ixir07

Başarılı
Geçtiğimiz Günlerde AMD tarafından RX 5000 ve 6000 Serisi hakkında yazılım desteğinin kesileceği söylenmişti AMD bu konu hakkında açıklama yapmış.

Açıklama şu şekilde:

Her Radeon Oyuncusuna Sürekli Destek​

02 Kasım 2025

Geri bildirimlerinizi duyduk ve AMD Software: Adrenalin Edition 25.10.2 sürücü sürümüyle ilgili kafa karışıklığını gidermek istiyoruz.

Bu güncelleme iki optimize edilmiş sürücü yolunu tanıtıyor: biri RDNA 1 ve RDNA 2 (Radeon RX 5000 ve RX 6000 serisi) için, diğeri ise RDNA 3 ve RDNA 4 (Radeon RX 7000 ve RX 9000 serisi) için.

Bunun Sizin İçin Anlamı Şudur:

RDNA 1 ve RDNA 2 desteği burada sona ermiyor. Radeon RX 5000 ve RX 6000 serisi GPU'larınız şunları almaya devam edecek:

• Yeni sürümler için oyun desteği
  • Kararlılık ve oyun optimizasyonları
  • Güvenlik ve hata düzeltmeleri
Aradaki fark, bu ürünlerin artık yıllar süren ayarlama ve optimizasyon çalışmaları sonucunda geliştirilmiş, özel ve kararlı bir sürücü yelpazesinden faydalanmasıdır. Bu yaklaşım, oyunlarınız için daha akıcı ve tutarlı bir deneyim sunarken, önceki nesil GPU'ları yeni mimariler için tasarlanan hızlı değişikliklerden korur.

Bunu Neden Yapıyoruz:

Amacımız basit: Her Radeon oyuncusuna mümkün olan en iyi deneyimi sunmak. Kod yollarını ayırarak mühendislerimiz, RDNA 3 ve RDNA 4 için yeni özelliklerle daha hızlı hareket edebilirken, RDNA 1 ve RDNA 2'yi mevcut ve gelecekteki oyunlar için kararlı ve optimize edilmiş halde tutabiliyor.

Taahhüdümüz:

Nesillerdir Radeon oyuncularını destekliyoruz ve bu bağlılığımız değişmiyor. İster RX 5000, ister RX 6000, ister en yeni RX 9000 ile oyun oynayın, AMD'den beklediğiniz güvenilirlik, performans ve özeni almaya devam edeceksiniz. Çünkü hepimiz aynı oyun topluluğunun bir parçasıyız ve her Radeon oyuncusu önemlidir.

Kaynak:https://www.amd.com/en/blogs/2025/continued-support-for-every-radeon-gamer.html

Hadi, RX 5000 serisini anladım. Sence RX 6000 serisinin desteği kesilir mi sence? Halen güçlü kartlar, kullanıcı sayıları da az değil.
Daha 5 yaşındalar, desteği uzunca devam eder.

Hadi, RX 5000 serisini anladım. Sence RX 6000 serisinin desteği kesilir mi sence? Halen güçlü kartlar, kullanıcı sayıları da az değil.
Daha 5 yaşındalar, desteği uzunca devam eder.
Ben ilk duyduğumda yanlış anlaşılma olduğu kanısına vardım. Dediğin gibi hala bir çok kullanıcının kullandığı kartlar desteğinin kesileceğini düşünmüyorum ama internette böyle tuhaf bir algı oluşmuş.

Ben ilk duyduğumda yanlış anlaşılma olduğu kanısına vardım. Dediğin gibi hala bir çok kullanıcının kullandığı kartlar desteğinin kesileceğini düşünmüyorum ama internette böyle tuhaf bir algı oluşmuş.
Çünkü bu adamların ilk açıklamadan sonraki 3. düzeltmesi. Herhangi oluşan bir algı yok ilk açıklamalarında bug fix vs. dışında yeni güncelleme almayacak diye çıktılar sonra pazarın (marketing) duruma göre güncelleme yapacağız dediler. O da yetmedi yok biz aslında güncellemeleri ayırıyoruz ve en son olarak da bu açıklama. En başta sizin konuda yazdığınız açıklamayı yapsalar böyle olmazdı zaten. Belli ki AMD yapay zeka özelliklerini kullanamayacağı kartları çöpe atmak istiyor hatta eminim tepki almayacaklarını bilseler biz 7000 serisini de kaldırdık bundan sonra 9000 serisinden devam edeceğiz diye açıklama yapar ama insanlar daha 3 yıllık kartlarına bile (6950 XT, 6650 XT) destek kesilince haklı olarak tepki gösteriyor.

Ekleme:

Ancient Gameplay benim takip ettiğim bir kanal kendisi bu konuda şunu söylüyor: Zaten epeydir 5000 ve 6000 serisine gelen güncellemeler aslında herhangi bir performans artışı sağlamıyordu kartlara yani siz farkında değilken bile AMD desteği kesmişti.
Bunu kötü anlamda demiyor yani performans artışı olmamasına rağmen oyunlarınızı normal şekilde oynuyorsunuz anlamında söylüyor ama asıl sıkıntı AMD'nin pazarlama ya da artık açıklamayı hangi departmanı yapıyorsa orada. Eğer bu yapılanı yazıya dökmek istiyorduysalar da bunu çok daha düzgün yapmaları gerekiyordu.

Olayın günceli nedir ne degildir bilmiyorum ama bugün Steam'in aylık yayınladıgı sistem anketine denk gekdim hep denk geldikçe bakarım. Hiç AMD 6000 serisini görmedigim ya da haturlamadıgım için bu AMD 6000 serisi neden tutulmuyor diye meraktan araştırma yaparken ögrendim böyle bir destek kesme meselesini ben 3 senedir aktif 6800 kullanıyorum ve memnunum. Eger destegi keserlerse en az 27 28 sonuna kadar buyük hata yaparlar çogu PC kullanıcısı ortalama 5 ila 7 yılda sistem yeniler bize bu ekran kartı iyi dediler ve cidden iyi lafım yok zaten bilip araştırarak alınıyor böyle şeyler biz en az 5 yıl bizi üzmez diye alıyoruz ve birçok gamer için veya içerik üreticisi için işlemci ve ekrak kartı fanboyluk derecesinde önemli 2 birleşen şu an 33 yaşındayım bu 4. sıfırdan kurdugum sistem 3.ünde AMD ekran kartı kullandım. Çünkü ilk bilsayarım NVIDIA ekran kartlı idi ve sürekli driver sorunları çıkartırdı hatta 2 kez yandı. Zaten OEM diz üstü oldugu için başka ekran kartı takmakta mümkün değildi yaşımda küçüktü. Neyse sırf bir hatalı üretim kronik sorunlu NVIDIA ekran kartı yüzünden NVIDIA şu an bile benim için kırmızı listede düşünün driver olarak dssl 4 vs çıkardılar AMD'den oyun performansı olarak güçlü tarafta ona ragmen AMD ciydim kısaca AMD bunu yaparsa madem destek yok der NVIDIA'ya geçerim. Gğven problemi yaşatmak mantıksız.