AM5'te AGESA güncellemeleri ile 4x8 GB DDR5-4800 (JEDEC) stabilite sorunları çözüldü mü?

Silco

Yetkin
Merhaba arkadaşlar.

Elimde 4 adet Crucial CT8G48C40U5 (8 GB DDR5-4800 CL40) RAM modülü bulunuyor. Bunları bir sistem toplarken dörtlü kit (4×8 GB = 32 GB) hâlinde kullanmayı düşündüm.

Ancak ilk çıkış döneminde AM5 platformunda 4 DIMM (4 modül) konfigürasyonlarında stabilite sorunları olduğu yaşayarak öğrendim.

Şimdi bir arkadaşım yeni bir AM5 sistem (örneğin bir B650 veya X670 anakart) topluyor. Bu RAM'leri değerlendirmeyi düşünüyoruz. Hız aşırtmalı EXPO/XMP profili olmayan, yani temel DDR5-4800 MHz standart modüller bunlar.

Merak ettiğim konu şu:

1. Aradan geçen zamanda çıkan BIOS/AGESA güncellemeleri ile AM5 platformundaki 4 DIMM sorunları ne ölçüde giderildi?
  2. Bizim gibi, 4×8 GB = 32 GB, DDR5-4800 MHz modüller ile güncel bir B650 ya da X670 anakartta sorunsuz çalışabilme ihtimali nedir?
  3. Özellikle "4 modül + temel hız (4800 MHz)" kombinasyonunda dikkat edilmesi gereken anakart modelleri, BIOS sürümleri, önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz?
Tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Çok özür dilerim, AM5 işlemcilerde genelde 6000 MT/s'den başlanıyor. 4800 MT/s DDR5 bellek olması bile şaşırtıcı benim için. AM5 işlemcilerin hepsinde 5600 MT/s çift slot, 3600 MT/s hız garanti sunuluyor. Stabilite konusuna gelirsek bu tamamen şans, AGESA güncellemeleri bayağı bir sorunu gideriyor ama hangi bellek kitinin hangi anakartla çalışacağı tamamen şans. Alacağınız anakartın sayfasına bakıp hangi modüllerin desteklendiğine bakabilirsiniz. Ama çoğunluğu çift slot deneniyor.

İlk çıktığında almıştım pişman oldum tabii sonradan alırken anakartlar da 4 RAM slotu alınca bir sorun yaşayabilirim kafasında almadım.

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support#mem 3 tık olunca destekliyor değil mi ?

Son düzenleme:
@LH44 Sanırım bu konuya hiç denk gelmedin, lütfen bu hatadan vazgeç @Silco 4x8 hiç iyi olmaz, iade etme şansın ya da 2. elden satma şansın varsa o hakkını kullan. 2x16 6000 CL30 çekip 6000-6400 arası kullanacaksın. Kart olarak da b650 bence bu saatten sonra alma, b850'ler ile aynı meblada çünkü çoğu, o yüzden fiyat avantajı artık kalktı.

4x8'i geçtim direkt 4800 CL40 Micron RAM bir de heatsink yok.

@Silco Bu rehberi izlemeni tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…