PC Uzmanı

Başarılı
Merhaba arkadaşlar, AMD neden eskisi gibi yüksek bütçeli ekran kartları için ASUS ROG STRIX ekran kartı getirmiyor? Mesela RX 7900 XTX'de bile ASUS ROG STRIX ekran kartı piyasaya sürmediler ve 9000 serisinde de getirmediler ve daha da getirmeyeceklerini düşünüyorum ama nedenini merak da ediyorum. Sizce neden böyle yapıyorlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Üst seviye çıkarmayacağız demişlerdi. Gidip 5090 ile yarışmak istemiyorlar ki zaten yarışamıyorlardı. F/P de kalmayı tercih ettiler. Zaten şu an RAM krizi de varken kart üretimleri de problemli zam yapılıyor vs bundan sonra da yapacağını sanmam.

Bakalım yeni nesil kartlarda RAM kıtlığı sebebi ile nasıl çıkacak sanırım 6060 8 GB ile çıkar muhtemelen.

AMD neden eskisi gibi yüksek bütçeli ekran kartları için ASUS ROG STRIX ekran kartı getirmiyor?

Benzer bir şey galiba AMD işlemci kullanan laptoplarda da olmuştu. ROG serisi yoktu diye hatırlıyorum.
ASUS RX 7000 serisi ile birlikte ROG'ları azaltacağını belli etmişti. RX 7000 serisindeki ROG'lar 2 fanlıydı mesela. Markaların işgüzarlığı olabilir.

Benzer bir şey galiba AMD işlemci kullanan laptoplarda da olmuştu. ROG serisi yoktu diye hatırlıyorum.
ASUS RX 7000 serisi ile birlikte ROG'ları azaltacağını belli etmişti. RX 7000 serisindeki ROG'lar 2 fanlıydı mesela. Markaların işgüzarlığı olabilir.

Bence de hocam marka suçlu. AMD'nin suçu yok gibime geliyor. İstese ASUS der al şu fazladan parayı ben illa ROG yapacağım, isteyen istediği modeli alsın.

ASUS bu işi babasının hayrına yapmıyor sonuçta. Piyasaya baktığında 1000 dolar ve üzeri segmentte NVIDIA'nın ezici bir pazar hakimiyeti var, insanlar o kadar para verince genelde DLSS, Ray Tracing ve ikinci el piyasası için NVIDIA tercih ediyor. ASUS da satılma hacmi düşük olan tepe model AMD kartı için milyon dolarlık ROG STRIX kalıbı ve PCB tasarımı yapmayı karlı görmüyor. Ayrıca AMD kullanıcısı fiyat performans odaklıdır, gidip de sırf ışıkları güzel diye Sapphire veya PowerColor varken üzerine ciddi fark koyup ROG STRIX almaz. Zaten TUF serisi eskisi gibi plastik değil, tamamen metal ve devasa soğutmalı olduğu için STRIX serisine gerek kalmadan kartları buz gibi yapıyor.

Sonuç olarak; ASUS, satamayacağı lüks kartı üretip üretim bandını meşgul etmek istemiyor, olay tamamen paradan ibaret.

Bunu AMD belirlemiyor. Üretici belirliyor üretici partner olarak uluslararası pazarda bilinen tek Gigabyte Aorus model AMD ekran kartı var. MSI tamamen AMD'nin ekran kartı pazarından çekildi, ASUS ROG serisini üretmiyor. Yani kısaca Gigabyte dışında AMD üst seviye model üretmiyor. Bunu üretmemelerinin sebebi NVIDIA markalara baskı uygulamasıdır. XFX, PowerColor gibi firmalar sadece AMD partneri olduğu ve uluslararası pazarda büyük markalar kadar bilinmediğinden bu ve buna benzer markalarda ki modeller dikkate alınmaz.