oğuz sasi

Bilgin
Makaleler
1
Yer
çılgın_kurye34
Bunun sebebini az çok biliyorum sormak istediğim soru şu; bazı kişiler AMD ekran kartın varsa Linux'a geç diyorlar fakat bunu neye göre diyorlar onu anlayamıyorum. Oyunlardaki performans için mi? Driver sorunları olmadığı için mi? Yoksa farklı bir sebebi mi var?

Asil mesele surucu tarafinda bitiyor. AMD suruculeri acik kaynak kodlu ve direkt Linux cekirdegine gomulu geliyor. Sistemi kurdugun an Mesa suruculeriyle birlikte kartin tam performans calismaya basliyor, harici surucu kurmakla ugrasmiyorsun. Nvidia son guncellemelerle Wayland tarafini baya toparladi ama guncelleme sonrasi siyah ekrana dusme ya da ufak tefek uyum dertleriyle yine de ugrastirabiliyor. AMD tarafinda takilma olmadan cok akici bir deneyim var, oyun tarafinda da RADV Vulkan surucusu Proton ile asiri uyumlu calisiyor hatta bazi oyunlarda Windows'tan bile daha stabil kare sureleri alabiliyorsun. Yani olay saf FPS artisindan ziyade sistemin tamamen tak-calistir rahatliginda olmasi ve hic bas agritmamasi. Bu yuzden AMD karti olanlara Linux tarafini cok daha rahat oneriyorlar.

Açık kaynak sürücü çok geniş bir çapta evrensel geliştirici desteği alıyor ve sorunlar hızlıca kapatılıyor, özellikle kaynak koduyla çlışmayı, kendi kernelini derlemeyi biliyorsan. Birçok problemi ve iyileştirmeyi kendin patchleyerek uygulayabiliyorsun.

Bunun sebebini az çok biliyorum sormak istediğim soru şu; bazı kişiler AMD ekran kartın varsa Linux'a geç diyorlar fakat bunu neye göre diyorlar onu anlayamıyorum. Oyunlardaki performans için mi? Driver sorunları olmadığı için mi? Yoksa farklı bir sebebi mi var?
AMD driverlar Linux çekirdeğin gömülü gelmesi.

Performansını falan bilmem de Windows'ta kullandığımdan çok daha kararlı bir şekilde çalıştığı bir gerçek. Bu sebeple de Windows'tan Linux'a çevirdim sistemimi. Ve arkadaşların dediği gibi tak çalıştır direkt sürücüsü cartı curtu kurulu oluyor, uğraşmıyorsun.

Anlık bir kararla Cachy kurayım dedim, kurduktan 5 dakika sonra kullanıma hazırdı ve çatır çatır kullanmaya başladım. Tek yapmam gereken her gün Cachy update'de iki üç kere "e" + "enter" yapmak, o kadar. Sistem güncel, sürücüler stabil, ben mutlu, sistem mutlu. RAM kullanımını saymıyorum, Windows'ta olsaydım 6,5 değil 12,5 olurdu o RAM kullanımı ki öyleydi...

Windows'tan sonra ben oldukça mutluyum, bazı şeyler eksik veya zahmetli olsa da yeterince mutlu ediyor.
1791709473274.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Performansını falan bilmem de windowsta kullandığımdan çok daha kararlı bir şekilde çalıştığı bir gerçek. Bu sebeple de windowstan linux'a çevirdim sistemimi. Ve arkadaaşların dediği gibi tak çalıştır direkt sürücüsü cartı curtu kurulu oluyor uğraşmıyorsun.

Anlık bir kararla cachy kurayım dedim kurduktan 5dk sonra kullanıma hazırdı ve çatır çatır kullanmaya başladım. Tek yapmam gereken her gün cachy update'de iki üç kere "e" + "enter" yapmak o kadar. Sistem güncel, sürücüler stabil ben mutlu sistem mutlu. Ram kullanımını saymıyorum windowsta olsaydım 6,5 değil 12,5 olurdu o ram kullanımı ki öyleydi...

Windowstan sonra ben oldukça mutluyum, bazı şeyler eksik veya zahmetli olsa da yeterince mutlu ediyor.
Eki Görüntüle 284717

Aynı şeyleri düşünüyor ve katılıyorum. NVIDIA kartım var. Sorun yaşarsın dediler, hiçbir sorun yaşamadım; aksine Windows'a göre çok daha iyi çalışıyor. Yavaşlık, donma, kasma, arka planda gereksiz şeylerle PC'yi yorması yok. Oyunlarda tatmin edici FPS artışları bile yaşadım. Yeni geçtim sayılır ama keşke daha önce geçseydim Linux'a.