Nedeni nedir peki ASUS'a veya asrocka kıyasla? Gigabyte yazılımları kötü değil mi?

Hangi firmanın yazılımı iyi? MSI ve ASUS'un yazılımları da mavi ekran canavarı, Mümkünse yazılım kullanmayın kurun sürücüleri devam.

Her zaman Gigabyte bana daha sıcak gelmiştir, belirttiğim gibi daha iyi olduğu için değil benim tercihim öyle olurdu.

MSI Edge Ti, Gigabyte Aorus ıce, ASUS B850-A, X870-A bunlar tercih edilebilir, yine MSI tarafında B850 Edge Ti de iyidir. @omerk_k

Alınır, evet. Bütçe ve tercih meselesi. Hepsi iyidir. ASRock sorunluydu en son, düzelmiş midir bilmem, onun harici gözün kapalı alabilirsin diğerlerini, bir de Colorful BIOS tarafında çok iyi olmasa gerek diğer firmalar kadar. BIOS Update + EXPO açtıktan sonra sorun yaşamazsın bu modellerin hiçbirinde, merak etme. RAM seçimi için Hynix 6000 CL30'dan şaşma.

O zaman hocam seni biraz daha yorayım ve son olarak 4 anakart arasında seçim yapalım faz değeri anlamında diğerleri 17 iken 20 faza sahip Gigabyte ancak MSI ve ASUS desteklediği teknolojilerde fazla. Bunun dışında 200 400MHz hız farkları HDMI çözünürlük desteği 8K MSI da ancak en çok USB vs girişine sahip olan Gigabyte, MSI Wi-Fi aynı zamanda aydınlatma yok fakat Wi-Fi kısmında en iyiside aynı zamanda MSI.

1754844805149.webp
1754844864727.webp

1754844929104.webp

O zaman hocam seni biraz daha yorayım ve son olarak 4 anakart arasında seçim yapalım faz değeri anlamında diğerleri 17 iken 20 faza sahip Gigabyte ancak MSI ve ASUS desteklediği teknolojilerde fazla. Bunun dışında 200 400MHz hız farkları HDMI çözünürlük desteği 8K MSI da ancak en çok USB vs girişine sahip olan Gigabyte, MSI Wi-Fi aynı zamanda aydınlatma yok fakat Wi-Fi kısmında en iyiside aynı zamanda MSI.

Eki Görüntüle 171980 Eki Görüntüle 171981
Eki Görüntüle 171982
MSI her zaman bu platformda F/P'ye en tepeden oturmuştur, diğerlerine göre hep bir tık daha iyidir özellikleri ama bunlar tercih sebebi olacak diye bir şey yok. Hiçbiri üzmez ve hepsi iyidir, burada senin bütçen devreye girecek. İntel kadar faz kısmı önemli değil, 8 faz üzeri, VRM heatsink olan herhangi bir model kullanılır, sadece oyun odaklı bir sistemse, Render için vesaire işler değişiyor sadece.

Yazılım konusuna çok takılmayın, anakart yazılımları hepsi bloatware'dir şu anda, OpenRGB gibi yazılımlar ile RGB kontrol etmeye çalışın mümkünse. Arka planda sistem kaynağını tüketmesin bu tarz gereksiz yazılımlar. Windows kendisi bloat zaten, onu da debloat etmek lazım @omerk_k

MSI her zaman bu platformda F/P'ye en tepeden oturmuştur, diğerlerine göre hep bir tık daha iyidir özellikleri ama bunlar tercih sebebi olacak diye bir şey yok. Hiçbiri üzmez ve hepsi iyidir, burada senin bütçen devreye girecek. Intel kadar faz kısmı önemli değil, 8 faz üzeri, VRM heatsink olan herhangi bir model kullanılır, sadece oyun odaklı bir sistemse, Render için vesaire işler değişiyor sadece.

Yazılım konusuna çok takılmayın, anakart yazılımları hepsi Bloatware'dir şu anda, OpenRGB gibi yazılımlar ile RGB kontrol etmeye çalışın mümkünse. Arka planda sistem kaynağını tüketmesin bu tarz gereksiz yazılımlar. Windows kendisi bloat zaten, onu da debloat etmek lazım @omerk_k

Renderda da kullanılacak sistem makine çizimleri vs de olacak ama oyundada aşırı oynanacak

MSI sadece bu platforma ilk adım attığında berbat haldeydi ve X870 sistemi dağıttırdı bana, şu an için o sorunlar mevcut değil. Sadece ASrock bulaşma, gerisi 10 numara kartlar.

