Geçmişte AKN veya AKK adıyla kullanılan uygulama vardı. "Adil Kullanım Noktası" veya "Adil Kullanım Kotası" denen bu zırvalık tonla para ödediğiniz hizmeti baltalıyordu. Elbette kotasız paketler vardı ama fiyatları çılgıncaydı. İnternet bu ülkede asla ucuz olmadı. Görünüşe göre devam edecekmiş gibi görünüyor.
AKK dönemi tarifeler....webp
AKN, paketinizde geçerli olan kotanın dolması sonrasında download hızının düşmesine yönelik bir uygulama. Diyelim 8Mbps 50GB paket kullanıyorsunuz. 50GB AKN dolunca paketinizin hızı ne olursa olsun 1Mbps'e kadar sınırlandırılıyordu. X'e kadar demek zorundayım çünkü 800Kbps üzerini gören şanlı sayılabilirdi. Bunun uygulanma nedeni hem başka bir firmanın baskı yapıp bildiğimiz çocuk gibi ağlaması hem de o dönem var olan ortaklaşma kullanımın önüne geçmekti. Tabii engel olunamadı. Hala sınırsız paket seçeneği var. O dönem TT'nin A**ap elinde olması, onları durdurulmaz yapıyordu. Nedenini sormayın, biliyorsunuz.

Bu saçma uygulamanın kalkması için kullanıcılar sesini duyurabildi. Bir MV'ye ulaşıp konuyu meclise taşıdılar ve bir şekilde partiler bunun oy sağlayabileceğini düşündü. Talep azımsanacak gibi değildi ve partiler için gündemin en büyük sorununa evirilmişti. Bunu talep eden kullanıcıların genç olması ve her yerden şikayet/talep etmesi yüzünden giderek büyüdü...

TBMM sonrasında ara geçiş dönemi yaşandı. Önce AKN'ye ulaşınca paket hızınız ne olursa olsun 3Mbps'e kadar seviyesine yükseldi. Ardından kullandığınız pakete göre değişti. Tabii biz kalkmasını istiyorduk. Benim gibi tonla kullanıcı vardı. Baskıya devam edildi. Önce kalkmayacak dendi aşırı tepki aldı. Sonrasında kaldırıldı. Çok sancılı ve bir tık uzayan bir süreç oldu. Günün sonunda partilere atılan maillere "bunu yapmazsanız oy yok!" yazısı kazandı.

Paketlerin AKN sonrası hızı.webp

Tabii en güncel tablo bu mu hatırlamıyorum. Buradaki hızlar 2 veya 3 kez düzenlendi. En günceli olmasa bile fikir beyan etmesi açından değerli :)

AKN'siz döneme geçişte yaşlı kesim bundan rahatsız oldu. Paketlerin fiyatları artması yüzünden buna destek verenlere sövdüler. "35GB nerenize yetmiyordu?", "Allah belanızı versin, sizin yüzünden paketlerin fiyatı uçtu", "Sizler vatan hainisiniz" ve "Sizler devleti zarara uğratıyorsunuz!" gibi saçma tepkileri Facebook üzerinde sıkça görüyorduk. Benim 60TL ödediğim 50GB AKN'li paket, AKN kalması sonrasında 72TL olmuştu. Fiyatlar aşırı da uçmamıştı. Bir paket sigara parasına yakın bir artış olmuştu. Tabii hız 50Mbps'e gelince 3 paketi bulabiliyordu. VDSL gelir seviyesi yüksek yerlerde vardı.

Günümüzde de bu tepkiler değişmedi aslında. Bugun en düşük paketin 200-300Mbps olmasını savunuyorum. Bir yapıya 2'den fazla firmanın altyapı getirmemesini savunuyorum. Bununla dalga geçiyorlardı. 2 yıl sonrasında oyunları boyutu 200GB'i aşmış durumda. O insanları şimdi fiber gelir mi konularında görüyoruz. Bizim halkın en büyük kusur hakkı olanı talep etmemek ve hakkını talep edeni baltalamaktır!

