AMD neden ekran kartı piyasasında pazar payı kaybediyor?

Smart Access Memory var bir tek. NVIDIA da karşılığı resizable bar ama pek FPS artırmıyor. AMD kartlarda daha etkili. Bir de görüntü keskinleştirme ayarı var. AMD'de olan NVIDIA da olmayan veya doğru düzgün karşılığı olmayan bir teknoloji yok daha. Aynısını NVIDIA için yapsam bir sürü şey yazılabilir.

@2254, Ekran kartında AMD defterini kapattım ancak NVIDIA'nın tekel olmasını da istemem. Umarım Intel battlemage kartlar ile isteneni verir.

Arc serisinin pek reklamı yapılmadı ve sorunlu çıkış yaptı. Güncel halleriyle çıksalardı ve doğru düzgün reklamı yapılsaydı AMD'nin pazar payından biraz alabilirdi. Xess>fsr olduğu için belki battlemage ekran kartları düşünülebilir. Ama Intel'in işlemcilerdeki yaşadığı sorunlardan dolayı prestiji düştü. Pek bir beklentim kalmadı.

@2254,

Ben önceden hep NVIDIA kart kullandım. İlk defa işte RX 6800XT aldım, şu zamana kadar beni hiç üzmedi şükür. Tabii herkes özellik ya da teknoloji falan bunlara bakmayan kişilerde dolu. Burada ise daha çok bilinirlik devreye giriyor. Benim kendi çevrende bile NVIDIA adını duyup AMD ve Intel'in ekran kartı ürettiğini yeni yeni öğrenen tanıdıklarım falan vardı. NVIDIA o kadar işi ileriye sürdü ki zaten tekel olmaktan çıkıp keyfi neyi isterse onu yapacak konuma gelecek neredeyse. 2 Kere dünyanın en değerli şirketi konumuna falan geldi bir de.

Son düzenleme:
Bu makale neden bu kadar iyi olduklarını gösteriyor.

@2254,

Elon Musk adamlardan gidip yapay zeka hızlandırıcısı falan alıyor. Geleceğe yön veriyor bir nevi NVIDIA çünkü, yatırım almasın da ne yapsın? AMD ise işte bu sene girmeye başladı yavaş yavaş yapay zeka anlamında. Hatta yapay zeka ile ilgili bir şirketi mi satın almıştı herhalde yanlışım yoksa. Geliyorlar ama yavaş yavaş.

Hem de öyle böyle gelmiyor. Ultra mega RTX 5090 yolda.

Nvidia sanki pazar payının hepsi elinde değilmiş gibi davranmaya devam ediyor.

RX 580, AMD'nin bu zamana kadar çıkardığı performans anlamında en iyi GPU olabilir. Çok rahat ilk üçe girer. 2017 yılında çıktı, aradan 7 sene geçti ve hala daha öyle veya böyle bir şekilde oyunları oynayabiliyorsunuz. Ben de RX 580 8 GB kullanıyorum, şu an bile oynanmayan bir oyun yok. Stalker 2 çıktı 3 gün önce misal, 1080P low ayarlarda bile 30 FPS çalışıyor.

Kullanıcılar neden RX 7700 XT yerine 4060 Ti gibi kartları tercih ediyor?

Bunun tek bir cevabı yok. Ben bana göre en büyük nedeninden bahsedeyim.

Herhangi bir piyasada, bu ister GPU olsun, ister akıllı telefon, tüketici davranışlarının analizi için yapılan belirli başlı yapısal ve yapısal olmayan diye ikiye ayrılan matematiksel hesaplamalar var. (HHI, HKI, Entropi, Lerner, N yoğunlaşma...)

Ben üşenmedim ve oturup hesapladım bunları. Hesaplamalardan çıkan sonuçlarda ise yoğunlaşmanın çok fazla olduğu bir sektör olduğu, yeni bir firmanın piyasaya girmesinin çok zor olduğu, piyasadan çıkmasının da çok zor olduğu ek olarak da müşteri sadakatinin çok yoğun olduğu bir sektör olarak sonuçlara ulaştım.