@omerk_k Bellek kısmına takılma, 6000 CL30 Hynix alıp geçeceksin, bu boardlar 8000 bile daha stabil verme yetisine sahip değil, daha erken onun için. 8000+ frekans için 1 DPC sadece 2 RAM slotu bulunan X870E Apex tarzı kartlar gerekli stabilite için. X870E HERO gibi kartlarda da kısmen açılıyor ya da X870 Tomahawk-Carbon gibi modellerde ama dediğim gibi, şu an için overkill, bilmeyen adam stabil kullanamaz.

Bu attığın modellerin hiçbiri üzmez, hepsi aynı bütçedeyse Gigabyte da alabilirsin. Senin tercihin bundan sonrası. RAM seçimine 6000 CL30 olarak dikkat et, BIOS update + EXPO aç sonrasında, anakart yazılımı çok tavsiye etmem, OpenRGB eğer işine yararsa Portable sürümü ile halletmeye çalış RGB'yi.

MSI sadece bu platforma ilk adım attığında berbat haldeydi ve X870 sistemi dağıttırdı bana, şu an için o sorunlar mevcut değil. Sadece ASRock bulaşma, gerisi 10 numara kartlar.

@omerk_k Bellek kısmına takılma, 6000 CL30 Hynix alıp geçeceksin, bu boardlar 8000 bile daha stabil verme yetisine sahip değil, daha erken onun için. 8000+ frekans için 1 DPC sadece 2 RAM slotu bulunan X870E Apex tarzı kartlar gerekli stabilite için. X870E Hero gibi kartlarda da kısmen açılıyor ya da X870 Tomahawk-Carbon gibi modellerde ama dediğim gibi, şu an için overkill, bilmeyen adam stabil kullanamaz.

Belleği çoktan sipariş ettim ürün görselini ekliyorum 64 GB para yetmedi 32az kalır dedim 32 GB beyaz ve RGB fiyatı 8.500e yakındı bende 48 GB da karar kıldım

1754845406276.webp

Belleği çoktan sipariş ettim ürün görselini ekliyorum 64 GB para yetmedi 32az kalır dedim 32 GB beyaz ve RGB fiyatı 8.500e yakındı bende 48 GB da karar kıldım

Eki Görüntüle 171988
Kötü model değil, 24'lük M-Die, optimize edersin bunu 6000 CL30 olacak şekilde, niye dersen 7200 2:1 mod, 6000 1:1 moddan daha kötü, frekansa aldanma. 7600 2:1 mod, 6000 1:1'e denk AM5'te şu anda. Çipin neydi?

Dediklerim havada kalmasın, bu üstat fena anlatmamış vakti zamanında. @omerk_k

2 opsiyonun var, ya 7600-8000 manuel OC deneyeceksin ya da 6000 1:1 mod kullanacaksın verdiği alt zamanlar ile. Çipin ne bilmiyorum, 9950x ise 2:1 mod 8000 sweet spot şu anda, bu kartlar onu verebilir mi, orası meçhul. Çip IMC bellek kontrolcüsü de açabilmesi gerekli.

24'lük M-Die 9000+ açıyor, bellek kısmında sorun yok.

Deadfellow sana bu konuda yardımcı olacaktır aktif olursa ayrı konu açarsın, ben de yardımcı olurum. @omerk_k

Son düzenleme:
Hocam en ufak bilgim yok bu konuda 7200'de değil 6000 de çalıştır diyorsun sanırım kısacası. Çip derken işlemciyi kastediyorsan şimdilik Ryzen 7 9700X düşünüyorum
Lian Li O11 LED şeritli beyaz kasa aldım PSU olarak ya beyaz 850W düşünüyorum ya da 1000W ve üzeri siyah PSU düşünüyorum
RAM'leri zaten yukarıda gösterdim

RAM'lerin üreticileri sağlam üreticilermiş araştırdım biraz ve stoklar az oluyormuş genelde o yüzden hem fiyat anlamında hem marka anlamında en iyi bu gibi göründü gözüme bir sorum olacak bu RAM bu 3 anakartta sorun olur mu? Yoksa bir önemi olmaz mı?

