Jasion 3

Gelişen
Sistem bileşenleri
  • MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi DDR5
  • Kingston 32 GB 6400 MT/s DDR5 CL32
  • Samsung 9100 Pro SSD
  • R7 9850X3D
AM5 sistem açılış hızı videosu

Denediğim çözümler:
  • BIOS güncel
  • Memory context enable denedim
  • EXPO açsam da kapatsam da bir şey değişmedi
  • Power down enable'ı da açtım
Bir şey değişmedi; yalnız dikkatimi çeken şu var: bilgisayarı kapatsam da BIOS'daki çalışma zamanı sıfırlanıyor. Bilgisayar açılırken kendini yeniden başlatıyor galiba, çünkü bilgisayarı kapatınca çalışma zamanının sıfırlanmaması gerek diye biliyorum... Artı olarak bilgisayarı yeniden başlatınca da aynı sürede açılıyor

Sistem bileşenleri
  • MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi DDR5
  • Kingston 32 GB 6400 MT/s DDR5 CL32
  • Samsung 9100 Pro SSD
  • R7 9850X3D
AM5 sistem açılış hızı videosu

Denediğim çözümler:
  • BIOS güncel
  • Memory context enable denedim
  • EXPO açsam da kapatsam da bir şey değişmedi
  • Power down enable'ı da açtım
Bir şey değişmedi; yalnız dikkatimi çeken şu var: bilgisayarı kapatsam da BIOS'daki çalışma zamanı sıfırlanıyor. Bilgisayar açılırken kendini yeniden başlatıyor galiba, çünkü bilgisayarı kapatınca çalışma zamanının sıfırlanmaması gerek diye biliyorum... Artı olarak bilgisayarı yeniden başlatınca da aynı sürede açılıyor
BIOS pilini kontrol ettin mi? Her seferinde BIOS'un mu sıfırlanıyor, anlattığından öyle anladım gibi.

BIOS pilini kontrol ettin mi? Her seferinde BIOS'un mu sıfırlanıyor, anlattığından öyle anladım gibi.

Hayır, sıfırlanmıyor ama bana bilgisayarı kapatsam bile yeniden başlatıyormuş gibi geliyor çünkü çalışma zamanı sıfırlanıyor.

Hızlı başlatmayı açınca açılış hızı 15-20 saniyelere düştü. Artık çalışma zamanı sıfırlanmıyor, sanırım düzeldi. Aslında çok basitmiş.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-09-25 153116.webp
    Ekran görüntüsü 2026-09-25 153116.webp
    22,1 KB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme:
Hayır, sıfırlanmıyor ama bana bilgisayarı kapatsam bile yeniden başlatıyormuş gibi geliyor çünkü çalışma zamanı sıfırlanıyor.

Hızlı başlatmayı açınca açılış hızı 15-20 saniyelere düştü. Artık çalışma zamanı sıfırlanmıyor, sanırım düzeldi. Aslında çok basitmiş.
Benim sistemimde onu kapatinca 11.4 saniyeye düşüyor

Hızlı başlatma açıkken MSI AB telemetrileri sapıtıyor/ölçmüyor.

Hızlı başlatma kapalı ve MCR açıkken aynı anakart ve 9950X3D ile 20 saniye sürüyor aynı şekilde.

1790361589865.webp

Hızlı başlatma açıkken MSI AB telemetrileri sapıtıyor/ölçmüyor.

Hızlı başlatma kapalı ve MCR açıkken aynı anakart ve 9950X3D ile 20 saniye sürüyor aynı şekilde.

Eki Görüntüle 282068

1790362023673.webp

Sizin anakart B550M'den daha yeni versiyonları DDR5 üstelik. BIOS'da çok fazla gecikmeye sebep olabilecek ayarlarınız olabilir süreleriniz bence çok fazla. Başlangıç uygulamaları etkiler mi konuya hakim degilim ama hızlı başlatmayı kapatmak süreyi azaltmalı.

Eki Görüntüle 282069

Sizin anakart B550M'den daha yeni versiyonları DDR5 üstelik. BIOS'da çok fazla gecikmeye sebep olabilecek ayarlarınız olabilir süreleriniz bence çok fazla. Başlangıç uygulamaları etkiler mi konuya hakim degilim ama hızlı başlatmayı kapatmak süreyi azaltmalı.
20 saniye bu sisteme normal, gerekli kontroller adam gibi yapılsın da dert edilecek bir şey değil.

1790363281560.webp