Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Yalova/Merkez
Hocalarım merhaba.
Bugün yurt dışı iPhone 8 satın aldım, akşamında IMEI kontrol ettiğimde "çalıntı IMEI" yazıyordu.
Aldığım adama yazdım, yarın geri alacağını söyledi ama engellerse vs. ne yapmam gerekiyor?
İlanın ekran görüntüleri mesajlar vs. hepsi duruyor ekran görüntüsü şeklinde.

Çözüm
Merhaba,

Aslında yapılacak şeyler diğer üyeler tarafından az çok bahsedilmiş. Bana kalırsa uzlaşmaya çalışarak zaman kaybediyorsunuz, karşınızdaki kişi sizi oyalıyor. Şöyle düşünün, bir suç işlenmiş görünüyor, bu suça konu olan telefon da size satılmış durumda, siz bu durumu fark ettiğinizi karşı tarafa iletiyorsunuz ama karşı taraf gayet rahat bir şekilde parayı kullandığını ve 1 hafta sonra size iade edeceğini söylüyor. Gerçekten bu durumdan çekinen ve pişman olan bir kişi, korkudan biriden borç alır ve sizin paranızı iade ederdi.

Bu yüzden vakit kaybetmeden en yakın karakola veya bulunduğunuz bölgedeki en yakın adliyedeki nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olun. Elinizde zaten birtakım konuşmalar var mış. Onları da sunun. Şayet telefonun ücreti banka kanalıyla gönderildiyse dekontu da paylaşın, ki o dekontta muhatabın adı soyadı da yazıyor olacak.

İster ödeme banka kanalıyla yapılsın ve dekontta kişinin adı soyadı görünsün isterse de ödeme elden yapılmış olsun ve muhatabın adını soyadını bilmiyor olun, hiç fark etmez. Siz şikayetinizi yapın. İlerleyen aşamada savcı o kişiyi tespit edecek. Kişi tespit edildikten sonra da paranızın iadesi için ayrıca bir alacak davası açabilirsiniz.

Savcılık şikayeti ve devamında açılacak ceza davası neticesinde verilen karar bir ceza kararıdır. Size alacağınızı iade eden bir karar değildir. Bu yüzden kişi tespit edildikten sonra ayrıca bir alacak davası açarak ödediğiniz paranın iadesini talep edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.
Aslında sorun 2. elde değil bunun uyarısını nerede görsem yaparım. 2. el telefon alışımda cihazda ilk baktığım şey sensörler yerine IMEI ve SIM kart yuvasıdır. Böylelerine 2 kez denk geldim hatta denk geldiklerimden biride takas yaptığım dönem iPhone 8'di adama bunu belirttiğim gibi sipariş çıktı diyip motorla toz oldu.

Geçmiş olsun cihazı karakola götürün ama para konusunda üstüne bir bardak soğuk su içebilirsiniz.

@Zeyvra, @EDCrasher, aldığım eleman ile konuştum cihazı 2018'de akrabası MediaMarkt'dan almış faturasının olduğunu bulursada atacağını söyledi e-Devlet'ten çalıntı durumu gerçekten sahibi ise kaldırabiliyormuş galiba bakacağını söyledi.

@erdym,

Evet ama çok uğrastırıyor benim de telefonum çalındı bir kez ve 2-3 hafta savcılığa git gel yaptım hatta benim bahtsızlığım mıdır bilinmez güvenlik saatimi yürütmüş 1 saat onu da güvenliklerle aradık tam oldu :D

Evet ama çok uğrastırıyor benim de telefonum çalındı bir kez ve 2-3 hafta savcılığa git gel yaptım hatta benim bahtsızlığım mıdır bilinmez güvenlik saatimi yürütmüş 1 saat onu da güvenliklerle aradık tam oldu :D

Parayı yedim dedi cuma günü işten haftalığımı alacağım o zaman getir geri ver dedi cihazı, o zaman alır inşallah polise gideceğim yoksa.

Parayı yedim dedi cuma günü işten haftalığımı alacağım o zaman getir geri ver dedi cihazı, o zaman alır inşallah polise gideceğim yoksa.
Bu iş pek hayra alamet değil gibi hocam ama hayırlısı, sürekli oyalıyor gibi gözüküyor. Parayı yedim, en büyük sallamalardan genelde.

Bu iş pek hayra alamet değil gibi hocam ama hayırlısı, sürekli oyalıyor gibi gözüküyor. Parayı yedim, en büyük sallamalardan genelde.

