Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EQUA

Başarılı
MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi anakart.
XPG 16*2 6000MHz CL30 RAM'ler.
AMD Ryzen 5 7500F işlemci.
RTX 2060 Super ekran kartı.
WD Black SN750 500GB ve Samsung 970 EVO Plus 2 TB SSD'ler.
Corsair CX650F PSU.

Yukarıda yazdığım parçalarla perşembe akşamı RAM'lere overclock denemesi yapıyordum (yüksek voltaja çıkmadan) ve denemeler çok stabil olmadağı için sistem kitlenmişti ayarları sıfırlayıp yeniden başlattıktan sonra herhangi bir sorun yoktu. Cuma günü sistemi açmaya çalıştığımda mavi ekran yiyordum MEMORY_MANAGEMENT hatası ve birkaç hata daha almıştım. Ayrıca BIOS'a girip ayar değiştirip kaydetmeye bastığımda bilgisayar BIOS'ta kitleniyordu.

- RAM'leri EXPO kapalı Memtest86 ile kontrol ettim ve bir sorun çıkmadı.
EXPO açık test ettiğimde donmuştu.

- Bilgisayarı formatladım sorun çözülmedi.

- Son çıkan kararlı BIOS ve beta biosları denedim çözülmedi.

- İşlemciye Cinebench testi yaptım bir sorun yoktu.

- SSD'leri kontrol ettim onlarda sağlam.

- Ekran kartı sürücülerini eski versiyonlarla denedim olmadı.

-BIOS pilini çıkar tak yaptım

- Şu anda son çıkan chipset sürücü hariç diğer sürücüleri kurmaya çalıştığım da " bilgisayar donanımızın sürücüyle uyumluluğunu kontrol ediyor ekranında kalıyor ve kurmuyor.

Artık deneyebileceğim bir şey bulamadığım için forumda konu açmaya karar verdim çünkü sistemi sinirden kırmak üzereyim.

Çözüm
2025-03-31 tarihli bios güncellemesini yaptın mı? EXPO profillerinin hepsini denedin mi 1 2 vs. 5000 5200 gibi en düşükden başlayarak elle OC yapmayı denedin mi? AM5 anakartlar RAM seçiyor bu durumlarda. Sistemi boşuna kırma, senlik bir durum yok yani AM5 de bunu yaşayan tek kişi sen değilsin.

Birçok deneme sonunda RAM hatasına sebep olan hatanın Power down modu olduğunu buldum disabled yapınca Windows bellek tanımlama aracı sorun buluyor Auto yapınca testi başarıyla geçiyor.

MSI desteğe mail attığımda ise bana söyledikleri Power down modu disabled yapma demek oldu.
2025-03-31 tarihli bios güncellemesini yaptın mı? EXPO profillerinin hepsini denedin mi 1 2 vs. 5000 5200 gibi en düşükden başlayarak elle OC yapmayı denedin mi? AM5 anakartlar RAM seçiyor bu durumlarda. Sistemi boşuna kırma, senlik bir durum yok yani AM5 de bunu yaşayan tek kişi sen değilsin.

Birçok deneme sonunda RAM hatasına sebep olan hatanın Power down modu olduğunu buldum disabled yapınca Windows bellek tanımlama aracı sorun buluyor Auto yapınca testi başarıyla geçiyor.

MSI desteğe mail attığımda ise bana söyledikleri Power down modu disabled yapma demek oldu.

Çözüm
Power down modunu kapattıktan sonra EXPO 6000 MHz de açılıyor mu PC artık.

Power down modu otoya alınca EXPO 6000MHz'de Windows bellek tanımlama aracını geçiyor.
Power down modu kapatınca donanım sorunu algılıyor. Büyük ihtimal kilitlenme sorunları da bu yüzden oluyordu.