Bu arada Gigabyte X870 ve MSI MPG 850'nin Hepsiburada satıcıları yabancı yani tanındık değiller. Kuveyt kartım ile Hepsiburada'dan 6 taksitle alacağım ama ASUS'un Hepsiburada satıcısı İncehesap. Taksit ve satıcıya baktığımızda İncehesap ASUS makul duruyor ancak Gigabyte almayı istiyorum neye karar vereceğim bilmiyorum 😂

Hocam en ufak bilgim yok bu konuda 7200'de değil 6000 de çalıştır diyorsun sanırım kısacası. Çip derken işlemciyi kastediyorsan şimdilik Ryzen 7 9700X düşünüyorum
Lian Li O11 LED şeritli beyaz kasa aldım PSU olarak ya beyaz 850W düşünüyorum ya da 1000W ve üzeri siyah PSU düşünüyorum
RAM'leri zaten yukarıda gösterdim

RAM'lerin üreticileri sağlam üreticilermiş araştırdım biraz ve stoklar az oluyormuş genelde o yüzden hem fiyat anlamında hem marka anlamında en iyi bu gibi göründü gözüme bir sorum olacak bu RAM bu 3 anakartta sorun olur mu? Yoksa bir önemi olmaz mı?

Bu arada Gigabyte X870 ve MSI MPG 850'nin Hepsiburada satıcıları yabancı yani tanındık değiller. Kuveyt kartım ile Hepsiburada'dan 6 taksitle alacağım ama ASUS'un Hepsiburada satıcısı İncehesap. Taksit ve satıcıya baktığımızda İncehesap ASUS makul duruyor ancak Gigabyte almayı istiyorum neye karar vereceğim bilmiyorum 😂
Gigabyte üzmez f/p modeldir, satıcı olayına dikkat et, pinleri yamuk anakart yollamasınlar sonra, ilk iş CPU soketteki pinleri kontrol etmelisin, video kaydı ile hatta. Sonra kullanıcı hatası diye uyduruyor diğer satıcılar. 7200'ü EXPO açıp 6000 CL30 olarak ayarlayacaksın, bir de birincil zamanları 6000 CL30-38-38-96 yazarsın, gerisine şu anlık ellemene gerek yok, RAM optimizasyonu ayrı bir konu.

Nebi'nin video serisini izleyip fikir alırsın zaten, Excel'de paylaşmış video altında, sistemi kurana kadar onları izle, fikir sahibi olursun.

Sağlam RAM üretici diye bir şey yok, Sadece KLEVV %100 SK Hynix, diğerleri değil, Micron-Samsung olabilir, onlar da bu platformda kısmen yeri yok, çünkü 5600 CL46 RAM ile 6000 CL30 RAM aynı para, diğerini almam için tek bir sebep yok.

Gigabyte üzmez F/P modeldir, satıcı olayına dikkat et, pinleri yamuk anakart yollamasınlar sonra, ilk iş CPU soketteki pinleri kontrol etmelisin, video kaydı ile hatta. Sonra kullanıcı hatası diye uyduruyor diğer satıcılar. 7200'ü EXPO açıp 6000 CL30 olarak ayarlayacaksın, bir de birincil zamanları 6000 CL30-38-38-96 yazarsın, gerisine şu anlık ellemene gerek yok, RAM optimizasyonu ayrı bir konu.

Nebi'nin video serisini izleyip fikir alırsın zaten, Excel'de paylaşmış video altında, sistemi kurana kadar onları izle, fikir sahibi olursun.

AM5 sistemde pin olayı yok diye biliyorum CPU da yamuk pin nasıl olacak ki? Düz olmuyor mu AM5 sistemler🤔

Anakartta pinler oluyormuş işlemcide değil benim aklımda ikisinde de olmuyor diye kalmış benim hatam. Sistemin ekran kartını geç alacağım gibi duruyor ama işlemciyle birlikte bütün parçaları bu ay alırsam sistemi kurarım gibi duruyor