Geçmişte AKN veya AKK adıyla kullanılan uygulama vardı. "Adil Kullanım Noktası" veya "Adil Kullanım Kotası" denen bu zırvalık tonla para ödediğiniz hizmeti baltalıyordu. Elbette kotasız paketler vardı ama fiyatları çılgıncaydı. İnternet bu ülkede asla ucuz olmadı. Görünüşe göre devam edecekmiş gibi görünüyor.
AKK dönemi tarifeler....webp
AKN, paketinizde geçerli olan kotanın dolması sonrasında download hızının düşmesine yönelik bir uygulama. Diyelim 8Mbps 50GB paket kullanıyorsunuz. 50GB AKN dolunca paketinizin hızı ne olursa olsun 1Mbps'e kadar sınırlandırılıyordu. X'e kadar demek zorundayım çünkü 800Kbps üzerini gören şanlı sayılabilirdi. Bunun uygulanma nedeni hem başka bir firmanın baskı yapıp bildiğimiz çocuk gibi ağlaması hem de o dönem var olan ortaklaşma kullanımın önüne geçmekti. Tabii engel olunamadı. Hala sınırsız paket seçeneği var. O dönem TT'nin A**ap elinde olması, onları durdurulmaz yapıyordu. Nedenini sormayın, biliyorsunuz.

Bu saçma uygulamanın kalkması için kullanıcılar sesini duyurabildi. Bir MV'ye ulaşıp konuyu meclise taşıdılar ve bir şekilde partiler bunun oy sağlayabileceğini düşündü. Talep azımsanacak gibi değildi ve partiler için gündemin en büyük sorununa evirilmişti. Bunu talep eden kullanıcıların genç olması ve her yerden şikayet/talep etmesi yüzünden giderek büyüdü...

TBMM sonrasında ara geçiş dönemi yaşandı. Önce AKN'ye ulaşınca paket hızınız ne olursa olsun 3Mbps'e kadar seviyesine yükseldi. Ardından kullandığınız pakete göre değişti. Tabii biz kalkmasını istiyorduk. Benim gibi tonla kullanıcı vardı. Baskıya devam edildi. Önce kalkmayacak dendi aşırı tepki aldı. Sonrasında kaldırıldı. Çok sancılı ve bir tık uzayan bir süreç oldu. Günün sonunda partilere atılan maillere "bunu yapmazsanız oy yok!" yazısı kazandı.

Paketlerin AKN sonrası hızı.webp

Tabii en güncel tablo bu mu hatırlamıyorum. Buradaki hızlar 2 veya 3 kez düzenlendi. En günceli olmasa bile fikir beyan etmesi açından değerli :)

AKN'siz döneme geçişte yaşlı kesim bundan rahatsız oldu. Paketlerin fiyatları artması yüzünden buna destek verenlere sövdüler. "35GB nerenize yetmiyordu?", "Allah belanızı versin, sizin yüzünden paketlerin fiyatı uçtu", "Sizler vatan hainisiniz" ve "Sizler devleti zarara uğratıyorsunuz!" gibi saçma tepkileri Facebook üzerinde sıkça görüyorduk. Benim 60TL ödediğim 50GB AKN'li paket, AKN kalması sonrasında 72TL olmuştu. Fiyatlar aşırı da uçmamıştı. Bir paket sigara parasına yakın bir artış olmuştu. Tabii hız 50Mbps'e gelince 3 paketi bulabiliyordu. VDSL gelir seviyesi yüksek yerlerde vardı.

Günümüzde de bu tepkiler değişmedi aslında. Bugun en düşük paketin 200-300Mbps olmasını savunuyorum. Bir yapıya 2'den fazla firmanın altyapı getirmemesini savunuyorum. Bununla dalga geçiyorlardı. 2 yıl sonrasında oyunları boyutu 200GB'i aşmış durumda. O insanları şimdi fiber gelir mi konularında görüyoruz. Bizim halkın en büyük kusur hakkı olanı talep etmemek ve hakkını talep edeni baltalamaktır!

Son düzenleme:
Hocam bari Vodafone Redbox falan baksin arkadasiniz bazi operatorler yerlere gore degisik cekiyor. Mesela benim Vodafone Ankara'nin gobeginde ve Etimesgut'ta durmadan sinyal kesiliyordu 2021 yiliydi. Fakat Turkcell kullanan babamin Full cekiyordu. Simdi koydeyim benim Vodafone Full cekiyor babamin Turkcell hatti cok yavas. Size tavsiyem arkadasiniz operator degistirsin. Ayni hizmeti veren TT veya Vodafone'a bakmali.

Yurtta kalıyoruz. Kablolu bağlayamıyoruz yani. Kutu zaten mobil hat ne kadar çekerse en fazla o kadar çekiyor. Gaza gelip 12 aylık yaptırmasa iptal et derdim ama elden bir şey gelmiyor.