Piyasadan çıkmasının özellikle altını çizdim, girmek kadar girdikten sonra çıkmak da çok zor. Çünkü firmalar prestijlik kavramına çok önem verirler. Mesela Intel girdi ama zaten CPU anlamında prestiji yerlerde olan bir durumdayken bir de üstüne GPU pazarından çekildiğini açıklasa, bu potansiyel olarak CPU satışlarına da yansıyacak.

Yani AMD'nin geçenlerde yaptığı "üst segmentten bir süreliğine çekiliyoruz" açıklaması, aslında firmanın giriş-orta segment satışlarını da etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Çünkü üst segmentten çekilmek aslında birnevi GPU pazarından tamamen çekilmekle eşdeğer insanların bakış açısına göre.

2017 yılında Ryzen işlemciler çıktı. Aradan tam 7 yıl geçti. 2024 verilerine göre Intel hala daha pazar payında lider. AMD'nin pazar payı %28. Bu yavaş artışta GPU pazarındaki başarısızlığı da etken.
Intel bu sene o kadar kriz yaşadı, tüm basına dalga konusu oldu ama pazar payındaki kayıp, tüm bu yaşadıklarına kıyasla kocaman bir hiç. Müşteri sadakati bu yüzden çok önemli. Kendinize sadık bir kitle yaratmayı başarırsanız, rakibiniz ne yaparsa yapsın sizden karşı tarafa kaçışlar aşırı minimal olur.

Tüm bunları bilen devasa ekipler, koca koca firmaların arkasında bu hesaplamaları yapıyorlar işte. İstatistikçiler, pazarlama uzmanları... Umarım aydınlatıcı olmuştur.

Müşteri sadakati çok önemli onu unutmayın. Ben bu sonuçlara hiç şaşırmadım bu arada.

@2254,

2000 $ olursa şaşırmam. Yani son olarak güven + memnuniyet oluştu mu bir firmada hatta firma değil, bu her alan için geçerli o kişi ya da firmanın kaybetme durumu zor.

AMD bunu yıllardır başaramadı.

Çok güzel analiz hocam. AMD RX8000 serisinde yapay zeka tabanlı FSR 4.0 ile kaybettiği pazar payının bir kısmını geri alabilir belki. Çekilme mevzusu pazar payını etkilemiş belli ki. Ben sadece bu yüzden değil pazarlama kısmında da AMD'nin kötü olduğunu düşünüyorum.

Örnek olarak NVIDIA'yı söyleyebilirim. İnsanlar neden oyunlarda Ray Tracing var demiyorda RTX var diyor? Halbuki Ray Tracing adı. NVIDIA öyle bir pazarladı ki bu teknolojiyi sanki sadece NVIDIA kartlara özel bir durum. Pazar payı ellerindeyken hala sağda solda NVIDIA kartların özelliklerini tanıttıklarını görebiliyorum. AMD ile alakalı bir şeyler görmek çok güç.

Mesela NVIDIA yapay zeka ile ilgili yakın zamanda X hesabı açmış. Adamlar kazandım bitti demiyor hala üstüne koyuyor.

Biyografisinde, "Nvidia, dünyanın yapay zekasına güç veriyor. Ve sizin de RTX yapay zeka bilgisayarlarınızla" yazıyor ve ilk sabitlenmiş gönderide, "İster yapay zekaya derinlemesine meraklı olun, ister sadece biraz meraklı olun, yerel bilgisayarınızda yapay zekanın gücünü keşfetmek için buradayız." yazıyor.

Örnek olarak NVIDIA'yı söyleyebilirim. İnsanlar neden oyunlarda Ray Tracing var demiyorda RTX var diyor?

Evet epey güzel bir soru. Kıyaslamalarda da Ray Tracing On/Off değil RTX On/Off şeklinde yapıyorlar bunu.

Evet epey güzel bir soru. Kıyaslamalarda da Ray Tracing On/Off değil RTX On/Off şeklinde yapıyorlar bunu.

Sadece bu da değil. İlk sordukları soru DLSS var mı? Halbuki aynı işi yapacak FSR'da var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…