Son düzenleme:
Şu konu özellikle mobilde büyük sorun Avrupa sınırsız sınırsız diye reklam yapıyor biz halen 10 GB 20 GB.
Adamlar sinirsiz kullaniyor ve ek olarak fiyatlar bedava. Harcliklariyla bile odeyebiliyorlar genc yastakiler sinirsiz mobil kullanima. Biz kasitli olarak bu durumda tutuluyoruz. Arap Telekom upload hizlarini daha yeni yeni acmaya basladi, halbuki hep altyapilar rahatlikla 10-15 ustunu destekliyordu. Icerisi dolu ama musluklari kisiyorlar, meshur sozumuzu hatirlatiyor bana, porsiyonlari kucultelim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Onu çözmek şu anki yönetimde çok zor be abi :D

Gecen Habertürk programinda bir ogretim uyesi bu durumdan bahsetmisti. Dedi ki 3 milyar dolar lazimmis internet yatirimi icin Avrupa seviyesine gelmek icin. Ve bilin bakalim suncuu ne yapti o sirada? Eline telefonu aldi ve ogretim uyesinin sozunu kesti ve basladi anlatmaya internetim cok hizli hiç gerek yok. Gayet hizli internetimiz var. Dagin basinda bile cok hizli cekiyor. Ogretim uyesi ise biliyor kraldan cok kralci oldugunu ve susuyor ustelemiyor. Kisacasi kraldan cok kralci insanlar oldugu surece bizden bir halt olmaz.

Bizim gibi Superbox falan kullananlar hâlâ kota ile uğraşıyor. Limitsiz var ama onda da 15 Mbps sınırı var.

Buna gecen baktim Vodafone Redbox var fakat o da 5 Mbps hizla hizmet veriyor. 10 Mbps falan olsa alirdim. Ayrica kotali.

BTK ne yapıyor merak etmiyor değilim. Bizim adımıza olumlu bir hareketi yok. Baskı gelmedikçe firmaları korumaktan öteye geçmiyorlar.

Turkcell geçmişte yarattığı kalite algısının ekmeğini yiyor. Aynı olayı başka firma yapsaydı emin olun kepçeyle toprak atarlardı...

Maalesef şu Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), CİMER, Türk Telekom ve Turkcell Superonline kadar berbat şirket görmedim. BTK'ya yazıyorsun kuruma iletiyor kurum başından salıyor. CİMER'den Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı (UAB) yazıyorsun BTK'ya iletiyor onlarda ilgili kuruma şikayet açın diyor. Şu an başka nereye başvuracağım bilmiyorum. Tüketici Hakları'na kadar geldim ama başvursam bile tahmini duruma göre rahat 5-6 ay beklersin.

Arkadaşım yurtta limitsiz için 1300TL veriyor. 2 Mb/s üstünü göremiyor.
Hocam bari vodafone RedBox falan baksin arkadasiniz bazi operatorler yerlere gore degisik cekiyor. Mesela benim vodafone Ankaranin gobeginde ve etimesgutta durmadan sinyal kesiliyordu 2021 yiliydi. Fakat turkcell kullanan babamin full cekiyordu. Simdi koydeyim benim vodafon full cekiyor babamin Turkcell hatti cok yavas. Size tavsiyem arkadasiniz operator degistirsin. Ayni hizmeti veren TT veya Vodafone'a bakmali.

Gecen Habertürk programinda bir ogretim uyesi bu durumdan bahsetmisti. Dedi ki 3 milyar dolar lazimmis internet yatirimi icin Avrupa seviyesine gelmek icin. Ve bilin bakalim suncuu ne yapti o sirada? Eline telefonu aldi ve ogretim uyesinin sozunu kesti ve basladi anlatmaya internetim cok hizli hiç gerek yok. Gayet hizli internetimiz var. Dagin basinda bile cok hizli cekiyor. Ogretim uyesi ise biliyor kraldan cok kralci oldugunu ve susuyor ustelemiyor. Kisacasi kraldan cok kralci insanlar oldugu surece bizden bir halt olmaz.

