Talent

Uzman
Elimde belli miktar bir para var ve bu para ile bir yatırım yapmak istiyorum. Kenarda altın, hisse senedi, vs. var ve portföyü genişletmek için bir de fon almak istedim ve Akbank mobilden fonlara baktığımda aft "ak portföy yeni teknolojiler yabancı hisse senedi fonu" gördüm ve getirdiği karı görünce almaya karar verdim. Fakat temel bilgilerine baktığımda %10 vergilendirme var. İlk defa gördüm, bu nedir acaba bilen birisi açıklayabilir mi? @12578 hocam sen yardımcı olabilirsin belki.

Her fonda stopaj vardır. Parayı çektiğiniz anda net karınızın 10%'u stopaj vergisi olarak otomatik düşülür. Çoğu fonda 15% aslında. Çok fazla kar ederseniz(eğer ederseniz) ayrıca gelir vergisi de ödemek gerekebiliyor ama tam miktarını bilmiyorum. Seçilen kağıtların çoğu adından da anlaşılabileceği üzere Amerikan yabancı teknoloji firmalarının kağıtları ki direkt çok yüksek riskli yatırım olarak nitelendirilebilir. Şu anda bu fon içerisinde bu hisseler tutuluyor, zamanla strateji ve seçilen kağıtlar değişebilir: https://www.akportfoy.com.tr/doc/6044 Bilgilendirme amaçlıdır, yatırım tavsiyesi değildir.

Elimde belli miktar bir para var ve bu para ile bir yatırım yapmak istiyorum. Kenarda altın, hisse senedi, vs. var ve portföyü genişletmek için bir de fon almak istedim ve Akbank mobilden fonlara baktığımda aft "ak portföy yeni teknolojiler yabancı hisse senedi fonu" gördüm ve getirdiği karı görünce almaya karar verdim. Fakat temel bilgilerine baktığımda %10 vergilendirme var. İlk defa gördüm, bu nedir acaba bilen birisi açıklayabilir mi? @12578 hocam sen yardımcı olabilirsin belki.
Öncelikle merhabalar. @Cruslan hocamın dediği gibi her fonda stopaj vardır. Buradaki stopajı ise şu şekilde ödersiniz, örneğin 100.000TL yatırdınız, 1 ay sonra o para 110.000TL oldu. Siz o 10.000TL kazancınızın %10'u olan 1.000TL'yi stopaj olarak ödersiniz. Tabii ben burada ödersiniz diyorum ancak satım yaptığınızda otomatik olarak düşülür. Yani bir şey yapmanıza gerek kalmaz.

Öncelikle merhaba. @Cruslan hocamın dediği gibi her fonda stopaj vardır. Buradaki stopajı ise şu şekilde ödersiniz, örneğin 100.000TL yatırdınız, 1 ay sonra o para 110.000TL oldu. Siz o 10.000TL kazancınızın %10'u olan 1.000TL'yi stopaj olarak ödersiniz. Tabii ben burada ödersiniz diyorum ancak satım yaptığınızda otomatik olarak düşülür. Yani bir şey yapmanıza gerek kalmaz.

Hmm anladım. Peki diyelim o 1 ay içinde bir artış olmadı aksine düşüş oldu bu durumda ne oluyor? Ve her ay fiks olarak mı kesiyir bunu yoksa sadece kazanç sağladığımız ayda mi? Kusura bakmayın müşteri hizmetlerine bağlanmaya çalıştım sabahtan beri baglanamadim biraz kafanızı agriticam burada

Hmm anladım. Peki diyelim o 1 ay içinde bir artış olmadı aksine düşüş oldu bu durumda ne oluyor? Ve her ay fiks olarak mı kesiyir bunu yoksa sadece kazanç sağladığımız ayda mi? Kusura bakmayın müşteri hizmetlerine bağlanmaya çalıştım sabahtan beri baglanamadim biraz kafanızı ağrıtacağım burada.
Fon fiyatı yükselip düşer. Zarar ederse fon satmak istediğinizde aldığınızdan daha düşük fiyatla satarsınız. Sadece net kâr elde ettiğiniz zaman ettiğiniz kârın stopajı otomatik olarak kesilir.