Benim gördüğüme göre platformdan platforma değişiyor. Bazı platformlar hala sadece telefon numarasını yazıp o telefona gelecek kodu girince hesaba girmeye izin veriyor. Örneğin TikTok.
TikTok mesajlarda uzun süre uçtan uca şifreleme bile getirmedi. Sizce kullanıcısını önemseyen bir platform mu kendisi?

Veri silmek dedim ama asıl kast ettiğim hesabın sıfırlanması.
Kurumlara ulaştığınız takdirde tabii ki yapılıyor. Numaranın size ait olduğunu kanıtlamanız yeterli. Zaten artık numara alırken bile e-Devlet üzerinden onay veriyorsunuz. Eskiden sadece TC numarası ile telefon numarası alabiliyordunuz. Ayrıca Papara, İninal'de hesap açıp para gönderebiliyordunuz. Ben sadece TC ile açanlardan biriyim. Malum sızıntının devlet de farkında ama saman altı etmeye çalışıyorlar. Bizim güvenliğimiz adı altında kendilerini koruyorlar.

TikTok mesajlarda uzun süre uçtan uca şifreleme bile getirmedi. Sizce kullanıcısını önemseyen bir platform mu kendisi?

Benim gördüğüme göre platformdan platforma değişen bir şey çok. Örneğin Facebook ve X de eğer telefonunuz kayıtlıysa hesapta ve hesabınızda iki aşamlı doğrulama açık değilse sadece hesaba kayıtlı olan mobil hatta erişiminizin olmasına dayanarak hesaba girmenize izin veriyor.

Ama mesala Google ve Apple sistemlerini bu riske çok daha dayanıklı tasarlamış. Bunlar mobil hatta erişimi sadece hesabın sahibi olduğunuzu kanıtlamanın bir aşaması görüyor ve tek başına yetmiyor. Apple hesabınızın şifresini sıfırlarken SMS doğrulaması yapsanız bile bununla yetinmeyip genelde hesaba kayıtlı ödeme bilgileri gibi ek güvenlik soruları soruyor.

Benim gördüğüme göre platformdan platforma değişen bir şey çok. Örneğin Facebook ve X de eğer telefonunuz kayıtlıysa hesapta ve hesabınızda iki aşamlı doğrulama açık değilse sadece hesaba kayıtlı olan mobil hatta erişiminizin olmasına dayanarak hesaba girmenize izin veriyor.

Ama mesala Google ve Apple sistemlerini bu riske çok daha dayanıklı tasarlamış. Bunlar mobil hatta erişimi sadece hesabın sahibi olduğunuzu kanıtlamanın bir aşaması görüyor ve tek başına yetmiyor. Apple hesabınızın şifresini sıfırlarken SMS doğrulaması yapsanız bile bununla yetinmeyip genelde hesaba kayıtlı ödeme bilgileri gibi ek güvenlik soruları soruyor.
Google ve Apple içinde payment gibi servisler olduğu için öyle. Türkiye'de yasaklı oldukları için kullanılmıyor, bilmemeniz normal. Basit bir sosyal medya hesabı için gereksiz uğraş. Zaten sosyal medya hesaplarının kullanım hakları da kullanıcıya ait değil. Hesap baştan aşağı yok edilse bile desteğe ulaştığınızda geri yüklüyorlar.

En az 10 yıldır yapılıyor bu. Güvenlik açığı olduğunu düşünmüyorum. Bir zahmet hırtlık yapmayın ve faturanızı ödeyin. Kimse elinizden numaranızı almıyor. Hadi yaptınız, numara satıldıktan sonra hırtlığa devam edip sürekli WhatsApp doğrulama kodu gönderip durmayın.
Kardeşime numara aldığımda az uğraştırmadı bu hırtlar.