Cuma günüde oyalarsa polise gideceğim hocam aldığım cihaz çalıntı çıktı diye ilanın fotoğrafları mesajlar vs hepsinin ekran görüntüsü duruyor sıkıntı olur mu?

Cuma günüde oyalarsa polise gideceğim hocam aldığım cihaz çalıntı çıktı diye ilanın fotoğrafları mesajlar vs hepsinin ekran görüntüsü duruyor sıkıntı olur mu?

Büyük ihtimalle seni oyaliyor MediaMarkt vatan gibi yerden aldıysa ki ben çok aldım bir kere bile IMEI kaçak çıkmadı seni saf buldu kandırıyor kanma bunlara.

Cuma günü de oyalarsa polise gideceğim hocam aldığım cihaz çalıntı çıktı diye ilanın fotoğrafları mesajlar vs hepsinin ekran görüntüsü duruyor sıkıntı olur mu?
Cuma gününe tam 6 gün var, bu süreçte risk alacaksınız. Karşıdaki kişi sizin onunla irtibata geçebileceğiniz her şeye engel koyabilir. Cihazı alırken de elinizde bir sözleşme veya kağıt imzalatmadığınız için, maalesef ki durum biraz daha çıkmaza giriyor gibi. Siz yine de konuşmaların fotoğrafını alarak iyi yapmışsınız. Polis için bu, elinizdeki iddiayı güçlendirir. Bu kadar bahsedeyim ve, hukuki kısmı için kalan kısmı @Şişman Adam hocamıza bırakayım.

Merhaba,

Aslında yapılacak şeyler diğer üyeler tarafından az çok bahsedilmiş. Bana kalırsa uzlaşmaya çalışarak zaman kaybediyorsunuz, karşınızdaki kişi sizi oyalıyor. Şöyle düşünün, bir suç işlenmiş görünüyor, bu suça konu olan telefon da size satılmış durumda, siz bu durumu fark ettiğinizi karşı tarafa iletiyorsunuz ama karşı taraf gayet rahat bir şekilde parayı kullandığını ve 1 hafta sonra size iade edeceğini söylüyor. Gerçekten bu durumdan çekinen ve pişman olan bir kişi, korkudan biriden borç alır ve sizin paranızı iade ederdi.

Bu yüzden vakit kaybetmeden en yakın karakola veya bulunduğunuz bölgedeki en yakın adliyedeki nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olun. Elinizde zaten birtakım konuşmalar var mış. Onları da sunun. Şayet telefonun ücreti banka kanalıyla gönderildiyse dekontu da paylaşın, ki o dekontta muhatabın adı soyadı da yazıyor olacak.

İster ödeme banka kanalıyla yapılsın ve dekontta kişinin adı soyadı görünsün isterse de ödeme elden yapılmış olsun ve muhatabın adını soyadını bilmiyor olun, hiç fark etmez. Siz şikayetinizi yapın. İlerleyen aşamada savcı o kişiyi tespit edecek. Kişi tespit edildikten sonra da paranızın iadesi için ayrıca bir alacak davası açabilirsiniz.

Savcılık şikayeti ve devamında açılacak ceza davası neticesinde verilen karar bir ceza kararıdır. Size alacağınızı iade eden bir karar değildir. Bu yüzden kişi tespit edildikten sonra ayrıca bir alacak davası açarak ödediğiniz paranın iadesini talep edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Çözüm
Merhaba,

Bu yüzden vakit kaybetmeden en yakın karakola veya bulunduğunuz bölgedeki en yakın adliyedeki nöbetçi cumhuriyet başsavcılığı'na giderek şikayetçi olun. Elinizde zaten birtakım konuşmalar var mış. Onları da sunun. Şayet telefonun ücreti banka kanalıyla gönderildiyse dekontu da paylaşın, ki o dekontta muhatabın adı soyadı da yazıyor olacak.

Geçmiş olsun.

Hocam şeyden tırsıyorum bir yandan şikayetçi olduktan sonra ben sana paranı verecektim zart zurt bu eleman bana bela olmasın sonradan o yüzden gitmiyorum, cihazı elden bir arkadaşım ile beraber gittik onunla aldık olduğum yerden uzaktı biraz yürüdük ondan o yorgunlukla IMEI kontrol etmeyi vs unuttum akşam kafama dank etti arkadaşa dedim cumaya kadar bekle cuma vermezse öyle gideriz dedi.