Uğur Altun

Uzman
Yer
İstanbul
Elimde bir AM4 sistem mevcut. Güncellemek istiyorum. Sizce güncellemek mi yoksa DDR5 sisteme geçmek mi daha mantıklı. Sistemimden şu an memnunum, hiçbir sorun yaşamadım uzun zamandır kullanıyorum.

İşlemci ve ekran kartını satıp üzerine eklemek istiyorum. 1080P alınabilecek en fiyat performans işlemci ve ekran kartı arıyorum. Ya da elimdeki işlemcinin sağlık durumu çok iyi gözüküyor. Sadece ekran kartını değiştirebilirim. Maksimum destekleyen hem NVIDIA hem AMD ekran kartı ne olur?

Ryzen 5 3600
ASUS PRIME B450M-K II
ASUS DUAL GTX1660Tİ
16GB RAM

Şimdi gel beraber konunun derinine inelim. Güncellemek istediğini söylemişsin. Ben bu cümleden 2 anlam çıkarıyorum:

1) Bu sistem artık oynadığın oyunlar için yetmiyor.
2) Paran çok ve nereye harcayacağına karar veremedin.

Ben 3 sene önce 5600x ve 6600xt bir sistem almıştım. Sadece LoL oynamak için. Ara sıra Rust, GTA 5 de oynadım fakat işim gücüm LoL. Şu an bile hayli hayli yetiyor bana bu sistem. O yüzden param da olmasına rağmen sistemimi güncellemek istemiyorum.

Peki sende durumlar nasıl? 1 mi 2 mi?

Bu biraz bütçeye de bağlı. Lakin DDR5 platformuna sadece DDR5 RAM'den dolayı. Daha doğrusu DDR4'ten DDR5 RAM'e geçsem RAM'den kaynaklı çok fazla performans farkı olur mu dersen mantıklı değil.

Ama ben DDR5 platformuna geçerken biraz da güçlü bir işlemci, yeni nesil ekran kartı alacağım bütçem var diyorsan orası ayrı.

Güncellemeyi ikinci el yapacaksan mantıklı olabilir. Ryzen 5 5600 işlemci güncellemesi, 6600 6600XT 6700XT, RTX 4060 gibi güncellemeler. 10-11k ikinci elde bu ürünlerin fiyatı tutar. İşlemcin ve ekran kartını da sattığında oradan gelen gelir masrafını düşürür.

Ama bütçe bayağı geniş ise bu sistem satılıp sıfır daha yeni nesil DDR5'li sisteme geçmek daha mantıklı.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR5 için şu an 15 bin TL gözden çıkarmak lazım. En kötü 7500F, DDR5 bir anakart 5 bin desek 10 bini geçti, RAM takviyesiyle 15 bine yaklaşıyor yani. Tabii bir de Ekran kartını değiştirmek istiyorsun. Ne alabilirsin bunu bütçene göre bakmak lazım.

En ucuzdan DDR5 sistem toplarsan daha mantıklı olur. İkinci el de alabilirsin. DDR4 artık bitti. Bende 5950X var o yüzden bir süre geçmeyi düşünmüyorum.

Şimdi gel beraber konunun derinine inelim. Güncellemek istediğini söylemişsin. Ben bu cümleden 2 anlam çıkarıyorum:

1) Bu sistem artık oynadığın oyunlar için yetmiyor.
2) Paran çok ve nereye harcayacağına karar veremedin.

Ben 3 sene önce 5600x ve 6600xt bir sistem almıştım. Sadece LoL oynamak için. Ara sıra Rust, GTA 5 de oynadım fakat işim gücüm LoL. Şu an bile hayli hayli yetiyor bana bu sistem. O yüzden param da olmasına rağmen sistemimi güncellemek istemiyorum.

Peki sende durumlar nasıl? 1 mi 2 mi?
Profesyonel oyuncu değilim. Hatta işimden gereği sadece akşamları arkadaşlarım ile CS:GO, Valorant, ETS2 bazen GTA FiveM oynuyoruz. Günlük kullanıcıyım yani derine inersek. Bunları göz önünde bulunduracak olursam şu anda kullanmış olduğum sistem bana yetiyor. Benim sormak istediğim soru şu aslında şu anki yıl içerisinde eski bir sisteme, AM4 tabanlı sisteme yatırım yapmak, parçaları güncelleştirmek ne kadar doğru olur? Kaldı ki ekran kartını güncelleştirirsem bunu ileride bütçeme göre alacağım AM5 sistemde de kullanabilirim diye düşünüyorum.

Profesyonel oyuncu değilim. Hatta işimden gereği sadece akşamları arkadaşlarım ile CS:GO, Valorant, ETS2 bazen GTA FiveM oynuyoruz. Günlük kullanıcıyım yani derine inersek. Bunları göz önünde bulunduracak olursam şu anda kullanmış olduğum sistem bana yetiyor. Benim sormak istediğim soru şu aslında şu anki yıl içerisinde eski bir sisteme, AM4 tabanlı sisteme yatırım yapmak, parçaları güncelleştirmek ne kadar doğru olur? Kaldı ki ekran kartını güncelleştirirsem bunu ileride bütçeme göre alacağım AM5 sistemde de kullanabilirim diye düşünüyorum.
Bence çok yoğun ve ağır işler yapmıyorsan AM4'te kalabilirsin, boşa masraf yapmana gerek yok. Eğer işlemci güncellemeyi düşünüyorsan Ryzen 5 5600 alabilirsin.

Profesyonel oyuncu değilim. Hatta işimden gereği sadece akşamları arkadaşlarım ile CS:GO, Valorant, ETS2 bazen GTA FiveM oynuyoruz. Günlük kullanıcıyım yani derine inersek. Bunları göz önünde bulunduracak olursam şu anda kullanmış olduğum sistem bana yetiyor. Benim sormak istediğim soru şu aslında şu anki yıl içerisinde eski bir sisteme, AM4 tabanlı sisteme yatırım yapmak, parçaları güncelleştirmek ne kadar doğru olur?
Oynadığın oyunlar için hiç de mantıksız olmaz. Büyük resim ne biliyor musun? Bütçe. Evet büyük resim bütçedir. O yüzden bütçen doğrultusunda yukarıda arkadaşların dediği şekillerden biriyle ilerleyebilirsin. Bana soracak olursan satıp sıfırdan bir sistem alırdım. Bu benim şahsi düşüncem. Bütçen neye yetiyorsa o şekilde yap.

En güzel sistem kullandığın sistemdir, en güzel ev oturduğun evdir, en güzel araba bindiğin arabadır. Bütçen neyse en güzeli odur.