Bunun uygulanma nedeni hem başka bir firmanın baskı yapıp bildiğimiz çocuk gibi ağlaması hem de o dönem var olan ortaklaşma kullanımın önüne geçmekti.

Adaleti zamanında sağlamış oldukları için tebrik ederim (!). Bu tür bir uygulama olsa olsa bizim gibi ülkelerde olur zaten.

Detaylı anlatım için elinize sağlık, teşekkürler. Güzel bir gerçekle noktalamışsınız:
Bizim halkın en büyük kusur hakkı olanı talep etmemek ve hakkını talep edeni baltalamaktır!
Refahtan gıcık kapıyoruz. İmkan varken rahat yaşamayalım, onun yerine nefes alabildiğimize şükredelim. Mantıklı.

Arkadaşım yurtta limitsiz için 1300TL veriyor. 2 Mb/s üstünü göremiyor.

Herhalde 2 MB/s demek istediniz, değil mi? 16 Mbps limitsiz paketini hatırladım da emin olmak için sordum.

Ben de bulunduğum yerde Superbox'a muhtaç kaldım. Limitsiz fazla mantıksız geldiği için 200 GB'lık paketi seçmiştim, aylık 450 TL ödüyorum.

Yurtta kalıyoruz. Kablolu bağlayamıyoruz yani. Kutu zaten mobil hat ne kadar çekerse en fazla o kadar çekiyor. Gaza gelip 12 aylık yaptırmasa iptal et derdim ama elden bir şey gelmiyor.
Hocam superbox ile ayni zaten dedigim olay. Kablo falan yok.

Mayıs ayından bu yana sadece benim mahallemi etkileyen 5-6 kablo çalıntısı meydana geldi. Her seferinde 30 metrelik içi bakırla dolu kilolarca kabloyu çaldırmak daha çok işlerine geliyor galiba halbuki dediğiniz gibi bir işlemi yapsalardı bu kadar masraf olmazdı. Ben ilgileneceklerini sanmıyorum direkt olarak deprem bölgesine dadanmış yamyamlar var, televizyon kanallarının yayın kablolarını kesiyorlar ben direkt Türk Telekom Genel Müdürlüğüne gittim oradaki kadın bana Türk Telekom'un artık ilgilenmeyeceğini söyledi ve bana direkt kablo firmasının adresini verdi. Kendi ağızlarıyla söylüyorlar ilgilenmediklerini. Ben en son dedim bu kadar kablo hırsızlığı oluyor siz neden kabloları yer altından geçirmiyorsunuz kadın bana dedi ki o işlem çok uzun bir işlem en az 3 ay alır bende tamam o zaman dedim kendi bildiğimi yaptım şimdiye kadar çalınmadı bakalım sonrasında ne olacak ? Deprem bölgesinde hiçbir şey iyi gitmiyor zaten. En son internet kablom çalındığında 2.5 ay boyunca internetsiz kaldım ben binlerce lira telefon faturası ödedim bu süre zarfında ve en son müşteri hizmetlerini aradığımda kadın bana şikayet kayıtlarınızı teknik ekip görmezden gelmiş başka bir açıklaması yok dedi yani kendileri de kabulleniyorlar nasıl sorumsuz olduklarını.
Deprem bolgesinde hirsizlik yapan igrenc yaratiklar. Gercekten cok uzuluyorum. Insanlar can cekisiyor birileri hirsizlik pesinde.

İlginç bir bilgi: Bu kampanyayı başlatan arkadaşın kurduğu Whatsapp grubunda 8.5 yıldır duruyorum. O grup sayesinde iyi arkadaşlar edindim.

Garip zamanlardı. DH'de konuda ne kavgalar dönüyordu o sıralar. Twitter'da sürekli bi TT olup haberlere ulaşma çabası, yapılan afişleri sokaklara asmak falan. En sonunda zor da olsa halloldu.

Son düzenleme:
@Lee Yubin Hız ve mobil kotalar konusunda da bir şeyler yapılması gerekiyor. Bize verdikleri 10-20 GB internet yurt dışında belki para bile etmiyor.
Verdikleri rezil hız ayrı bir komedi zaten. İnsanlar mobil veriyle 500Mbps alabiliyor. Ben baz istasyonunun yanında 40'a şükrediyorum.

@Lee Yubin Hız ve mobil kotalar konusunda da bir şeyler yapılması gerekiyor. Bize verdikleri 10-20 GB internet yurt dışında belki para bile etmiyor.
Verdikleri rezil hız ayrı bir komedi zaten. İnsanlar mobil veriyle 500Mbps alabiliyor. Ben baz istasyonunun yanında 40'a şükrediyorum.
Bir şeylerin değişimi için yine örgütlenmek, kampanya başlatmak şart. Ama artık bu devirde devlet düşmanı mı ilan ediliriz, Filistin düşmanı mı ilan ediliriz, islam düşmanı mı ilan ediliriz, f*tocu mu ilan ediliriz, orası hükümetin keyfine bağlı.