AMD R9 9950X3D & ASUS X870E-E Gaming Wi-Fi için BIOS ayarları nasıl olmalıdır?

Neareine

Yetkin
Yer
İstanbul
Herkese merhaba arkadaşlar.

Sistemimdeki RAM, CPU ve diğer şeyler için BIOS ayarlarında sizlerden yardım istemekteyim.

@Ayhan Dönmez @20424 hocam, özellikle sizlere danışmak istiyorum.

Yardımlarınız için şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

Yaptığım ayarlar: AMD entegre grafiği kapattım, EXPO tweaked açık, Gaming adaptive CCD parker açık.

R9 9950X3D
Gigabyte RTX 4090 Gaming OC
ASUS X870E-E Gaming Wi-Fi
2x32 GB RAM (AX5U6000C3032G-DCLARBK)
2x2 TB Samsung 990Pro M.2 SSD

Ben kurduğum sistemlerde RAM zamanlamalarına dokunmuyorum, profil neyse onu kullanıyor.

İlk aşama için çok fazla ayara gerek yok, Curve Optimizer ile ayar yapılabilir, fanların ve varsa sıvı soğutmanın hız ayarlarını yaparsınız, BIOS mutlaka güncel olsun, aciliyeti olan başka bir ayar aklıma gelmedi.

ROG Ryujin III 360 ARGB extreme var.
Fan eğrilerim bu şekilde ayarlamıştım. PWM mod seçili.
Bir şey aklıma geldi. Bilgisayar açıldığında pompa hızı bazen 2500'de dönüyor, bazı zamanlar ise 3500'de dönüyor. Bu rastgele bilgisayarı açarken oluyor. Açıldıktan sonra bu hızlar değişmiyor tabii ki de. Sabit kalıyor. Görselde Auto görünüyor ama merak etmeyin PWM seçili, sonradan seçiyorum

Birde şu olayı biliyor musunuz ? Step up ve Step down yazan yerlerde bende saniye olarak yok level olarak 5'e kadar var. Nebi hoca bunları ayarlamıştı sanırım. Bunlar işlemci anlık olarak sıcaklık 75'lere vurup düştüğünde fanların bir anda hızlanmasını engelliyormuş. Hızlanıp hemen yavaşlıyor zaten fanlar öyle bir durumda.

Son düzenleme:
İşlemci ilk açılışta biraz yüke biniyorsa o yüzden pompa hızlanıyordur, ASUS anakartlara pek hakim değilim ama hatırladığım kadarıyla step ayarı anlık ısı değişimlerine ne kadar hızlı tepki vereceğini belirliyordu, 0 anlık oluyordu.

Pompa ayarı görseldeki ayar gibi yapılmasını tavsiye etmem, belli bir sıcaklığa kadar %50 sonrasında %100 olursa daha iyi soğutma sağlanır.

Tabii pompa ve fanlar ayrı bağlıysa.

Teşekkür ederim.
Pompa ayarım (AIO_PUMP) full speed olarak ayarlı. Yani orjinal hali böyleydi bende öyle bıraktım. Sadece PWM değiştirdim onda. Görseldeki ayarlar sıvı soğutmanın fanları ve kasa fanları için ayarlı.

Zaten ya %100 çalışmalı ya da dediğim şekilde, o zaman sorun yok.

RAM ayarları ayrı bir ilgi alanı, spesifik olarak uğraşmıyorsan çok bulaşmaman gerekir, derya deniz çünkü. Sadece zamanlama değil mevzu, bu çiplerde Per core/Per CCD yapabilirsin Nebi gibi PBO kısmını ama Core parking bozduğunu bug report olarak bildirdi, henüz geri dönüş yok. @Neareine

Getirisi var RAM olayının ama 3D çiplerde nispeten daha az, FPS tabanlı oyunlarda hissedersin. Üst düzey hiçbir sisteme EXPO açıp geçilmemeli ama, fazladan alacağın %10-20 performansı alamamış olursun, ana sistem gecikmesi düşürecekken yüksekte kullanırsın. Direkt FPS bazlı bakmamak lazım. RAM'in ana olayı sistem gecikmesi düşürmek, tepkiselliği artırmak. Aynı şey boost clock artırdığında da oluyor.

RAM mevzusu tek başına RAM'i ilgilendirmiyor, IMC-bellek kontrolcü birimi ile de alakalı. 9950x3D için 8000 MT/s yapabiliyorsan en iyi oyun/render performansı orada @Neareine

vSOC 1.55 değil değil mi bu arada, umarım sensör hatasıdır o. Sana bir sürüm atacağım, onu indir, oradan bakalım. Ek olarak anti-cheat tarzı yazılımları kapat. Program değerleri okuyamıyor.

Dual Rank 8000 yapılamaz bu anakartta bu arada, mecburen 6000 kullanman gerekli.

Bu sürümü indirip açar mısın, son sürüm bu şu anda. Arka plandaki tüm uygulamaları kapat, yazılım değerleri okuyamıyor.

Dual Rank için 34-36 trainliyor, onu da düzeltmen gerekli. Aktif olursan ayarları vereceğim. ZenTimings SS atayım, onları denedikten sonra tekrar dönüş yaparsın. Zaten Clear CMOS tuşu var, 1 kere dokunuyorsun yanıp sönüyor 5-10 sn içinde sıfırlıyor. @Neareine

Step mevzusu auto 0.1s geliyor, anlık hızlanıyor direkt, bunun katları şeklinde ayarlayabilirsin, 0.2 yaparsan hızlanma süresi artıyor, daha az rahatsız oluyorsun anlık map yüklemelerinde vesaire. Kendin fan eğrisi yap, ona çok dokunmana gerek yok @Neareine

Son düzenleme:

Şimdi indirdim ve açtım bu şekilde görünüyor buradada.

Yapmak gerekir mi peki? Ben sadece oyun oynayan birisiyim bir de film izlerim. Oyunlarda sürekli olması durumunda 1 saniyelik takılmaları sevmiyorum. Şu anda hiç yaşamadım ama o yüzden bunları yapmama gerek var mı?

Anladım. Kendi fan eğrimi yaptım gayet güzel oluyor şu anda.

@Neareine Bu ayarları EXPO 1 açtıktan sonra üzerine yaz, EXPO Tweaked gerek yok. Sonrasında Nitro ayarları yapacaksın:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

AI Tweaker/DRAM Settings aşağı in, PMU Training gel, ArdPtrInıtval manual 0 değeri ver, sonrasında save & exit yap.

Bu ayarların totalini deneyip bana tekrardan ZenTimings gönder A2-B2 DIMM'lerini bakalım.

@Neareine CL28 için DRAM VDD kısmı 1.42 olacak, VDDQ 1.35 VDDIO/MC Voltage 1.35

@Neareine Bu sürüm benim sana attığım mı? Böyle görünmemesi gerekliydi. Sensör yanlış okuyor. Dediğim ayarları yapıp gelirsen tekrardan bakalım.

Evet bu attığınız sürüm hocam.
Bütün ayarları şimdi deneyeceğim. Arka planda bir şey de açık değil ama anlamadım böyle çıktı.
Şu an tekrar kapatıp açtım attığınızı bu şekilde çıktı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…