AM5 sistemlerde yavaş açılma problemi, laptoplarda da mevcut mu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan rsr
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 488
  • Etiketler Etiketler
    am5 ekran

rsr

Başarılı
MSI B650-P anakart kullanıyorum. Tüm RAM slotları dolu. Sistemin BIOS ekranına gelmesi yani güç tuşuna bastıktan sonra fanlar dönmeye başladıktan sonra ekrana ilk görüntü gelmesi 30 saniye falan sürüyor. Reddit'te falan bunun Slow Post problem olarak geçtiğini gördüm:

Farklı anakartlarda da benzer sorunlar yaşayanlar var.

Anladığım kadarıyla RAM kontrolü uzun sürüyor. BIOS'ta RAM kontrolünü kapama var ama bazı RAM'lerde sorunsuz çalışıyor, benim sistemde sorun çıkarıyor. Windows'a geçtikten sonra mavi ekran veriyor.

Anlamadığım nokta AM4 sistemlerde de durum bu muydu? Masaüstü sistemlerde bu çok sorun olmasa da laptoplarda bilgisayarın açılmasının uzun sürmesi ciddi bir sorun olabilir. Laptoplarda da bu sorun var mı?

Bu sistemden önce çok sayıda Intel laptop kullandım onlarda bu sorun yoktu. Sonuçta bu cihazlarda sistem açılmadan önce RAM kontrolü yapıyorlardır diye düşünüyorum.

AM4 ve AM5 sistem, laptop kullananlar varsa durum nasıl? Açılırken ciddi bir bekleme süresi oluyor mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende HP Victus var R5 7640HS'li, boot en fazla 10-15 saniye sürüyor.

Masaüstünde olan boot süresi ile laptoplarda olan boot süresi çok farklı maalesef, masaüstü daha fazla bekletiyor ama laptoplarda aynı durum yok.

Laptop kullanmıyorum ancak AM5 sistemde şu an böyle bir problem yaşamıyorum. F9a sürümü kullanıyordum BIOS olarak o zamanlarda ayda birkaç kez RAM kontrolü uzun oluyordu ve 1dk beklediği oluyordu. BIOS'u güncellediğimden beri böyle bir problem yaşamamaktayım. 14 sn gibi bir sürede açılıyor.

Bende HP Victus var R5 7640HS'li, boot en fazla 10-15 saniye sürüyor.

Masaüstünde olan boot süresi ile laptoplarda olan boot süresi çok farklı maalesef, masaüstü daha fazla bekletiyor ama laptoplarda aynı durum yok.
Laptoplarda böyle olduğunu hiç bilmiyordum, tuşa basıldığı gibi görüntü geliyor sanıyordum.

Boot derken Windows ekranına gelme süresini mi diyorsunuz? Tuşa basıldığında ekrana ilk görüntü gelme süresinden bahsediyorum. Şu an kullandığım sistemde 30 saniyeye kadar ekrana hiç görüntü gelmiyor. Anakartta sarı ışık yanıyor, 30 saniye sonra beyaza dönüp ekrana görüntü veriyor.

Gigabyte anakart mı kullanıyorsunuz? Gigabyte'ta galiba bu sorun MSI kadar kötü değil. 14 saniyede ekrana ilk görüntüyü mü veriyor, masaüstüne gelme süresi mi?

Boot derken Windows ekranına gelme süresini mi diyorsunuz?

Aynen, yaklaşık 10-15 saniye içerisinde Windows'a erişebiliyorum laptopta. SSD'nizin kalitesine ve hızına bağlı da değişir tabii boot süresi. Ancak laptoplarda bu kadar uzun sürmüyor RAM kontrolü.

Gigabyte anakart mı kullanıyorsunuz? Gigabyte'ta galiba bu sorun MSI kadar kötü değil. 14 saniyede ekrana ilk görüntüyü mü veriyor, masaüstüne gelme süresi mi?
Gigabyte ancak şu anda kusursuz çalışıyor. BIOS sürümü güncellenince düzeldi. Herhangi bir sıkıntı yok mevcut F22b sürümümde.

R7 7840HS'li Victus 16'da ilk goruntu 2 ila 5 saniye arasinda geliyor. Muhtemelen diger laptoplarda da durum ayni sekildedir.

Aynen, yaklaşık 10-15 saniye içerisinde Windows'a erişebiliyorum laptopta. SSD'nizin kalitesine ve hızına bağlı da değişir tabii boot süresi. Ancak laptoplarda bu kadar uzun sürmüyor RAM kontrolü.
Gayet iyiymiş, ekrana görüntü geldikten sonra Windows hızlı açılıyor bende de ama ilk görüntü uzun sürüyor. Sizin sistemde herhalde 6-7 saniyede geliyordur en kötü ilk ekran.

R7 7840HS'li Victus 16'da ilk goruntu 2 ila 5 saniye arasinda geliyor. Muhtemelen diger laptoplarda da durum ayni sekildedir.
Bu sorun laptoplarda büyük oranda çözülmüş o zaman anladığım kadarıyla. Masaüstü sistemlerde anakarta göre değişiyor gibi duruyor.

Gigabyte ancak şu anda kusursuz çalışıyor. BIOS sürümü güncellenince düzeldi. Herhangi bir sıkıntı yok mevcut F22b sürümümde.
14 saniye gayet iyi bir süre. EXPO vs. açıkken mi bu süreyi veriyor? EXPO kapadığımda süre azalıyor ama tabi RAM'ler çok düşük frekansta çalışıyor.

Ram miktarını artırınca da süre tabi buna bağlı uzadı. Tüm Ram slotları dolu kullanıyorum o da yavaşlattı.

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: MEQ
14 saniye gayet iyi bir süre. EXPO vs. açıkken mi bu süreyi veriyor?
EXPO değil manuel olarak voltajları, cl değerini ve memory subtimings'i oynadım. EXPO maks 5600 MHz ve CL36 şeklinde çalıştırırken detaya gitmeden söyleyeyim CL28 6000 MHz kullanıyorum. Gigabyte MSI olması ile alakası yok. BIOS sürümü eskiydi ve güncelleyince düzeldi. Adamlar BIOS güncellemesini boşa vermiyor hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…