Selam Techolay Sosyal halkı.

Belki telefonla ya da benim gibi uzaya özel ekipmanlar olmadan ortalama şeylerle uzay çekmek isterseniz diye size basit bir bilgilendirme rehberi yazacagim :)

YouTube'da ya da benzeri yerlerde astrophotography başlığı altinda arama yaptığınız zaman çoğu rehberde 800-1200 ISO gibi değerlere cekimler yapıldığını görüyorsunuz. Mesela basit bir rehber, basit lenslerle oldugu iddia edilen bir çekim ama adamın elinde full-frame gövde, üstüne üstlük de F1.4 - F2.0 arasında telefoto lens :D bu lensler gövdeden pahali maşallah. Yani uzay fotoğrafı çekenlerin basit dedigi "untracked" fotoğraflar, aslında takip cihazi olmadan çekilen kareler... Kısaca, benim gibi tripoda koyup çekiyorsanız ve yıldızları çok hassas takip eden cihazlarınız yoksa buna basit diyorlar. Simdi mesele şu ki: 18-55, 16-80, 15-45/16-50 yahut en iyi ihtimalle 18-120 gibi lenslerle bir kere gidip de 800 ISO'da fotoğraf cekemezsiniz zira bunların çoğu genel kullanım icin. Eline makineyi alip araba cekiyorsun, arkadaşını gordun onu çekiyorsun, sokakta guzel bir yer gordun onu cekiyorsun falan ama diyafram en iyi ihtimalle F3.5 yani aldığı ışık sınırlı.

1000245974.webp

Bu tabloda benim kullandığım lensin diyaframı F4 :D yani benim gidip de 800 ISO uzay çekmem imkansiz.

Elinizi korkak alıştırmayın, unutmayın ki stack YAPILACAK! Tek bir fotoğraf çekmeyi unutun, en az 100 tane cekip birleştirme yapacaksınız yani gürültü, gren yok olacak. Telefonla çekiyorsanız en az 3200, üst cihazlarda 6400 hatta 8000 ISO bile çekebilirsiniz. Gövdeniz gürültüyü iyi kontrol ediyorsa 12.800 ISO kullanın! Sifir saka, 12800 ISO evet :D Govdeniz eskiyse en az 5000-6400, mümkünse 12.800 kullanin çünkü burada detay yakalamaya calisiyoruz ve gürültüyü yok etmek zor degil. Hem F3.5/F4 lens kullanıp hem de kayma olmasın diye 2 ila 8 sn arsında pozlama yapiyorsaniz ISO'yu köklemekten çekinmeyin. Merak etmeyin stack uygulamari bunu temizler.

8 saniye pozlamayla normal şartlarda karanlik bir sahne yakalarken 12.800 ISO sayesinde 99 kare x 8 sn ile bu görüntüyü yakaladım, gren nerede peki? Yahut detay kaybi nerede?

PSX_20250730_022704.webp

MasterLightFrame-99 (2).webp

Unutmayın, biz NASA değiliz. Elimizde devasa teleskoplar yok, gren olur diye endişe etmeyin. Yakalayabildigimiz bütün ışığı yakalamaliyiz.

Normalde belki de 300 kare çekmem gereken yeri üşendiğim icin 100 kare çekerek bu görüntüye ulaştım ama ben burada acaba sadece 2 saniyelik pozlamalarla gren patlaması yasar miyim derken, 12.800 ISO'da bu görüntüyü almayi basardim.

1000245861.webp

Her zaman guvenli pozlama sınırı icinde kalıp yuksek ISO kullanacağız. Sahsimca amatör uzay fotoğrafçiliginin kuralı budur. Okuduğunuz icin teşekkürler :)

Hocam hakikatten çok güzel bir iş. Eski zamanda bir bilim insanı, her gün gökyüzünü çeke çeke sabit olmayan nesneleri takip edip, Plüton'u keşfetmiş mesela. Çok güzel ve eğlenceli bir uğraş.

Son düzenleme:
Hocam hakkatten çok güzel bir iş. Eski zamanda bir bilim insanı. Her gün gökyüzünü çeke çeke sabit olmayan nesneleri takip edip, Plüton'u bulmuş mesela. Çok güzel ve eğlenceli bir uğraş.

Katılıyorum, oldukça eğlenceli bir uğraş. 1 sene önce kendimce bir seyler deniyordum ama iyice sardım artık :)