optikiyaza
Başarılı
- Makaleler
- 6
Bunu subreddit adminlerine söyleyeceksiniz@Reisen, çok karanlık benlik değil ama subreddittekilerden farklı ve def gibi de gözükmüyor.
He valla ya.
Gizli dosyaları açtığın zaman patlar orasıArtı olarak, Linux'un ev klasörü Windows'unkinden daha sade ve arkadaş canlısı geliyor bana. Mantıksal olarak pek fazla fark yok galiba fakat Windows gereksiz derecede fazla klasörle doldurduğu ve 3. parti yazılımların da bu klasörlere ek olarak kendi klasörlerini koyduğu için ev klasörü tam bir kaos ortamına dönüşüyor. Dökümanlar klasörünü de dolduran çok yazılım var.
Bakın, ne kadar sade.
Eki Görüntüle 142684
Konu sahibi ne dediyse sadece onu diyelim o zaman. Fikir de belirtmeyelim. Mis gibi. Adam gayet doğru söylemiş. Konu sahibi Linux daha iyi diye konu açtı diye Windows daha iyi diyemez miyiz? Ayrıca adam Windows daha iyi demiyor bile. Ortalama kullanıcı için Windows, PC ile haşir neşir isen Linux diyor.Mantıklı açıklamalar ile Windows daha uygun, demende bir sorun yok ama bak, arkadaşımız güzelce Linux'un neden daha iyi olduğunu açıklamış. Kendini konu sahibinin yerine koy; o kadar güzel maddeler halinde açıklıyorsun ama bir kullanıcı iki satır bir şey yazıp "Windows daha iyi" diyor. Buradaki demek istediğim, o daha iyi, bu daha iyi değil; artık bu tartışmalara girme niyetimde pek yok. Uslu uslu, bilgim dahilinde Linux'ta sorun yaşayanlara yardımcı olmak istiyorum. Asıl konuya gelelim: Neden Windows'un daha uygun olduğunu düşünme sebebini açıklamanız, çok daha kaliteli bir tartışma ve sohbet ortamı oluşturur.
Ben sadece işimin hallolmasını istiyorum. Herkesin daha bir stabil, öyle böyle dediği Linux'da işimi halletmeye çalışırken 50 takla atıyorum. Yok program uyumsuzluğudur, yok YouTube videolarında yırtılmadır (AMD), yok Wi-Fi Adaptörü çalışmıyordur, yok o rezalet font renderingden gözlerin kanıyordur. Say say bitmez. Profesyonel uygulamalar hariç diyenleri de anlamıyorum. Bilgisayar zaten profesyonel uygulamalardan ibaret? Gerçekten işi olan kişiler işletim sisteminde sadece browser kullanmazlar.
Oldukça fazla dağıtım denedim. Bir türlü ısınamadım. Linux bana kalırsa fazlaca zamanı, ilgisi olan ve sorunlarla uğraşmak isteyenlerin işi. Kesinlikle son kullanıcı işi değil. Halen daha Linux'a ilgim yok değil, fakat iyi bir zaman ayırmak ve daha da gelişmesini beklemek gerekiyor.
Kaldı ki çoğu kişi görmezden geliyor ama, Windows'un da program uyumluluğundan başka bir avantajı yok değil. ClearType'ın kıymetini ben Linux'a geçince anladım. Windows 11 24H2 ile + CTT WinUtil ile debloat yapıp kullanmak şu anda en iyi tercihim.
Ben şahsen Linux'un birçok konuda Windows'tan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Şahsi nedenlerimden bahsetmek istiyorum.
- Linux çekirdeği gerçekten taş gibi. Çok performanslı, oldukça stabil ve sık sık güncelleme alıyor. Linux 6.0 çekirdeği 2022'de çıktı. Şu anda en güncel Linux çekirdeği 6.14 ve 24 Mart 2025'te çıktı. Sadece 6.0 ve 6.14 arasında bile büyük değişiklikler getiren sürümler var (6.7, 6.9 ve 6.12 gibi).
Windows ise yıllardır Vista döneminden kalma NT 6.0 çekirdeğini kullanıyor. Bu çekirdek artık yaşlılığını aşırı derecede belli ediyor maalesef. Windows 10 ve 11'deki birçok özellik hatalı çalışıyor, sistem deli gibi RAM tüketiyor, SSD olmadan kullanınca aşırı derecede yavaş çalışıyor, Windows 11'in arayüz tepkiselliği eski Windows sürümlerinin yanına yaklaşamıyor, bunun gibi birçok sorun var. Microsoft çekirdeği baştan yenilemek yerine mevcut çekirdek ve komponentlerin üzerine katman eklemeye devam ediyor. Yeni özellikleri eski komponentlerin üzerine katman olarak ekliyorlar. Bu da yavaşlığa neden oluyor.