardımcı sahibi, tuş kapağı türüdür. Hayatımda çeşitli klavyeler kullanan biri olarak tuş kapaklarının materyali gerçekten çok güzel. Marka gerçekten keycap olayına mesai harcıyor ama benim açımdan tek sıkıntısı tuş kapakları şeffaf olmadığı için gece klavye ışığı olsa bile tuşları okumayı zorlaştırıyor. Tabii ki bakmadan yazabildiğiniz sürece sıkıntı olmuyor ama klavye Türkçe olmadığı için bazı Türkçe karakterlerin yerine bazen bakmak zorunda kalıyorsunuz ve bu da dediğim gibi, tuşları seçmeyi zorlaştırıyor.

2. Batarya ve Performans, Şarj
2.1 Batarya ve Performans
Klavyemiz 8000 mAh'lik devasa bir kapasiteyle karşımıza çıkıyor. Klavyeyi alalı 1 ay oldu ve bu süre zarfı içerisinde 3-4 defa şarjı bitmiştir. Bu miktarı orana vurduğumuzda 8-10 gün gibi bir süre boyunca şarjın bitmediği karşımıza çıkıyor. Tabii ki söylemem gerekiyor, ben bu klavyeyi tüm ışıkları kapalı bir şekilde kullanıyorum ve bu kullanım süresini oldukça etkiliyor. AJAZZ kendi sitesinde non-stop (durmadan), kablosuz, kapalı ışık modunda 102 saat batarya süresi vermiş. Bu süre ışıklar açılınca 48 saate düşüyor. Bunların fabrika çıkışı veriler olduğunu ve zamanla kullanımda performans kaybı olabileceğini söyleme hissiyatı duyuyorum. Sonuçta bu her batarya ile çalışan teknolojik aletin kaderi

2.2 Şarj
Şarj kısmı ise Type-C olduğu için telefon şarj eder gibi şarja takabiliyorsunuz ama, ama, ama; üretici ürünün açıklamasında "kutudan çıkan Type-C kablo ile şarj etmeniz önerilir, herhangi bir hızlı şarj kablosu kullanmayın yazmış." Bunun sebebi sanırım hızlı şarj desteği olmadığı için batarya sağlığını düşürmesindendir. Bu yüzden uzun süreli kullanım için dikkat etmekte fayda var.
3. Işıklandırma ve Yazılım
3.1 Işıklandırma
Birbirinden farklı 18 renk efekti bulunuyor. Bu renk efektlerinden ikisi (Müziğe ve ekran ışığına göre olan ışık efekti) sadece yazılım üzerinden aktif ediliyor. Bu renk efektlerini ister tek renk ister RGB şeklinde kullanabiliyorsunuz. Işığın parlaklığını ve renk efektlerinin geçiş hızları ayarlanabiliyor ve klavyenin şarjı kısayol kullanarak, sayıların altında yanan ışıklar aracılığıyla yüzdelik olarak öğrenilebiliyor. Son olarak en önemlisi de ışıklar tamamen kapatılabiliyor. Bu bahsettiğim tüm özellikler FN tuşlarına halihazırda atanmış kombinasyonlarla (örn: FN + X: Işık kapatma) hepsini kullanabiliyorsunuz. Kısayollar ise kutudan çıkan kılavuzda yazıyor. Benim gibi kılavuzu kaybederseniz de üreticinin paylaştığı PDF'ten bakabilirsiniz.

3.2 Yazılım
Yazılım kısmında ise anlatılacak çok bir şey yok. Kablolu ya da kablosuz farketmeksizin yazılıma bağlanılabiliyor. Bir önceki kısımda bahsettiğim tüm renk efektleri ve özellikler buradan da yapılabiliyor. Ekstra olarak macro ve tuşlara başka fonksiyon atama tarafı da buradan ayarlanabiliyor. Yazılım arayüz olarak rezalet ama maalesef bu AJAZZ'a özel bir şey değil ki çoğu marka bu kaçamağı yapıyor. Hepsi 2000'lerden kalma UI'ları kullanıyorlar. Pratikte işinizi çözüyor ama bu kadar büyük firmasınız ve bizde bu aletlere dünya paralar harcıyoruz, biraz daha göze hitap eden arayüzler yapmak zor olmamalı diye düşünüyorum.

4. Uzun Vadedeki Deneyimlerim
Bu kısım henüz boş çünkü klavyeyi alalı bir ay oldu. Bir aylık deneyimle ahkam kesmek istemiyorum ayıpladığım insanlar gibi olmamak adına çünkü teknolojik aletler çoğunlukla aldığınız ilk günden değil, daha çok uzun süreli kullanımlarda baş ağrıtan aygıtlar ve çoğu kimseler bu sorunlardan bahsetmiyor. 4-6 ay sonra tekrardan switch ve keycapsin durumu nedir, batarya performansı ne alemde gibi soruları yanıtlamak için incelememi düzenleyeceğim.

