Altın fiziksel mi saklanmalı, bankada mı tutulmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AshDex
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 476

Zaten geçen çarşamba gittim kuyumcu nedense yarım altın vermedi kalmadı dedi 3-4 yerde.

Mesela bazı kuyumcular 200 TL aliyorken bazilari niye 400TL kesiyor.
Bu farkın temel nedeni, genellikle döviz bürosunun konumudur. Örneğin, Kuyumcukent'te altın fiyatları genelde standarttır ve aralarında büyük fark olmaz. Ancak Sultanahmet Meydanı gibi turistik bölgelerde, altın ve döviz kurlarındaki makas (spread) oldukça geniştir, çünkü buralardaki bürolar, turistleri hedefleyerek daha yüksek kar marjı peşindedir.

Mesela, Beyazıt veya Çemberlitaş tramvay durağına yakın dövizcilerde şu anda 1 ABD Doları'nı bozdurduğunuzda 40-41 TL civarında alıyorsunuz sizden alıp 43-44 TL'ye size satarlar. Oysa Cağaloğlu'na doğru, piyasa merkezine 5-10 dakika yürüyerek ilerlediğinizde, gerçek piyasa kuru olan yaklaşık 42,3 TL seviyesinden döviz bozdurabiliyorsunuz ve alabiliyorsunuz. Bu durum, altın işlemleri için de tamamen geçerlidir. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız, bu konuda sizi mağdur etmeyecek güvenilir döviz bürolarına sizi yönlendirebilirim.

Maalesef Bursa'da yaşıyorum.

Telefonunuza "Harem Altın" uygulamasını indirin oradan güncel piyasa fiyatlarını anlık olarak takip edebilirsiniz. Bursa gibi bir yerde Altın alımı yaparken baya makas farkı ödersiniz gibi duruyor. Tavsiyem mümkünse İstanbul'a seyahat ediyorsanız alışverişi İstanbul'dan yapmanız. Cağaloğlu'da bulunan Hakan Döviz bu konuda o bölgenin en iyisi makas farkı çok az alışverişlerinizi oradan yapabilirsiniz.

• Vadeye ve amaca bağlı. Ben dayanamam %1-2 de oynasa 3-6 aydan önce bozarım, ayakkabı maliyetine (kuyumcuya gidip-gelme) de işçilik maliyetine de katlanırım saklama maliyetine (belli miktarı geçince kasa şart) de diyorsanız elbette fiziki.
  • Yok ben alım fırsatı geldiğinde en az +6 ay ve üzeri tutarım, alacağım bankanın sözleşmesine göre kendime uygun olanı tercih ederim diyorsanız da banka.
  • Tabi bu ikisine de alternatif daha düşük makas aralığına sahip ama valöre (işlem bekleme süresi kabaca) katlanırım diyenler için darphane sertifikası "Altın S1" kodlu sertifika mevcut. (Bunu kısa dönemli alacaksanız piyasa alım hesabını iyi yaparak almanız gerekmekte, aksi takdirde piyasadan yüksek fiyata alma durumu olabilir) Ek olarak altın fonları da var ama stopaj ve yönetim ücretinden dolayı pek değerlendirme kapsamında olmaz.
  • Ve bir ihtimal daha var o da "ölmek mi?" demeyeceğiz tabi, o da XAUT işlem kodlu Tether-Gold yani 1 ons (LBMA) altına endeksli kripto cinsi para cinsi olan Tether'e endeksli hali. (Tabi burada da düşükte olsa operasyonel risk gibi birkaç unsuru da unutmamak lazım) Avantajı işlem makası yok denecek kadar az (bekleme bağlıdır) ve sadece varsa işlem yaptığınız borsada işlem komisyonundan ibarettir.

Not: Bunlara ek olarak VIOP'ta, FOREX'te ve Amerikan borsasında ETF sepetli fonlar da mevcut ama elbette sıradan vatandaş açısından konumuz dışı olduğundan dip not amaçlı bir ektir.

Yani çok fazla kovalamak istiyorsanız Kapalıçarşı'dan akşam alıp, ertesi gün öğleden önce satış da düşünülebilir ama yukarıda belirttiğim gibi bu tamamen yatırımcının (yani sizin) risk, vade ve katlanmayı göze aldığı maliyetle alakalı. Güvenli liman diye altın alırsınız, Powell çıkar faizi arttırdım der ve işler tersine döner. Kısa vadeli işlemleri iyi okumak lazım.

Şimdi Türk parasinda pek değer yok calisiyorum maasimdan kalan parayı doğal olarak altın yapmak istiyorum bu zamanda artık ne alabileceksem ihtiyacım olan parayı toplayana kadar bozmayı düşünmüyorum kapali çarşı veya eski garajin oralarda kuyumcu var mış az maksat payı alan ona gideceğim bir dahaki maasta.

Zaten surekli yastik altinda 500 milyar dolar var, binlerce ton altin var deyip duruyorlar. Ona bile goz dikilen ortamda bankadaki cok guvende degil bence.

Haklısınız. Milyonlarca yürek, tek bir soru: Enflasyondan nasıl korunurum. Elin milleti "nasıl kãr ederim?" derdindeyken bizim paranın değerini korumak için bile risk (yatırım anlamında) almamız gerekebiliyor. Fakat belirttiğim gibi uzun vadeli düşünüyorsanız fiziksel yerine diğer alternatifleri de düşünmekte fayda olabilir, saklama açısından.

Zaten surekli yastik altinda 500 milyar dolar var, binlerce ton altin var deyip duruyorlar. Ona bile goz dikilen ortamda bankadaki cok guvende degil bence.

Yastık altı altın olayi ne hiçbir zaman anlayamadim en son bu lafi Türk parasının mahveden Berat Albayrak söylüyordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…