Buna gecen baktim Vodafone Redbox var fakat o da 5 Mbps hizla hizmet veriyor. 10 Mbps falan olsa alirdim. Ayrica kotali.
Gayet hızlı internet mi ? İnternet kablomu çaldılar 5 kere en son gittim ağacı kestim ki bir daha çalmasınlar (: Kabloyu elektrik direklerinden geçiriyorlar ülkenin çoğu yerinde bu mu hızlı internetmiş ?

Gayet hızlı internet mi? İnternet kablomu çaldılar 5 kere en son gittim ağacı kestim ki bir daha çalmasınlar :) Kabloyu elektrik direklerinden geçiriyorlar ülkenin çoğu yerinde bu mu hızlı internetmiş?

Oyle hocam. Fakat iste basima is acmamak icin ve sosyal de ban yememek icin susuyorum.

Oyle hocam. Fakat iste basima is acmamak icin ve sosyal de ban yememek icin susuyorum.
Ben deprem bölgesinde yaşıyorum. Bulunduğum yerde altyapı olmasına rağmen kablo elektrik direklerinden çekildiği için en fazla 16mbps hız alabiliyorum çünkü sinyal düşüyor yüksek katta olduğumdan. Alt mahallelerde depremden bu yana interneti olmayan arkadaşlarım var.

Ben deprem bölgesinde yaşıyorum. Bulunduğum yerde altyapı olmasına rağmen kablo elektrik direklerinden çekildiği için en fazla 16mbps hız alabiliyorum çünkü sinyal düşüyor yüksek katta olduğumdan. Alt mahallelerde depremden bu yana interneti olmayan arkadaşlarım var.
Evet hocam. Iste birileri gidip oraya mobil şebeke kurmak istemiyor para gider diye. Insanligin en dogal hakki internete erisim. Ayrica deprem bolgesi yani. Cimere ve Twitterdan baslik acin destekleyelim hatta konu acin burada sesinizi duyumak icin elimden geleni yaparim.

Evet hocam. Iste birileri gidip oraya mobil şebeke kurmak istemiyor para gider diye. Insanligin en dogal hakki internete erisim. Ayrica deprem bolgesi yani. Cimere ve Twitterdan baslik acin destekleyelim hatta konu acin burada sesinizi duyumak icin elimden geleni yaparim.
Mayıs ayından bu yana sadece benim mahallemi etkileyen 5-6 kablo çalıntısı meydana geldi. Her seferinde 30 metrelik içi bakırla dolu kilolarca kabloyu çaldırmak daha çok işlerine geliyor galiba halbuki dediğiniz gibi bir işlemi yapsalardı bu kadar masraf olmazdı. Ben ilgileneceklerini sanmıyorum direkt olarak deprem bölgesine dadanmış yamyamlar var, televizyon kanallarının yayın kablolarını kesiyorlar ben direkt Türk Telekom Genel Müdürlüğüne gittim oradaki kadın bana Türk Telekom'un artık ilgilenmeyeceğini söyledi ve bana direkt kablo firmasının adresini verdi. Kendi ağızlarıyla söylüyorlar ilgilenmediklerini. Ben en son dedim bu kadar kablo hırsızlığı oluyor siz neden kabloları yer altından geçirmiyorsunuz kadın bana dedi ki o işlem çok uzun bir işlem en az 3 ay alır bende tamam o zaman dedim kendi bildiğimi yaptım şimdiye kadar çalınmadı bakalım sonrasında ne olacak ? Deprem bölgesinde hiçbir şey iyi gitmiyor zaten. En son internet kablom çalındığında 2.5 ay boyunca internetsiz kaldım ben binlerce lira telefon faturası ödedim bu süre zarfında ve en son müşteri hizmetlerini aradığımda kadın bana şikayet kayıtlarınızı teknik ekip görmezden gelmiş başka bir açıklaması yok dedi yani kendileri de kabulleniyorlar nasıl sorumsuz olduklarını.