5. Trivia (Ivır-Zıvır) Köşesi
Klavyemiz %75 boyuta sahip.
BT 5.1, 2.4 GHz Wireless ve USB olmak üzere 3 bağlantı türü var.
Klavyenin ağırlığı 900 gram (biceps curl ısınma için ideal).
Hem Windows hem Mac tipini destekliyor (keycapler sadece Win'e göre)
Ses arttırıp-azaltmak/kapatıp-açmak için bir knob bulunuyor.
Arkasında 2 kademeli ayarlanabilir ayak desteği var.
Kutu içeriğinden klavye dışında keycap-switch sökme aparatı, 1.6m Type-C kablo ve kullanım kılavuzu bulunuyor.
Modelin piyasada 7 farklı renk ve 9 farklı switch çeşidi bulunuyor.
Klavye varsayılan olarak 30 dakika sonra uyku moduna geçiyor, BT ve Kablosuz modundaysa bağlantı kopuyor. Bu süre ise yazılım üzerinden ayarlanabiliyor.

Kapanış
Ürünün Artıları
Kaliteli, tok sesli, uzun ömürlü switch ve keycapse sahip.
Boyutu yer kaplamayan %75 cinsinden.
8000 mAh'lık devasa ve uzun ömürlü bir bataryaya sahip.
3 farklı bağlantı modu ve Type-C şarj girişi bulunuyor.
Hem Windows hem de Mac'e göre uyumlu.
Işıklandırmalar istediğin şekilde ayarlanabiliyor, seçenek bol.
Basit bir yazılıma sahip.
Piyasada bolca renk ve switch çeşidi var.

Ürünün Eksileri
Markanın diğer modellerine kıyasla bu modelde TFT ekran bulunmuyor (aynı modelin TFT ekranlı 2 farklı renk seçeneği olan modeli de yurt dışında satılıyor. Ben bu incelemeyi hazırladığımda Türkiye'de "stoğu bitmiş" şeklinde gözüküyordu).
Klavye İngilizce yani tuş kapaklarının üzerinde Türkçe karakterler bulunmuyor.
%75 olduğu için numpad ve multimedya tuşlarından mahrum kalmış.
Tuş kapakları şeffaf olmadığı için gece tuşları okumayı zorlaştırıyor.
Mac'e uyumlu olsa bile tuş kapaları tamamen Windows karakterlere göre üretilmiş.
Yazılımın arayüzü 2000'lerden kalma, klavyeye oranla markanın bütünlüğüne yakışmayan bir kalite.

Alınır mı Alınmaz mı?
Objektif bir şekilde ürünün artılarını ve eksilerini yan yana koyunca gerek güncel fiyatı, gerek markanın güvenilirliği, gerek batarya kapasitesi, gerek tuş ve switch kalitesi ve 1 aylık deneyimime dayanarak kesinlikle alınır diyorum. Ancak TFT ekran istiyorsanız ya da İngilizce klavye gibi unsurlar sizin için sorun olacaksa başka modellere bakmanızda fayda var. Buraya kadar okuduysanız ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. Gününüz güzel geçsin

Son düzenleyen: Moderatör:
Eline sağlık.

Tu

Tuşlara tıkladığımızda sadece klavyedeki tıkladığımız tuşların yandığı bir özellik var mı?

Önceki inceleme yazınızı da keyifle okudum, bunu da öyle. Ajazz klavyeleriyle deneyiminizin olumlu olduğunu fark ettim.

O yüzden size şunu sormak istiyorum :

Ajazz AK870 V2 hakkında ne düşünüyorsunuz? Hem TFT ekranı bulunuyor hem knob'u var hem de 10.000 Mah Bataryaya sahip. Tavsiye eder misiniz?

Ayrıca bugün sıfırdan bir klavye alacak olsanız hangisini tercih edersiniz?

Ajazz AK820 Pro
AJAZZ AK820 Max Plus
Ajazz AK870 V2

Objektif fikirlerinizi merak ediyorum.

Klavye konusunda fikir ve tecrübelerinize güvendiğimden dolayı sizlere de sormak istiyorum.

@michaelscofield @23783 @21312

Dipnot : TFT Ekran ve Knop olması cezbediyor beni. O yüzden Pro ve V2 model arasında gidip geliyorum. Hem TFT ekran hem Knop olursa şahane olur ama sadece Knop olması da kâfi benim için.
Objektif fikirlerinizi merak ediyorum.

Klavye konusunda fikir ve tecrübelerinize güvendiğimden dolayı sizlere de sormak istiyorum.

@michaelscofield @23783 @21312

Son düzenleme:
Çok ürün bilgisi olmayan bir model. Flying Fish Switch yerine Gift Switch alırdım AK820 Pro'da.
Peki direkt ajazz türkiye sitesinden almak güvenilir midir? Aşağıya linki bıraktım

Evet güvenilir. Trendyol'dan ürün alıyor gibi düşünün. Ek olarak G75 Pro'da bakabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…