drkpls12

Çalışkan
Sistem bilgileri:
  • Ekran kartı: XFX Fatboy AMD RX 590.
  • İşlemci: Ryzen 3 3100.
  • Güç kaynağı: Gametech 700W.
  • İşletim sistemi: Windows 10.
  • AMD sürücü sürümü: Adrenalin 23.8.2
Sorun:
Oyun oynarken aniden ekran gidiyor (sinyal kesiliyor), sistem çalışmaya devam ediyor ancak görüntü gelmiyor. Bu durumda bilgisayarı kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorum.
Bilgisayar yeniden açıldığında:
  • AMD sürücü ve AMD Software sürüm uyumsuzluğu hatası alıyorum.
  • AMD Adrenalin düzgün çalışmıyor ve sürücü kendini sıfırlamış gibi oluyor.

Denediğim çözümler:
  • Underclock ve undervolt denedim.
  • Isınma ile alakalı bir problem yok.
  • Kabloları ve monitörü kontrol ettim.
  • DDU sürücü sil yükle uyguladım.
Oyun ve test durumu:
  • ETS 2 → belli bir süre oynadıktan sonra çökme / ekran gitme yapıyor.
  • stres testlerinde (GPU yük altında) aynı şekilde çökme yaşanıyor.
  • OMSI 2 sorunsuz.

Bana da donanımsal bir sorunmuş gibi geliyor. Yine de denemek isterseniz MPO kapatıp tekrar deneyebilirsiniz. MPO işe yaramaz ise, AnWave kullanarak sürücüyü kurmayı deneyin.

MPO kapatma için .reg dosyası.

AnWave, sürücü kurulumunu istediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz sürücü ayarlama programı. Kurulum için videodaki adımları takip edin.

Ben bu sorunun sürücü kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Windows ve BIOS sürümlerim güncel. Yaklaşık 1 ay önce daha yeni bir sürümden bu sürüme geri dönüş yapmıştım ve o dönemde her iki sürümde de herhangi bir sorun yaşamıyordum. Bu nedenle sorunun donanım kaynaklı olabileceğini düşünüyorum; özellikle güç kaynağı ihtimali aklıma geliyor. Yine de AMD destek ekibi daha iyi değerlendirecektir tabii.

MPO yöntemini deneyebilirsin, belki bir ihtimal PSU dengesiz voltaj veriyorsa ondan olabilir, kalitesiz bir model çünkü. Yine de RX 500 serisinin klasik sorunları gibi duruyor. Kartta donanımsal sorun olma ihtimali de var, MemTest Vulkan ile VRAM testi yapabilir misin?

MPO yöntemini deneyebilirsin, belki bir ihtimal PSU dengesiz voltaj veriyorsa ondan olabilir, kalitesiz bir model çünkü. Yine de RX 500 serisinin klasik sorunları gibi duruyor. Kartta donanımsal sorun olma ihtimali de var, Memtest Vulkan ile VRAM testi yapabilir misin?

Şu an test yapamıyorum ama Power Limit'i kısıp underclock yaptım. Yaklaşık 1,5 saattir Crysis 2 Remastered oynuyorum, şimdilik bir sıkıntı yok. Acaba sorun güç kaynağından kaynaklanıyor olabilir mi?

Acaba sorun güç kaynağından kaynaklanıyor olabilir mi?
Mümkün. Kalitesiz bir PSU maalesef, voltaj dalgalanması falan varsa soruna yol açıyor olabilir. Mümkünse OCCT Power testi yapıp 12V ve 5V kanallarını takip eder misin? 12V değeri dalgalanıyorsa ve/veya 11.4V civarına düşüyorsa sıkıntı.

Sistem bilgileri:
  • Ekran kartı: XFX Fatboy AMD RX 590.
  • İşlemci: Ryzen 3 3100.
  • Güç kaynağı: Gametech 700W.
  • İşletim sistemi: Windows 10.
  • AMD sürücü sürümü: Adrenalin 23.8.2
Sorun:
Oyun oynarken aniden ekran gidiyor (sinyal kesiliyor), sistem çalışmaya devam ediyor ancak görüntü gelmiyor. Bu durumda bilgisayarı kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorum.
Bilgisayar yeniden açıldığında:
  • AMD sürücü ve AMD Software sürüm uyumsuzluğu hatası alıyorum.
  • AMD Adrenalin düzgün çalışmıyor ve sürücü kendini sıfırlamış gibi oluyor.

Denediğim çözümler:
  • Underclock ve undervolt denedim.
  • Isınma ile alakalı bir problem yok.
  • Kabloları ve monitörü kontrol ettim.
  • DDU sürücü sil yükle uyguladım.
Oyun ve test durumu:
  • ETS 2 → belli bir süre oynadıktan sonra çökme / ekran gitme yapıyor.
  • stres testlerinde (GPU yük altında) aynı şekilde çökme yaşanıyor.
  • OMSI 2 sorunsuz.
PSU konusundaki yorumlara katılıyorum. Cihazınızda Dual BIOS modu mevcut, kullanmakta olduğunuz modda bir sorun olabilir.
Görseldeki tuşu olduğu konumun tam tersine getirip bir süre öyle kullanmayı deneyin (Bu işlemi yaparken sistem kapalı ve gücü kesilmiş olmalı).
Son bir ihtimal daha var; Hotspot veya sıcaklık sorunları. Genelde farklı tepkileri olur ama nadiren de olsa tam olarak bahsettiğiniz gibi tepkiler doğurabiliyor. Kartın sıcaklık değerlerini detaylıca kontrol ettiniz mi?

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 39
PSU konusundaki yorumlara katılıyorum. Cihazınızda Dual BIOS modu mevcut, kullanmakta olduğunuz modda bir sorun olabilir.
Görseldeki tuşu olduğu konumun tam tersine getirip bir süre öyle kullanmayı deneyin (Bu işlemi yaparken sistem kapalı ve gücü kesilmiş olmalı).
Son bir ihtimal daha var; Hotspot veya sıcaklık sorunları. Genelde farklı tepkileri olur ama nadiren de olsa tam olarak bahsettiğiniz gibi tepkiler doğurabiliyor. Kartın sıcaklık değerlerini detaylıca kontrol ettiniz mi?
Kartın sıcaklık konusu zaten kronik bir durum; 5 yıldır kullanıyorum ve kart, benim evde oynadığım süre boyunca undervolt ve underclock ile hep yaklaşık 70°C civarında çalıştı. Ancak benim olmadığım zamanlarda kart sürekli 80–85°C bandında çalışmıştır. Şu anki durumda kart 85°C’ye ulaştığında kapanıyor. Power limit ve underclock ayarlarını yapıp sıcaklığı 60°C’ye kadar düşürmeme rağmen kapanma sorunu devam ediyor.

Mümkün. Kalitesiz bir PSU maalesef, voltaj dalgalanması falan varsa soruna yol açıyor olabilir. Mümkünse OCCT Power testi yapıp 12V ve 5V kanallarını takip eder misin? 12V değeri dalgalanıyorsa ve/veya 11.4V civarına düşüyorsa sıkıntı.
Hocam söylediğiniz durumu inceledim. 5V hattı genel olarak sabit kalıyor, sadece çok küçük dalgalanmalar mevcut.ancak 12V hattı stres testi sırasında sürekli olarak 11.5 – 11.7 – 11.8 V aralığında değişiyor.

Ayrıca şunu fark ettim: Kasadaki RGB fanlar stres testi sırasında milisaniyelik titreme yapıyor. ve bu test sırasınca devam ediyor.

Son düzenleme: